Saturday, December 31, 2011

Kaikkien aikojen bloggaukset by @piilotettuaarre

Ja tässä vielä lista kokonaisuudessaan :).

1. Crowdsourcing #somakoulutus #soma4 by @tuija Mar 15, 2011
2. Sinut on haastettu some-talkoisiin! Jan 21, 2011, 10 comments
3. Muiden tietojen jakaminen somessa Feb 7, 2011, 2 comments
4. Facebook-käsitteitä ja miten profiileista tehdään ... Jun 21, 2011
5. Kierrätystä & tuunausta @kiepaus Jul 21, 2011, 9 comments
6. Facebook-sivuni strategia: tauon paikka Jun 9, 2011
7. SOITA - tutkitaan somea yrityksissä Jan 3, 2011, 3 comments
8. Kunta @ some -koulutuspalautetta May 23, 2011
9. Tweettaustesi perusteella sopisit kelkkaamme! Mar 23, 2011
10. Toimittaja meets some eli @jarmolahti kertoo kokem... Dec 2, 2011, 3 comments

Friday, December 30, 2011

Top10: Sorsatusta somessa eli joukkojen voimaa (1)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Viimeistä viedään! Kaikkien aikojen suosituimmassa postauksessa jaoin Ylen ja Metropolian järjestämän Soma-koulutuksen crowdsourcing-materiaalin. Jaetaanpa se siis uudestaan. :)


Olen blogannut sorsastuksesta useita kertoja, onhan se yksi somen hienoimpia sovelluksia. Wikipedia on esimerkeistä suurin ja kaunein. Kukapa olisi uskonut, että joukkovoimalla saadaan monituhatsivuiset tietosanakirjat melkein jokaiseen suomalaiseen pirttiin. Suomenkielisessä Wikipediassa on artikkeleita lähes 300 000 aiheesta. Harrastukset ja fanituksen kohteet ovat tässä tietosanakirjassa yliedustettuina, sillä artikkeleita kirjoitetaan lähinnä omalla vapaa-ajalla. Toivoisinkin, että esimerkiksi opettajat ottaisivat Wikipedian omakseen, ja pyytäisivät oppilaitaan päivittämään kotitehtävinä Wikipediaa. Viime vuonna kävin Gdanskin Wikimania-konferenssissa ja siellä sain herätyksen itseltään Jimmy Walesilta (Wikipedian perustaja) ja Sue Gardnerilta (Wikimedia-säätiön toimitusjohtaja), joka veti yhtenä seminaaripäivänä naisille oman verkostoitumissession. Aluksi vastustin koko asiaa (enhän halua olla naisyrittäjäkään, vaan vain yrittäjä), mutta onneksi sinne menin. Wikipedia on maailman viimeisiä miehisiä linnakkeita, sillä päivityksistä vain 13% on naisten tekemiä. Kurkkaa profiilisivultani mitä Wikipediassa puuhailen ja ota yhteyttä, jos haluat tietää lisää Wikipediasta tai sen päivittämisestä.

Kiitos teille blogini ystäville kuluneesta vuodesta, tavataan taas ensi vuonna!

Thursday, December 29, 2011

Top10: Keräätään yhdessä suomalaisia some-esimerkkejä (2)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Olemme päässeet jo sarjan toiseksi viimeiseen osaan! Toiseksi suosituimmassa blogipostauksessa kerroin sosiaalinenmedia.org-palvelusta. Se on wiki, jota kuka tahansa saa päivittää (myös anonyymisti), ja lisätä sinne esimerkkejä suomalaisten organisaatioiden sometuksesta. Tule mukaan talkoisiin ja kerro mitä some-palveluita teillä käytetään eri tarkoituksiin. Suomalainen somen käyttö on lapsen kengissä ja tutkimusten mukaan yksi syy tähän on juuri hyvien esimerkkien puute.


Joten käy sinäkin tutustumassa palveluun.

Wednesday, December 28, 2011

Top10: Yksityisyyden hallinta somessa (3)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Kuten olen jo aiemmissa tämän sarjan postauksissani kertonut, yksityisyyden hallinta ja tietoturva ovat asioita, joita moni pelkää. Siksi ei taida olla ihme, että kolmanneksi luetuin postaukseni käsittelee muiden tietojen jakamista somessa. Siinä kirjoitin, ettei yksityishenkilöistä saa jakaa julkisuuteen (esim. Facebookiin) tietoja, joista voi koitua hänelle harmia. Parasta olisi käydä ystävien kanssa keskustelu siitä, millainen some-politiikka heillä on tai tyytyä siihen, että kukin kertoo somessa omista asioistaan ja julkistaa itse omat uutisensa. Olen onnellinen siitä, että ystäväni ovat ymmärtäneet sen, että Facebookista on tullut työpaikkani ja oppineet siihen, että jos he haluavat kysyä minulta jotain henkilökohtaista, parasta tehdä se yksityisviestillä. Joten kiitos siitä kaverit! :)

Yksityisyyden hallinnasta puhumme muuten tänään myös Outin kanssa uudessa Nettikahvilla-blogissamme.

Tuesday, December 27, 2011

Top10: Facebook työkäytössä (4)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Joulu on juhlittu, ainakin viralliset joulunpyhät, joten jatkan blogisarjaani. Sijalta 4 löytyy kirjoitus, jossa käsittelin Facebookin käsitteitä. Silloin suosittelin julkisuuden henkilöille julkisen profiilin sijasta Facebook-sivua, mutta sen jälkeen tilanne on taas muuttunut, kun Facebook otti syksyllä käyttöön tilaus-ominaisuuden. Aluksi meinasin skipata koko ominaisuuden, mutta koska haluan palvella asiakkaitani hyvin, oli sitäkin kokeiltava. Siinä missä Facebook on kavereilleni vapaa-ajan viettopaikka, se on minulla entistä enemmän työpaikka.

En ole erityisen innoissani Facebookin muutoksista tai siitä, miten alunperin suljetusta, kavereille tarkoitetusta palvelusta halutaan tehdä yhä avoimempi. Sekin minua harmittaa, että Facebook haluaa hallinnoida uutisvirtaani tuomalla eteeni vain suosituimpia päivityksiä, kun esim. Twitter näyttää minulle asiat, joita olen tilannut.

Mutta onhan Facebookista paljon iloakin ja sitä voi käyttää töissä hyödyksi. Katso tästä tunnin Facebook-koulutukseni:
ja jatkaa matkaa kotisivulleni, jonne olen kerännyt hyödyllisiä Facebook-linkkejä.

Thursday, December 22, 2011

Top10: Mikä se @kiepaus olikaan (5)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Olemme ylittäneet jo puolivälin tässä suosituimmat bloggaukseni -sarjassa. Numerolla 5 kerroin Kiepaus-konseptista. Asiakkaani Kierrätysverkko julkistaa pian mielenkiintoisen palvelunsa. Viestin on tarkoitus tavoittaa ihmiset, joita kiinnostaa kierrätys, mutta keväällä en esim. Twitteristä aiheelle omistettua kanavaa löytänyt, joten perustin sellaisen itse. Ei kanavaa ilman sisältöä ja niin syntyi Kiepaus, joka toimii Facebookissa, Twitterissä, Flickr:ssä, Paper.li:ssä ja uudessa Purot.net-wikissä.

Kiepaus-konseptilla kannustetaan ihmisiä kierrättämään ja tuunaamaan, ja minulla on ollut oikein hauskaa Kiepaus-yhteisön kanssa, kun olemme syksyn aikaan mm. miettineet, mitä tehdä parittomilla sukilla tai tuikkukynttilöiden hylsyillä. Lue lisää Kiepauksesta kotisivultani ja liity seuraamme :).

Tämä blogisarja jatkuu joulun jälkeen, joten väliviikolla selviää, mitkä ovat 4 suosituinta bloggaustani. :)

Mutta nyt toivotan teille ihanaa joulua, joko netillä tai ilman!

Wednesday, December 21, 2011

Top10: some-strategia yritykselle (6)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Suutarin lasten kengistä aina vitsaillaan, mutta miten on some-asiantuntijan some-strategian laita? Kesäkuussa jouduin miettimään oman Facebook-sivuni strategiaa ja tiivistin sen kahteen sanaan, se on tauon paikka. Strategia ei ole siitä mihinkään muuttunut, isojen fani/tykkääjä/seuraaja-määrien sijaan haluan mieluummin tavoittaa oikeita ihmisiä. On selvää, että esim. jollain vaatekaupalla tai kahvilalla on paljon enemmän seuraajia kuin B2B-sektorilla työskentelevällä yritykselläni. Asiantuntija-yritykseni ei kilpaile hinnalla, vaan sillä, mitä minä tiedän ja osaan, joten alennuskampanjoiden sijaan jaan somessa omaa osaamistani.

Lue lisää yritysten some-strategioista kotisivultani.

Aloitin tässä kuussa mm. Keski-Suomen yrittäjien jäsenilleen tarjoamassa ilmaisessa oppisopimuskoulutuksessa, jossa kuuden päivän ajan perehdymme sähköiseen markkinointiin. Koulutusta toteuttavat paikalliset yritykset, Aava & Bang ja Flowhouse, ja innolla odotan millaisia uusia markkinointi-ideoita heiltä jatkossa saankaan. :)

Ensimmäisellä kerralla Aava&Bangin Mikko Kalliola jakoi esimerkkejä hyvistä markkinointitempauksista, esim. siitä miten hänelle myytiin auto (se tuotiin kotiovelle viikon koeajoon :) tai miten tuotteen nimellä ja hinnalla on vaikutuksia mielikuviin. Ryhmämme yritykset olivat hyvin yksimielisiä siitä, että haluamme tehdä rohkeaa ja erilaista markkinointia, saas nähdä miten siinä onnistumme.

Viime viikolla taas Flowhousen Hale Okkonen johdatteli meitä jo sanoista tekoihin, ja pikaisen somen mahdollisuudet -katsauksen jälkeen tutustuimme Google Sites-palveluun, jossa koulutusmateriaalia säilytetään. Katsoimme pikaisesti myös Google Analyticsiin, josta nappasimme koodin kotisivuillemme upotettavaksi. Analyticsiin meitä vie myöhemmin syvemmälle Kalle Kastikainen, mitä odotan innolla, sillä minulta on varmaan monta kikkaa huomaamatta, enkä ole ehtinyt penkoa uutta käyttöliittymää perin pohjin.

Googlen kanssa tulen jumppaamaan myös toisaalla, sillä Twitter-kamuni Sami Voutilainen tarvitsee koekaniinia Google AdWords -opintoihinsa ja minä lähden Mini treasures wikini kanssa leikkiin mukaan :). Aiemmin Analytics-oppeja minulle ovat jakaneet Trimedian SEO-taitaja Arto Saksola ja Ambientian analytiikka-guru Jaakko Kankaanpää, joten eiköhän tässä kohta ala olla opit kohdallaan, kun vielä Outi Lammin kanssa pyörittelemme uuden blogimme statistiikkoja :).

Tekemällä oppii, kuten eräs Sähköisen markkinoinnin kurssilainen totesi. :)

Tuesday, December 20, 2011

Uusi tapa spämmätä

Spam Huh! Löysin juuri uuden tavan spämmätä.

Vanhoja ovat mm.
  • sähköpostiviestit ulkomaiden upporikkailta, jotka haluavat lahjoittaa rahansa sinulle tai Nordean viestit, joissa pyydetään henkilötietoja
  • blogikommentit (siksi moderoinkin kaikkien blogieni kommentit). Esimerkkejä niistä:  
"You made some good points there. I did a search on the topic and found most people will agree with your blog."
"Outstanding weblog here! Moreover your web site rather a great deal up quick! What host are you the usage of? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quick as yours lol" 
"This entry was posted on June 16, 2010 at 3 57 pm and is filed under Books, Damn the Rejections, Las Vegas Writers Conference, Maralys Wills, Publishing, Writing."
"This entry was posted by admin on December 4, 2011 at 1 27 am, and is filed under Vacation Packages."
  • roskaviestit Facebook-sivujen seinillä (esim. Adidaksen sivu oli yhteen aikaan täynnä pimuja, jotka mainostivat ... itseään). Eilen joku muuten murtautua Lady Gagan sivulle ja lupasi iPhoneja Gagan pikku monstereille...
  • "vastauksia" mun tweetteihin tuntemattomilta ihmisiltä, viestin sisältönä esim. vain bit.ly-linkki
  • mun Mini treasures wikissä käydään myös spämmäämässä, mm. autojen vuokrausta mainostamassa (esim. John Lennon tekee sitä)
No mikä nyt sitten on uusi tapa?

Pistetään joku nettiosoite "seuraamaan" blogeja tai muita nettisivuja niin, että se näkyy blogin tilastoissa. Minäkin ihmettelin kovasti, miksi jostain venäläiseltä sivulta tullaan niin usein mun sivulle ja kun klikkasin osoitetta, näinkin todella koukuttavasti tehdyn "ostos-tv"-videon. Se oli niin hyvin tehty, että katsoin sen loppuun asti nähdäkseni miten se loppuu. Kaveri oli keksinyt tavan käyttää hyväksi mobiilimainontaa ja tullut upporikkaaksi. Hän halusi kuitenkin "kostaa kaikenmaailman guruille, jotka huijaavat meitä" ja siksi hän oli valinnut pienen porukan, jolle antaa ilmaiseksi huippusalaisen softansa (ja ajatelkaa, hän valitsi minut...). Jenkki ei halua mitään muuta kuin serverin ylläpitorahan (49 dollaria). Luulisi, että upporikkaalla on itselläkin varaa maksaa serveristään... Nyt tämä tyyppi nauttii elämästään: nukkuu aamulla pitkään niin pitkään kuin haluaa, tilaa ravintolassa hintaa katsomatta, ostaa vaimolleen ja lapsilleen lahjoja ja menee paikkoihin, joihin haluaa. Tuohon elämäntapaan ei kyllä tarvita miljoonaa dollaria päivässä, joten jätän tämänkin tilaisuuden käyttämättä... :)

Millaisiin luoviin spämmitapoihin sinä olet törmännyt?

Top10: Soitellaan b2b-somessa (7)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Olemme edenneet top10-listalla jo numeroon 7. Aloitin vuoden alussa tutkijana TTY:llä SOITA-projektissa.
”SOITA – Sosiaalinen media innovaatioprosessin tukena asiakasrajapinnassa ” – hanke tutkii ja pilotoi sosiaalisen median mahdollisuuksia innovaatioprosessin asiakasrajapinnassa b-to-b kontekstissa. Tarkoituksena on parantaa Suomalaisten suurten ja pk-yritysten käyttäjälähtöisyyttä ja kykyä hyödyntää avoimen innovaation toimintatapoja. Hanketta toteutetaan Tampereen teknillisen yliopiston, Åbo Akademi/MediaCityn sekä Digitaaliset sisällöt-klusterin kanssa yhteistyössä.

Hanke on rahoitettu Tampereen teknillisen yliopiston, Åbo Akademin, Tekesin ja yhteistyöyritysten avulla ja sen tarkoituksena on tuottaa käytännönläheistä tutkimustietoa suomalaisille suurille ja pk-yrityksille.

Bloggasin projektin tiimoilta myös professori Hannu Kärkkäisen DCL-esityksestä ja projektipäällikkö Jari Jussilan esityksestä. Seuraa SOITA-projektia esim. kotisivuilta tai Twitterissä.

Projektin tiimoilta perustin alkuvuonna ryhmän LinkedIn:iin suomalaisille some-tutkijoille, ja siitä on tullutkin yllättävän suosittu. Hae SMAT, jos somen tutkimus kiinnostaa!

Monday, December 19, 2011

Top10: tuoretta koulutuspalautetta (8)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Top10-bloggausten sarja jatkuu, numerossa 8 kerroin kunta@some-koulutusten palautteesta. Olen ottanut tavaksi lopettaa koulutukseni loppukeskusteluun, jonka toteutan keltaisten lappujen (post-it-lappujen) avulla. Koulutetut vastaavat kolmeen kysymykseen:
-mitä jäi mieleen?
-mitä haluat kokeilla?
-mikä pelottaa?

Koulutuksiin osallistuu tyypillisesti iso porukka ympäri organisaatiota, kun taas työpajat tehdään pienemmällä porukalla. Koulutuspalautteen avulla saadaan kaikilta koulutetuilta ideoita työpajoihin, jolloin osaamme paremmin valita aiheet, joita alamme toteuttaa.

Mutta jatketaan samalla linjalla, eli tässä tuoreita palautteita viime aikojen koulutuksista (mm. kunta@some, organisaatio@wiki&blogi, some pomoille):

Mitä jäi mieleen?
-tarvitaan koulutusta palveluiden käyttöön
-kokonaisuus, moninaisuus
-heittäytyminen/harkinta
-hyviä ja huonoja puolia
-hyvä koulutus
-tarvitaan yhteinen tavoite, säännöt ja luottamus (pitää päivittää strategia)
-välineitä on paljon, haasteena valita oikeat
-monta ohjelmaa
-some otettava vakavasti
-some on enemmän henkilölle kuin organisaatiolle tai ryhmille
-miten keltainen lappu irroitetaan
-tarvitaan selkeä koordinaattori
-monta käyttökanavaa erilaisiin tarpeisiin
-monella meidän tapaisella yhteisöllä on some-toimintaa
-perusidea wikistä ja blogista
-hyödyllinen nykyaikainen tiedonvälitys
-blogien erilaiset mahdollisuudet (aiheet)
-wikien mahdollisuus esim sähköpostin korvaajana, postilaatikot tuppaavat täyttyä meidänkin organisaatiossa
-väline, jotta saataisiin siirrettyä sähköpostista asioita wikiin
-wikiin & blogiin kirjoittamisen vapaaehtoisuus ja avoimuus/luottamus
-tosi iso maailma
-miten aika riittää liikkumiseen sosiaalisissa medioissa?
-somessa monia erilaisia viestinnän mielenkiintoisia kanavia
-mahdollisuus avoimeen tiedon jakamiseen ja mielipiteiden vaihtoon
-wikit ovat minulle uusi asia ja ne jäivät mieleen. samoin sähköpostin vähentämismahdollisuus ja Hämeenlinnan hyvä esimerkki
-monet mahdollisuudet tiedottamisessa (kaupungin näkökulmasta)
-some-kenttä on aika vieras minulle, eikä valitettavasti innosta hirveästi
-kaikkea asiaa tulvii paljon ja nopeasti
-työllistävä
-somen mahdollisuus helpottaa työtä
-vuorovaikutus
-miksi, miten?
-vaatii sitoutumista
-joustava viestintätapa
-some on tätä päivää ja tulevaa, tulee lisääntymään ja yleistymään
-some on hyvin laaja systeemi erilaisia tapoja hoitaa asioita ja keskusteluja ym
-sisältöä ja palveluja paljon.
-kuinka haetaan tietoa, suodatetaan olennaisin ja kuinka tunnistaudutaan
-yllättävän paljon mahdollisuuksia, lähes kaikki uutta
-paljon mahdollisuuksia verkostoitumiseen, tiedottamiseen, oppimiseen
-palveluiden suuri määrä, yhdistyminen (mash-upit)
-työkaluja paljon
-valtavasti vaihtoehtoja/mahdollisuuksia
-some on laaja, pitäisi osata löytää omaan työhön sopivat välineet
-asioiden jakaminen somessa hyödyttää kaikkia
-miten tietää mitä meidän organisaatiossa käytetään/kannattaa käyttää?
-Suomi24-sivuston seuraus
-miten oppii käyttämään somen työkaluja?
-monta työkalua - yhdellä ei pärjää/tavoita
-Twitter on parempi kuin Facebook!
-eri välineiden yhteiskäytön mahdollisuudet
-paljon mahdollisuuksia, pitää käydä tutustumassa eri palveluihin
-some on hyvä asia, kun sitä osaa hyödyntää ja löytää oikeat kanavat
-apuväline verkostoitumiseen
-mahdollisuuksia on paljon, liikaa?
-liikaa vaihtoehtoja, joutuu sulattelemaan asioita
-vaihtoehtojen runsaus
-valikoimaa on valtavasti
-uusia tapoja hyödyntää somea
-työssä laatukäsikirjaa ja perehdytyskansiota voisi päivittää somen avulla

Mitä haluaa kokeilla?
-bloggausta
-talon sisäinen some?
-wiki esim ICT:n henkilöille
-somen käyttö työaikana työkoneilla tehtävä mahdolliseksi, esim. YouTube-flashplayer pitää voida päivittää
-uusien medioiden kokeiluun enemmän porukkaa – sisältörikkaus!
-en halua kokeilla mitään ennen selkeää some-strategiaa
-kehitystyötä, ajatuksienvaihtoa, välineitä
-YouTuben lisäkäyttöä
-tiedon jakamista
-kaikkea...
-pikaviestintää taloon! (vrt. puhelin ja sähköposti)
-oma some: jokainen halukas voi perustaa omia työprofiileja, mutta sitä ennen pelisäännöt intraan – esim. kouluttajan blogi
-opiskelijapalautetta
-yhteisesti tehtyä blogia
-kiva olisi blogata, mutta mistä aika?
-wikiä ja mahd. blogia omasta harrastuksesta
-wikiä työssä
-kaupungin joryn blogi
-valtuutettujen yht. blogi, esim. valmisteltavista asioista (kuntalaiset mukaan)
-wiki-alusta on kokeilemisen arvoinen, esim. jonkin suunnitelman työstämiseen
-ryhmätyöskentely yhteisen asiakirjan laadinnassa / wiki
-kommentointia blogiin
-wikin perustamista (termipankki)
-en tiedä, niin paljon kokeiltavaa
-kaikkia somen mahdollisuuksia
-yhteisten asioiden työstämistä
-ryhmäblogia
-voisin kokeilla bloggausta jos olisi aikaa ja keksisi kirjoitettavaa
-voisin kokeilla kirjoittaa blogia joskus tai tehdä kuvablogia
-esim. viestintäohjeet voisi tehdä seuraavaksi wikiin
-kaikkea voi kokeilla paitsi kansantanssia ja ...
-bloggausta
-ryhmäblogin perustamista (aihe: kaupungin ympäristöohjelma) ja wikiä strategioiden, -suunnitelmien ym laatimisessa
-ohjeiden tai oppaan julkaisua wikin kautta
-aluksi vain lukea
-Twitter
-Diigo
-Ammattiwiki
-Flickr
-LinkedIn
-Prezi
-Paper.li
-Suljettu FB-ryhmä
-Delicious
-Facebook
-Wiki
-Wikipedia-artikkeli meidän organisaatiosta pitäisi luoda
-Intrawiki
-blogi
-rss-syötteet
-pitäisi hahmottaa tavoite ensin
-tiedotus/ilmoittaminen meidän asioista
-ryhmätyöskentely wikissä?
-asiakaspalvelu
-tiedotus
-ammattilaisten yhteinen blogi, opiskelijat verkottumaan
-sisäisen viestinnän välineenä aluksi
-tapoja levittää tietoa talon sisällä
-wiki oman viiteryhmän käyttöön
-perehdytys/laatukansio sähköiseen muotoon!
-suuria massoja tavoittavia, jotain mielenkiintoista
-voisi yrittää löytää oman alan kollegoita ja sitä kautta opetusmateriaalia

Mikä pelottaa?
-pitääkö ihmisen elää vain tietokoneen kautta? Eikö muualla ole enää elämää?
-ajanpuute
-työmäärä
-riittääkö resurssit ylläpitoon
-resurssipula aika/henkilöstö
-sitoutumisen puute
-se vie koko käden...
-tiedon tuottaminen
-liika avautuminen ja tietojen väärinkäyttö
-ihmisten osallistuminen, kommenttien saaminen on todella haastavaa
-blogikirjoittamisessa pelottaa hiukan omien ajatusten saama vastaanotto, toisaalta omalla nimellä kirjoittaminen
-riittääkö aika
-onko innokkaita
-onko jatkuvuutta
-löytyykö fokus
-kärryiltä tippuminen
-ei pelota
-ihmisten ennakkoasenteiden poistaminen uutta kohtaan
-julkisuus pelottaa
-ei mikään
-uuden toimintakulttuurin hyväksyminen
-yksityisyyden suojan menetys
-tietoturva
-miten aika riittää?
-käynnistäminen
-tavoitteellisuuden hämärtyminen ja järkevä kontrolli
-tietosuoja
-työ- ja vapaa-aika, miten erottuu?
-tekijänoikeudet, palveluiden käyttöehdot, tietojen säilyminen, häviäminen
-aika ei riitä alkuinnostuksen jälkeen
-kuka neuvoo? Mistä apua?
-käyttö
-ajankäyttö/hyötysuhde talossa, jossa ei lueta edes intranettiä, eikä kaikki sähköpostiaan
-ilman kunnon strategiaa ja tavoitteita
-tekniset ongelmat
-ei tiedä mikä vaikuttaa/näkyy missäkin ja mitä voi poistaa/muokata
-millä ajalla - "sitoutuminen" organisaation jäsenenä päivitykseen/kehittämiseen
-miten säilyttää oman rauhallisen identiteettinsä?
-somen valta/hallinta
-että some syrjäyttää fyysisen ja psyykkisen live-kontaktin
-riittääkö aika ja pysyvätkö jalat maassa
-tietosuoja
-ei osata hyödyntää oikein
-termistön paljous
-tietosuoja/yksityisyys
-miten pysyy ajan tasalla somessa, paikkoja on paljon
-miten löytää oikeat/hyvät kanavat
-tietoturvan vastuuttomuus
-varon oman nimen laittamista sinne tänne nettiä
-aika menee hukkaan
-sitoutuminen
-resurssien riittävyys
-selvän tavoitteen puuttuminen
-työmäärä, päivittäminen
-että oikea elämä katoaa, jos on vain virtuaalielämä (hanki itsellesi elämä)
-mitä jos töppää – saako peruttua ja mitä?
-syötetty tieto on ikuista
-mikään ei pelota, ajankäyttö askarruttaa, valtava tajunnanvirta
-meidän passiivisuus

Linnanjuhlien aikaan Twitter suorastaan villiintyi ja koulutuksissa mielenkiinto Twitteriä kohtaan on suuri, joten toivotaan, että isot massat vielä löytävät palvelun :).

Friday, December 16, 2011

Top10: huomion herättäminen personoiduilla some-kampanjoilla (9)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Jatkan top-10-listan läpikäymistä. Numero 9 on postaus, jossa kerroin erikoisesta rekrykampanjasta, jossa oli ostettu suomalaisten someaktiivien nimillä Googlen Adwords-mainontaa.

Kaverini törmäsi taannoin myös vastaavaan kampanjaan ja oli tosi otettu: "tuntui coolilta", toinen kaverini taas huomasi, miten nettisivu tunnisti hänet, sivulla nimittäin luki "Tervetuloa NN".

Hyvä esimerkki somen käytöstä rekrytoinnissa on Tampereen TE-toimiston ja Pirkanmaan ELY-keskuksen Haussa-hanke, jonka johtoryhmässä olen mukana. Rajakallion Marian vetämässä projektissa käytetään somea todella monipuolisesti ja hankkeen etenemistä on ilo seurata.
Työnantajille ja erityisesti nuorille työnhakijoille suunnatussa Haussa-kohtaamispalvelussa ideana on sopivien henkilöiden ja työpaikkojen saattaminen yhteen sosiaalisen median palveluista tuttuja käytäntöjä hyödyntäen. Työnhakijoille sivusto on perinteisiä palveluja helpommin lähestyttävä ja epäformaalimpi tapa ilmoittautua työnetsijäksi. 
Haussan avulla pirkanmaalaiset voivat tehdä mm. videohakemuksia.

Loppuun vielä esimerkki uudenlaisesta luovasta tavasta hakea työtä:



Hurjaa tämä some-aika, eikö? :)

Thursday, December 15, 2011

Top10: haastatteluja, haastatteluja (10)

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Eilen kerroin uudesta sarjasta, jossa esittelen kaikkien aikojen suosituimmat blogipostaukset tässä blogissa. Listan kirjoitukset on kaikki kirjoitettu tänä vuonna, ja suurin osa alkuvuonna. Uusista postauksista mukaan pääsi vain Jarmo Lahden haastattelu, mikä johtunee ehkä siitä, että hän on hyvin verkostoitunut somessa, ja kertoi haastattelusta mm. omassa blogissaan :). Jos missasit haastattelun, lue täältä mitä Jarmo Lahti kertoi somen käytöstä toimittajan työssä tai Jarmon omaa bloggausta hänen aiemmista haastatteluistaan.

Vuoden aikana tein muitakin haastatteluita, HeiaHeian Jussi Räisänen kertoi siitä, miten startup-yritys käyttää somea ja Outi Lammi kertoi mm. ihmisten pahimmista virheistä PowerPoint-esityksissä.

Mutta haastateltiin minuakin :). Outin blogissa kävin kertomassa wikeistä.

Perinteisessä mediassakin pääsin ääneen, kerroin mm. Yle Puheessa ja Kymenlaakson radiossa kuntien somen käytöstä, uudesta yrityksestäni Keski-Suomen yrittäjien lehdessä, some-intohimoistani Laukaa-Konnevesi-lehdessä ja nukkekotiharrastuksesta Nukkekoti-lehdessä, Lahden radiossa ja Etelä-Suomen Sanomissa. Sunnuntaisuomalaisessa minä ja Twitter-kirjan kirjoittanut Maija Haavisto kerroimme nörteistä ja nörttiteemaa jatkan, sillä olen luvannut kirjoittaa uuteen Nörttitytöt-blogiin. :)

Wednesday, December 14, 2011

Prezi-esimerkki: Prezi+ iPad = Freedom

Prezi on herättänyt paljon mielenkiintoa koulutuksissani viime aikoina, joten tässä esimerkki siitä, millaisia Prezi-esitykset ovat.

Joulukalentereita ja uutiskatsauksia

Advent calendar Vuonna 2008 tein some-joulukalenterin Nokian sisäisessä blogissani, jaoin joka päivä vinkkejä ja linkkejä. Sivuhuomautuksena kerron, että samana vuonna Nokiassa oli toinenkin joulukalenteri, jonka teki myös Hiltusen Elina, joka tunnetaan nykyään mm. tulevaisuuden tutkijana, Angry birdsien ja Pirkan piparkakkutalon virkkaajana, Tuomas Enbusken vakiovieraana ja Talouselämän entisenä kolumnistina. Elina lähetti minulle kasan kalentereita Jyväskylässä jaettavaksi ja ajan hengestä kertoo jotain se, että työkaverinii epäilivät, että viimeisestä luukusta tulee tieto, että Jyväskylän yksikkö suljetaan. No, sitä tietoa saimme odottaa sitten 11.2.2009 asti...

Tänä vuonna aloin joulukuun alussa harmitella sitä, etten ehtinyt tehdä asiakkailleni joulukalenteria. Nukkekotiaiheisia joulukalentereja olen tehnyt vuodesta 2003, tänä vuonna tein sellaisen Mini treasures wikiin. Tavoite on, että joka päivän täyttäisi eri henkilö, mutta käytännössä tähän liittyy paljon haasteita:
-kaikki nukkekoti-ihmiset eivät ensinnäkään tee jouluprojekteja
-kaikki harrastajat eivät tee useita jouluprojekteja (eli jos osallistuu kerran kalenterin täyttöön, seuraavana vuonna ei ehkä olekaan mitään uutta kerrottavaa)
-harrastajilla on joulun aikaan kiire muiden projektien kanssa
-kaikki potentiaaliset kalenterin täyttäjät eivät osaa wikittää/pienentää kuvia/ladata videoita YouTubeen jne
-jne

Kovan työn jälkeen lopussa kiitos seisoo - kalenteri tuli tänäkin vuonna täyteen ja samalla saimme myös uusia kasvoja wikiä muokkaamaan :). Eli tällä palopuheella halusin kertoa, miksi en ottanut kahta kalenteria työn alle.

Ike Turner and his King Of Rythm feat. Clayton Love - She Made My Blood Run Cold (King 5553 promo) on Vimeo by boogaludo Mutta asia jäi siis kaivelemaan ja siksi halusin tehdä jotain muuta. Vuoden lopussa media täyttyy erilaisista listauksista ja uutiskatsauksista, joissa kerrataan vuoden tärkeimmät tapahtumat. Piilotetussa aarteessa on tapahtunut paljon kivoja ja jänniä asioita vuoden mittaan, mutta mikä on merkittävää - sen annoin teidän lukijoiden päättää. Eli huomisesta alkaen alan esitellä kymmenen kaikkien aikojen suosituinta blogipostausta tässä blogissa - ne kun sijoittuvat kaikki tälle vuodelle. Ns. pitkä häntä pitää huolen siitä, että alkuvuosi on yliedustettuna, alkuvuoden kirjoituksilla on ollut pidempi aika tulla löydetyksi. Mutta pysyhän tällä kanavalla vuoden loppuun asti. :)

Thursday, December 8, 2011

Sosiaalinen media teknologiateollisuudessa

Harri Lakkala teki taannoin mm. OSKE:n, Teknologiateollisuus ry:n, Hermian ja Innoparkin tilaaman tutkimuksen siitä, miten suomalainen teollisuus käyttää somea. Kyselyssä oli mukana 143 yritystä, joista 87% oli B2B-yrityksiä ja 81% kuului valmistavaan teollisuuteen.

Kysely oli some-asiantuntijalle herkullinen, sillä teollisuusyritysten some-tuntemuksessa riittää rutkasti parannettavaa, 57% piti oman yrityksensä some-ymmärrystä olemattomana tai huonona, mikä ei ole ihme: vain 12% oli saavuttanut somen avulla jotain hyötyä.

Työkaluista suosituin oli jaettu verkkolevy (70%) - siinäpä sitä on sosiaalisuutta kerrakseen! Dokumentinhallintajärjestelmiä käytti 55%, intranet oli käytössä joka toisessa yrityksessä (52%). Asiakasrajapinnassa kolmannes yrityksistä (36%) käytti some-palveluita (esim. LinkedIn, Facebook), keskustelupalstoja 18%, videopalveluita (Youtube) 20% ja wikejä 12%.

Eniten somea käytettiin markkinointiin (42%) ja viestintään (41%), työnantajakuvan rakentamiseen ja rekrytointiin (39%). Vaikka puolet yrityksistä seurasi itsestään/alastaan käytyä keskustelua somessa, mutta vain 6% tekee sitä säännöllisesti. 18% yrityksistä oli kieltänyt Facebookin käytön.

Suurimpia yhteistyö ja tiedonhallinan ongelmia olivat
-hiljaisen tiedon siirtäminen (46%)
-avainhenkilöiden työkykyyn liittyvä riskienhallinta (44%)
-sähköpostiähky (42%)

Monet yritykset kaipasivat case-esimerkkejä somen hyödyistä, ja niitä oli raporttiinkin päässyt joitakin (s. 38 - 41)
-Reifer Oy työllistää 30 henkeä, suurin osa tuotannossa. Konepajayritys pyörittää toimintaansa ERP-toiminnanohjausjärjestelmällä, jonka kylkeen on rakennettu laatukäsikirjawiki. Wikiä käytetään niin, että johto hyväksyy kaikki wikin muutokset ennenkuin ne menevät työntekijöiden näkyville, sillä toimintaprosessien oikeellisuudesta halutaan pitää erityisen hyvää huolta. Casekuvauksesta ei käy selville, keillä kaikilla on oikeus wikiä päivittää, mutta joka tapauksessa se on korvannut aiemmin käytetyn paperisen laatukäsikirjan lähes täysin.
- Ruukki tutustui some-palveluihin (blogit, wikit, foorumit ja ryhmäsivustot) ensin sisäisesti. Julkinen sometus alkoi Youtube-videoilla, Facebook-sivuilla ja LinkedIn-keskusteluilla. Twitterissä kerrotaan mm. avoimista työpaikoista.
-Cargotec käyttää alihankkijoidensa kanssa 2 viikon sprintteihin perustuvaa ketterää tuotekehitystä, jota tuetaan mm. wikillä ja taskienhallintaohjelmalla

lisäksi
-Somen käytöllä Kone Oyj on onnistunut vähentämään matkustamista 60% ja puolittamaan projektin läpimenoajan
-aktiivinen keskusteluryhmä on LinkedInissä toimiva Wind Energy Professionals - ryhmä, jossa on yli 30 000 jäsentä
-ABB:lla on SlideShare-kanava, josta löytyy palvelukuvauksia ja asiakasprojektikuvauksia
-Visma Severan Twitter-tiliä seuraa 30 000 ihmistä, jotka ovat kiinnostuneita Severan palvelun uusista ominaisuuksista ja tarjouksista
-asiakaspalveluun Twitteriä käyttää UPM:n RFID-yksikkö, ABBRobotics, Wärtsilä ja Outokumpu
-sisäistä mikroblogipalvelua Yammeria käyttävät mm. mikroprosessorivalmistaja AMD ja viestintätoimisto Hill&Knowlton.

Monday, December 5, 2011

Mitä hyötyä somesta on yritykselle by McKinsey 2010

Vuosi sitten McKinsey kyseli tutkimuksessaan,
olivatko vastaajat huomanneet somen käytön tuoneen
mitattavia hyötyjä töissä.

Sisäisistä hyödyistä tärkeimmät olivat
-tiedon löytyminen on nopeutunut (77%)
-kommunikointikustannukset ovat pienentyneet (60%)
-sisäiset asiantuntijat löytyvät nopeammin (52%)

Asiakasrajapinnassa
-markkinoinnista oli tullut tehokkaampaa (63%)
-asiakastyytyväisyys oli kasvanut (50%)
-markkinointikustannukset olivat laskeneet (45%)

Kumppani/toimittajarajapinnassa
-tiedon löytyminen oli myös nopeutunut (57%)
-kommunikointikustannukset olivat pienentyneet (53%)
-yhteistyökumppanit olivat tyytyväisempiä (45%)

Kuulostaako houkuttelevalta?

Friday, December 2, 2011

Toimittaja meets some eli @jarmolahti kertoo kokemuksiaan vuosikymmenten varrelta

Muistatte varmaan, että yritykseni täytti jokin aika sitten vuoden. Järjestin silloin synttärikilpailun, jossa lupasin palkita kaikki osallistujat. He saivat valita voittonsa muutamasta vaihtoehdosta ja osa halusi palkinnoksi blogihaastattelun. :) Ensimmäiseksi virtuaalilauteille hyppäsi varsinainen kehäkettu, Jarmo Lahti.

Hei Jarmo! Onpa kiva, kun saan haastatella sinua. Tätä varten luin juuri LinkedIn-profiilisi ja kauhistuin, “hieman” haasteellista haastatella sinun kaltaistasi ammattilaista...
- Heh:-). Eiköhän karu todellisuus selviä hyvissä ajoin ennen tämän haastattelun loppua.
Epäilen... :) Olet aloittanut sometuksen jo 1980-luvun BBS-purkkimaailmassa, kerrotko meille untuvikoille jotain siitä ajasta?
Nykyinen Talentum kustansi 80-luvulla oman päätoimittajuuteni aikana elektroniikka-alalle tarkoitettua Uusi Elektroniikka -lehteä. Kokeilimme siinä lehdenteon sivussa myös IBM PC:ssä pyörivällä TBBS (The Bread Board System) -ohjelmistolla BBS (Bulletin Board System) -”purkin” ylläpitoa. Yhden puhelinlinjan päässä taisi soittajia purkkiin ja sen keskusteluihin päästää 1200 bps -vauhtinen modeemi.

Elektroniikka-alan ammattilaiset, etenkään se pääjoukko jolle lehteä tehtiin, eivät tuohon(kaan) aikaan olleet aktiivisia verkko(noh, verkko ja verkko...)keskustelijoita, joten Uusi Elektroniikka TBBS ei noussut niihin legendaarisiin purkkeihin, joita mainitaan alan harvoissa historiikeissa.

PC-purkkien lisäksi ja jälkeen “somettelin” muun muassa Freenetissä, yliopisto/korkeakoulumaailman PortaComeissa, TeleSammon JutTelessä ja InfoTelin Elisassa - joista viimemainitussa niinkin aktiivisesti, että minut manitaan sen yhteydessä peräti nimeltä Suomen Internet-yhdistyksen yhdessä pikku historiikissa:-)
Mielenkiintoista! Olet toiminut parisenkymmentä vuotta isoissa suomalaisissa lehdissä, mm. toimituspäällikkönä Insinööriuutisissa (nyk. Tekniikka & Talous) ja päätoimittajana I.D.E.A./Uusi Elektroniikka -lehdessä, olet ollut perustamassa Mikroa (nyk. MikroPC) ja kirjoittanut IT-alasta useisiin lehtiin (Kauppalehti, Taloussanomat, Tietokone, Tietoverkko, Sihteeri & Assistentti, Kaupan Maailma, Internet-lehti...). Miten Internet ja sosiaalinen media on muuttanut lehtiä ja toimittajan työtä? Pelkäätkö, että esim. bloggaajat tekevät toimittajista tarpeettomia?
Toimittaminen, erityisesti sentyyppinen teknologia/talous -toimittaminen, jonka parissa itse olen tosiaan pukertanut noin kolmekymmentä vuotta, on tiedon keruuta, jalostamista, popularisointia ja välittämistä, ja tuon lyhyen listan ensimmäisessä osuudessa muutos on ollut rajuinta toimittajille ja viimeisessä puolestaan lehdille/mediabisnekselle.

En pelkää bloggaajia, he ovat yksi tärkeä lisä siihen rikkauteen, josta tietoa voi kerätä - hyvin usein jo pitkälle jalostettua tietoa.

Olen muuten menossa tällä viikolla Viestintäalan tutkimussäätiön ProAm-hankkeen jonkin sortin kick off -tilaisuuteen. Hankkeen “tarkoituksena on lisätä ymmärrystä siitä, miten laajasti ja millaiseksi Suomessa on kehittynyt ammattimainen harrastaminen (engl. professional amateurism, ProAm, Pro-Am).

Ammattimaisten harrastajien ymmärtäminen mediayhtiöiden näkökulmasta on tällä hetkellä kriittisempää kuin koskaan, sillä teknologia mahdollistaa tulevaisuudessa vielä nykyistä paremmin sen, että ihmiset luovat itse omat mediansa ja sisältönsä.”
Olen törmännyt noihin proameihin (voisikohan sen kääntää ammattiharrastajiksi?) innovointipiireissä, mahtava voimavara sielläkin. Vuosien varrelle mahtuu varmasti kaikenlaista ja olet varmaan tavannut paljon alan vaikuttajia. Kerro ikimuistoisimmasta haastattelustasi.
Tässä yhteydessä voi ehkä mainita uskoakseni Suomen ensimmäisiin puhtaasti virtuaalisesti toteutettuihin haastatteluihin kuuluva Kalle Isokallion ja Pekka Tarjanteen sähköpostihaastattelu.

Itse asiassa en enää muista, mikä oli haastattelun aihe ja koska sen tarkkaan ottaen tein, mutta sähköpostin käyttäminen haastatteluun oli joka tapauksessa silloin vielä niin uutta, että se oli... jotain ihan uutta.
Hih (tämä haastattelu on muuten toteutettu Google Docsissa). Olet kirjoittanut myös nettilehtiin kuten itviikko.fi ja digitoday.fi. Miten nettilehteen kirjoittaminen eroaa paperilehteen kirjoittamisesta?
Itse kirjoittaminen ei luonnollisesti ole kovinkaan erilaista. Selvin ero on ajan tiivistyminen: juttu ja etenkin uutinen muuttuu vanhaksi nettikirjoittamisessa uskomattoman nopeasti. Toinen tärkeä ero on lukijoiden nopea palaute - ja myös nopea tieto siitä, mitä juttuja ylipäätään luetaan.
Niin, ero entiseen on kyllä suuri, kun nyt tiedetään tarkasti mitä juttuja oikeasti luetaan. Miten sinä käytät somea työssäsi ja mistä palvelusta pidät eniten?
Some on erittäin tärkeä osa tieto- ja kontaktiavaruuttani, jossa vietän aikaa hyvin paljon. Sen analyyttisemman ja systemaattisemman käytön aloittamisen suunnittelua olen kuitenkin vasta alkamassa miettiä:-).

Tällä hetkellä melko tiiviissä käytössä ovat jo mainitsemasi LinkedInin lisäksi ne kaikille tämän blogin lukijoille tutut Facebook, Twitter, Google+ ja Jaikun manttelinperijänä Qaiku. Kaikissa niissä olen läsnä paitsi Jarmo Lahtena, enentyvästi myös Infocrea Oy:nä.

Lisäksi ahkerassa käytössä mutta enempi jakelukanavina kuin sosiaalisena mediana ovat Flickr, YouTube ja Vimeo.
Entä vapaa-ajalla (vai onko asiantuntijayrittäjällä sellaista)?
Vapaa-aika ja työaika menevät tosiaan iloisesti sekaisin. Eikä vain ajankäyttömielessä vaan muutenkin monin tavoin. Kyllähän asiasta joskus vakavaakin keskustelua vaimon kanssa syntyy, hän kun ei ole läheskään niin somentusiasti kuin itse olen:-)
Don't get me started... Yrityksesi Infocrea tarjoaa “vuorovaikutteisia somea käyttäviä journalistisia sisältöosioita muuhun sisältöön liitettynä tai itsenäisinä kokonaisuuksina”. Kerro esimerkki tällaisesta.
Itse asiassa varsinaiset tuotteistukset tuolla saralla ovat vielä hieman ns. vaiheessa “sapatin” loppumetreillä. “Kymmeniä vuosia” olen siis sekä ideoinut että tuottanut perinteistä teknistaloudellista tekstijournalistista sisältöä keskittyen pääasiassa ict-toimialaan ja sen tarjoamien tuotteiden ja palveluiden hyödyntämiseen muilla toimialoilla.

Siinä kertyneen osaamiseni ja verkostoni avulla toteutan joka tapauksessa jatkossa yhä monimediaalisempia eli tekstiä, kuvaa, ääntä, videota ja sosiaalista mediaa yhdistäviä sisältöjä. Niin, ja olen valmis ja innokas verkottumaan lisää ja lisää - mm. ja etenkin sosiaalisen median hyötykäyttöön paneutuneiden ja paneutuvien kaltaisteni mikroyrittäjien kanssa; klikatkaa mua:-)
Juu, klikataan ja tykätään ja seurataan ja jaetaan... :) Sinulla on kuulemma kyky haistaa uusia trendejä, joten kerrohan mikä voisi olla seuraava iso juttu somessa.

“Kuulemma”?:-).
No toinen guru, Kari A. Hintikka, kehui sinua LinkedInissä noin. Anna palaa vaan! :)
SomeTime2011:ssä kerroin somettajien keskinäisvideohaastatteluissa jollekulle, olisiko ollut @Tuija Aalto, oman käsitykseni somesta: se on Teilhard de Chardinin (1881–1955) kirjassaan “Tapaus Ihminen” (ilmestyi suomeksi tuolla nimellä 1963) kuvaaman noosfäärin alkulimavaihetta. Seuraava todella iso juttu voisi olla jotain sellaista, minkä takia olisi tarpeen “Pyhän uudelleen keksiminen” (Stuart A. Kauffmania Terra Cognitan Kimmo Pietiläisen suomentamana).

Voisikohan se jalat hieman enemmän maassa miettien olla jotain Linked Open Datan ja somen integraatioon liittyvää...
Datan avoimuutta olen joskus tässä blogissa sivunnut, mutta pitäisi kirjoittaa siitä toistekin. Mitä muuta haluat vielä kertoa blogini lukijoille?
Jos joku jaksoi skrollata tänne asti, niin: noiden edellämainitsemieni kirjojen lisäksi lukekaa Tapscottin ja Williamsin “Macrowikinomics” - ja Carrin “Pinnalliset”:-)
Kiitos haastattelusta, tämähän oli hauskaa & opettavaista!
Kiitos itsellesi:-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...