Monday, April 7, 2025

Mastodon, yhteisöllinen RSS-syötteenlukija

Parikymmentä vuotta sitten olin ahkera RSS-syötteiden tilaaja. Ensimäinen maininta RSS:stä löytyy tästä blogista vuodelta 2010, olin silloin löytänyt jonkin hyvän videon aiheesta. Vuonna 2011 lisäsin blogini RSS-syötteitä hyödyntävään Bloglovin-palveluun, vuonna 2012 aloin hyödyntää Twitterfeed-palvelua, joka teki RSS-syötteiden avulla sisältöjä somepalveluihin.

Wikipediassa kerrotaan, että
RSS
 (lyhenne sanoista Really Simple Syndication) on XML-kieleen perustuva verkkosyötemuoto. RSS-syötteitä käytetään usein päivittyvän digitaalisen sisällön julkaisemiseen. Sen kehittämisen aloitti Dave Winer vuonna 1997.

RSS kerää esimerkiksi yhteen jonkun blogin, nettisivun, Youtube-kanavan tms uusimmat jutut.

Luulen, että minulla syötteiden seuraaminen alkoi jäädä Twitterin myötä, kun aloin saada uutiset twiitteinä.

Eilen opin, että voin tilata Mastodoniin mitä tahansa RSS-syötteitä, ja päätin tehdä siitä itselleni uuden syötteenlukijan. Jes! Tiesin asiasta ennenkin, mutta luulin sitä vaikeammaksi.

Syötteiden tilaaminen Mastodoniin on kovin helppoa: mainitsen viestissä @birb@rss-parrot.net -tilin ja jonkin linkin. 

Linkki voi olla esimerkiksi
  1. blogi
  2. YouTube-kanava
  3. nettisivu
  4. uutissivu
  5. tai jotain muuta, kokeile. 

Esimerkiksi Instagram-tilit tai Facebook-sivut eivät tuohon sovellu, sillä ne ovat suljettuja järjestelmiä, eli vaativat kirjautumisen näkyäkseen.

Maininta kannattaa muuten tehdä yksityisesti, niin omat seuraajat eivät häiriinnyt mun puuhastelusta.

Muutamassa kuukaudessa Fediversumista, lähinnä Mastodonista, on tullut minulle tärkeä paikka, vietän siellä somepalveluista eniten aikaa. Luen sisältöjä, osallistun keskusteluun ja seuraan esimerkiksi paria japanilaista uutissivustoa. 

Mihin sitten käytän Mastodonin syötteenlukijaominaisuutta?


Tilaan monia lehtiä, mutta turhan harvoin niitä tulee luettua. Aika on rajallista, vaikka lehtiä kovasti uutsilähteenä arvostankin. Kun saan jatkossa lehtien otsikot yhteen paikkaan, uutisiin keskittyneeseen listaan Mastodonissa, luulen, että löydän sisällöt helpommin. Samalla voin lakata seuraamasta mediatilejä Facebookissa. Facebookissa hyödynnän algoritmitonta syötettä (ks. hiljattain kirjoittamani ohje) ja sisällöt ovat lähinnä uutisia. Kun poistan ne Facebook-syötteestäni, jäljelle ei taida jäädä juuri muuta kuin paikallisten kirppisryhmien viestit. :P

Olen seurannut Mastodonissa muutamia medioita, kuten Afterdawnia, Tivi-lehteä, Mikrobittiä ja Isoa Numeroa ja vähän harmitellut sitä, miten vähän medioita siellä on. No nyt ei tarvitse enää harmitella, sillä voin lisätä sinne vaikka kaikki omat lehteni. :) Tietysti olisi parempi, jos lehdet perustaisivat itse tilinsä ja voisivat sillä tavalla kommunikoida lukijoidensa kanssa, mutta on tämä tyhjää parempi. Ja kun muutkin seuraavat samoja syötteitä kuin minä, niin voidaan keskustella asioista keskenämme Fedissä.

Aloitin syötteiden teon Keskisuomalaisesta. Koska haluan itse määritellä mitä syötteitä seuraan, tilasin erikseen monta syötettä:
 
kulttuuriuutiset,
Uutissuomalaisen jutut,
Sunnuntaisuomalaisen jutut, 
talousuutiset ja 
pääkirjoitukset ja mielipiteet. 

Tarkkana lukijana varmaan huomasit, että jätin pois urheilu-uutiset. :)

Voit vain kuvitella pettymykseni, kun huomasin, ettei Keskisuomalaisen syötteet vastaa nettisivun rakennetta. Birb löysi sivustolta vain yhden syötteen, ja siksi esimerkiksi talousuutisiin tulee mukaan kaikki uutiset, myös urheilu, jota yritin välttää.

No nyt minun pitää siis miettiä, haluanko rakentaa filtterit, joilla saan urheilun pysymään poissa vai lopetanko koko syötteen seurannan. Talouselämän, Suomen Kuvalehden, Tekniikka & Talous, Arvopaperin tai Kauppalehden uutisilla tätä filtteröintiongelmaa ei ole.

Tein myös blogilleni oman syötteen, eli jatkossa #piilotettuaarre-jutut menee automaattisesti Fediin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...