Jokin aika sitten Bettina Parvikoski alkoi Twitterissä miettiä eri repostaustapojen paremmuutta. Hän oli lukenut yllämainitun bloggaukseni sekä Veera Bianca Papinojan LinkedIn-blogissa olevan jutun yritysten Instagramissa tekemistä virheistä.
Olin monesta asiasta samaa mieltä Veera Biancan kanssa, pienillä vivahde-eroilla, joista twiittasin:@VeeraBianca'n postauksen https://t.co/qdvNZfMna8 kohdasta 1. tuli mieleen, kumpi instassa: repostappi vai kuvakaappaus+credit maininta?— Bettina Parvikoski (@brittacarolina) April 1, 2016
Hän aloittaa listansa näin:@piilotettuaarre @brittacarolina repost ok jos ei kuvan päälle tule repost-tägiä! Usea häsä ok jos niillä on pointtinsa, kollaasit on no go.— Veera Bianca ✈ (@VeeraBianca) April 4, 2016
1. Using repost apps will ruin the visual experience Most businesses repost photos of their product / service posted by their customers, which is obviously a great way to engage and to get more content to share. Using any kind of repost app will ruin the visual experience. It's best to screenshot the photo (and only the photo, without the account name) and credit the author in the text and by tagging them in the photo.
Veera Bianca kiinnittää itse paljon huomiota tilinsä visuaalisuuteen, joten ei ihme, että hän odottaa sitä muiltakin. Visuaaliseen ilmeeseen hän vaikuttaa käyttämällä samanlaisia filttereitä, värejä ja teemoja, sekä toistamalla samassa tilanteessa otettuja kuvia.
Eli jos haluaa pitää tilinsä ilmeen kauniina, kannattaa välttää niitä repostausappseja ja tyytyä kuvakaappauksiin (screenshot). Veera neuvoo toki kertomaan kuvaajan sekä kuvatekstissä että taggauksen avulla.
Jos repostaukset hoitaa "Veeran tyylillä", pitäisi repostattuun kuvaan minun mielestäni vielä lisätä se alkuperäinen kuvatekstikin.
Olen itsekin alkanut kiinittää entistä enemmän huomiota Instagram-tilieni visuaaliseen ilmeeseen. Yhtenäisyyttä erilaisille kuville rakennan käyttämällä aina samaa filtteriä, tai oikeastaan vain kyseisen filtterin kehyksiä (säädän varsinaisen filtterin nollille). Käyttämäni Regrann-appsi hoitaa mukaan myös alkuperäiset kuvatekstit.
Regrann-apps kuvailee itseään näin:
Regrann application
The only app that lets you REPOST and SAVE photos and videos WHILE USING the Instagram app. And gives credit WITHOUT watermarks. DOWNLOAD NOW FREE jred.co/regrann-downloadJa olen ollut siihen ihan tyytyväinen.
Toiset kuitenkin haluaisivat, että jo kuvaa katsomalla näkee, että se on lainattu eli repostattu:
Omat kommentit kirjoitan kuvatekstin alkuun. Minunkaan repostauksissa ei näy alkuperäisen kuvan ottajan nimeä, mikä johtuu siitä, että joudun valitsemaan yhtenäisen ilmeen ja nimen välillä - nimi kun menisi reunan alle piiloon, eikä sekään näyttäisi hyvältä. Olen kuitenkin yrittänyt opettaa seuraajani siihen, että repostaan aika usein, joten heidän pitäisi jo osata odottaa näkevänsä repostattuja kuvia, eikä luulla niitä minun ottamiksi. Varmemmaksi vakuudeksi minulla on kuitenkin myös ihan oma häsä repostatatuille kuville: #piilotettuaarrehyväksyy.@VeeraBianca @piilotettuaarre @brittacarolina musta on seuraajana kyllä jees nähdä kuvasta itsestään, että se on repostattu.— Hanna Takala (@hannatakala) April 5, 2016
Tämän lisäksi minäkin taggaan kuvaan vielä alkuperäisen kuvan lataajan, jotta hän huomaisi repostauksen. Aktiivisten tilien ylläpitäjille tulee niin paljon notifikaatioita, etteivät he kaikkia @mainintoja kuvateksteistä bongaa, kun taas taggaukset jäävät talteen, eli niihin on mahdollista palata, vaikka niitäkin olisi paljon.
Jos katsotte seuraavaa kuvaa Instagramissa, huomaatte, että olen tagannut siihen peräti 10 tiliä: Eetu-Eeddspeaksin sekä kaikkien hänen faniensa tilit.
Ja koska ensimmäinen repostaus-bloggaukseni sai sysäyksen Marimekon poikkeavasta repostaustyylistä, katsoin, miten he asiaa nykyään hoitavat. Alla olevassa kuvakaappauksessa on kaksi riviä kuvia. Ensinäkemältä ei tietä, mitkä niistä ovat Marimekon omia, mitkä taas repostattuja kuvia.
No, kerron siis: ylärivin kuvat ovat heidän ottamiaan, alarivissä taas on repostattuja kuvia heidän esittelytaloistaan. Alkuperäiset kuvaajat eivät silti selviä vielä kuvateksteistäkään, vaikka toisin luulisi:
- @thesweetspotcaptured stilleben from our house in Brera! // #regram #milandesignweek2016#marimekkofw16 #marimekko
- @wallaperthailandloved the Scandinavian vibes in our casa Milan. // #regram #milandesignweek2016#marimekkofw16 #marimekko
- @dwellmagazinesdreamt of our apartment in Milan… //#regram #marimekkofw16#milandesignweek2016 #marimekko
sillä kuvateksteissä mainittu @thesweetspot ei ole ladannut Instagramiin vielä yhtään kuvaa, ja @walleperthailand- ja @dwellmagazines-tilejä taas ei ole edes olemassa. Mielenkiintoinen juttu! Myös viime vuonna huomasin, että regrammattavien tilien nimiä oli kirjoitettu väärin, mutta kolme peräkkäin alkaa tuntua jo tahalliselta toiminnalta.
Repostaus pähkinänkuoressa:
- Mieti tilisi tyyliin parhaiten sopiva repostaustapa
- Taggaa alkuperäisen kuvan ottaja kuvaan
- Sisällytä alkuperäinen kuvateksti repostaukseen