Thursday, April 28, 2011

Koulutuksen haasteet

Kuluneen kuun aikana olen joutunut törmäämään kouluttajien pahinpaan painajaiseen. Jouduin pitämään monen tunnin koulutuksen flunssaisena ja niin siinä kävi, että seuraavan päivän työpajaan ei ääntä enää riittänyt, tuntui että multa hävisi joka neljäs sana. Kohtalon ivaa oli se, että myöhemmin samana päivänä musta tehtiin erään kokouksen puheenjohtaja ;). Hoidoksi minulle määrättiin mykkäkoulua, ja sain taas syyn hiljaiseen hihittelyyn, kun äänestin äänettömänä. :D

Mutta ei sekään riitä, että ääni kulkee. Parhaillaan pähkäilen tarjousta, jossa minulta pyydetään kolmen tunnin koulutusta, jossa suurin osa ihmisistä on ympäri maailmaa omilla koneillaan, niin että he näkevät esittämäni kalvot ja kuulevat ääneni.

Helen Keller and Anne Sullivan Macy Historical  Art Doll Miniatures Nokia-aikana pidin kerran vastaavan koulutuksen: Amerikan mantereella istui kahdessa kaupungissa porukkaa, minä istuin Jyväskylässä ja pidin tunnin verran monologia. Yritin kyllä välillä saada palautetta ihmisiltä kysymällä kysymyksiä, mutta hiljaista oli - emme tunteneet toisiamme entuudestaan, eikä aihekaan ollut heille tuttu, joten vain muutama ihminen uskaltautui ääneen - ja kyse oli sentään aina niin sanavalmiista jenkeistä! Aloinkin miettiä sitä, kuinka moni ihminen oli oikeasti luurin toisessa päässä.

Vähän aikaa sen jälkeen pidin toisen koulutuksen Intiaan ja eroa näillä tilaisuuksilla oli kuin yöllä ja päivällä. Kun aamukahdeksalta napsautin Halo-videoneuvotteluhuoneen päälle, vastassa odotti iso joukko intialaisia, osalla päällään eksoottiset sarit. He olivat joutuneet ahtautumaan neukkariinsa niin tiiviisti, että osa jäi päättömiksi, mutta ainakin he näkivät minut. Ja se, että sain heihin katsekontaktin ja näin kuka puhui oli kyllä todella ylellistä.

Jälkeenpäin huomasin, miten intialaiset ottivat oppini paremmin käyttöön ja kun sain lähtöpassit Nokialta Jyväskylän toimipisteen sulkemisen takia, nämä intialaiset näkivät vaivaa ja lähettivät minulle hienon pöydällä pidettävän sertifikaatin siitä, miten olin muuttanut heidän työtapojaan web2.0-suuntaan. Amerikasta en kuullut mitään.

Pidin videokoulutuksia toki muuallekin, mm. Iso-Britanniaan, ja ihastuin kovasti Halo-systeemiin, tutustuin ihmisiin ihan kuin neukkarissa, vain kahvileipiä emme voineet jakaa. Jälkeenpäin nämä ihmiset, jotka olivat nähneet minut, kysyivät minulta apua chatissa kuin vanhalta tutulta.

Suomalaiset kollegani koulutin paikan päällä, ja sanon että sitä ei voi mikään webinaari korvata ja siksi niitä nykyäänkin suosin. Etäkoulutuksista tykkään silloin, kun vastapuolella on joko korkeintaan muutamia tuttuja tai asiaan hyvin perehtyneitä.

Kun lukee ihmisten ilmeitä ja eleitä, voi koulutuksen kulkua muuttaa lennosta, selittää asioita, jotka näyttävät olevat vieraita, herättää keskustelua tai kertoa vitsejä sopivissa kohdissa niin, etteivät ihmiset pääse nukahtamaan. Välillä koenkin olevani kuin joku stand-up-koomikko, kun yleisön innoittamana jutut menevät turhankin rohkeiksi (ei-ei, en kerro esimerkkejä, eivät ne toimi kuin livenä).

Aloin siis tässä koulutustarjouksen äärellä muistella kommunikointiteorioita, ja tällainen löytyi Googlella:
Nonverbaalinen kommunikaatio on kommunikaatiota, joka ei käytä hyväkseen kielen symbolijärjestelmää. Joidenkin asiantuntijoiden näkemyksen mukaan peräti vain 7-10 % kommunikaatiostamme tulkitaan sanoin ja 90-93 % tulkinnasta perustuu nonverbaaliseen kommunikaatioon eli lähinnä ilmeisiin ja eleisiin. Ilmeisiin ja eleisiin lasketaan myös äänenpainot, jotka edellä mainittujen näkemysten mukaan muodostavat 38% nonverbaalisesta viestinnästä.

Eli nyt jouduitte tyytymään kymmenesosaan kommunikoinnistani, ettekä ehkä ymmärtäneet hymyillä oikeissa kohdissa vitseilleni. Pahoittelen :)

Suora yhteys: Mikko Hyppönen, F-Secure ja Twitter

Hihii. Some on kivaa. Olin vasta 15. henkilö, joka katsoi, kun F-Securen Mikko kertoi siitä, miten he käyttävät Twitteriä - ja mitä he siitä hyötyvät. Lisää tällaisia avauksia kiitos - odotan innolla ensi viikkoa, jolloin tuo EVA:n raportti julkaistaan. Pysy sinäkin ajantasalla ja tykkää Suorasta yhteydestä, joko Facebookissa: https://www.facebook.com/suorayhteys tai Twitterissä: http://twitter.com/#!/suorayhteys

Facebook-tutkimus by Zeeland

Bloggasin aiemmin Zeelandin tekemästä tutkimuksesta, mutta multa oli mennyt ohi tutkimukseen liittyvä kalvosetti. Nyt sen bongasin Pauliina Mäkelän (terkkuja!) Facebookin kautta, joten laitanpa teillekin jakoon. :)

Ja kun Zeelandista nyt tuli puhe, niin onnittelen samalla heitä hyvästä rekrystä, strategiajohtajana on kuun alusta toiminut Suomen ensimmäinen toimistonomadi Janne Saarikko :).

Sunday, April 10, 2011

Mini treasures -kuulumisia

Mini treasures wiki on maailman suurin nukkekoteihin keskittynyt wiki. Ensi viikolla se täyttää jo kaksi vuotta ja sen kunniaksi pidämme pienet pirskeet. Pienet siksi, että isompia en ehdi järjestää. Upouuden yhteisön rakentaminen ei käy yhdessä yössä, kahdessa vuodessa olen saavuttanut:
- noin 4500 uniikkia kuukausivierailijaa (viimeisin kk, kevät alkaa painaa päälle, joten liikenne hieman hiljenee)
- 550 fania Facebookissa
- 373 jäsentä isommassa Flickr-ryhmässämme
- 302 seuraajaa Twitterissä
- 232 kirjautunutta käyttäjää wikissä (tähän päälle vielä anonyymit lukijat)
- 100 julkista seuraajaa Bloggerissa
- 22 kaveria ja 6 seuraajaa YouTubessa

ja viimeisen kuukauden aikana liikennettä on tullut eniten seuraavista lähteistä:
# - liikenteen lähde - vierailijoita - sivuja/vierailu - aika/vierailu

1. google / organic 2,614 2.32 00:02:35
2.(direct) / (none) 673 3.29 00:05:11
3. yahoo / organic 390 2.66 00:03:31
4. bing / organic 344 2.29 00:02:50
5. flickr.com / referral 342 2.67 00:02:02
6. google.com / referral 221 1.63 00:01:09
7. aol / organic 110 1.78 00:01:36
8. twitterfeed / facebook 97 4.87 00:07:32
9. search / organic 91 2.65 00:03:07
10. nukkekoti.pbworks.com / referral 62 3.26 00:03:26

Tänään perustin meille ryhmän SlideShareen ja tein listan käyttämistämme palveluista Deliciousiin.

Yhteisömme olisi vielä isompi ja aktiivisempi, jos minulla olisi enemmän aikaa sen hoitamiseen, mutta vasemmalle kädellä hoidetuksi jutuksi olen tähän ihan tyytyväinen. Erityisen iloinen olen siitä, että minulla on oikeastaan myös se oikea käsi, kanadalainen Linda, joka tekee todella hyvää työtä MTW:n kanssa eläkepäiviensä ratoksi :). Jännityksellä odotan mitä MTW:n kolmas vuosi tuo tullessaan.

MTW on minulle henkilökohtainen oppimisympäristö, jonka avulla olen oppinut paljon uutta yhteisön mekaniikasta ja some-työkalujen tehokkaasta käyttämisestä.

PS. Olisin todella kiinnostunut, jos joku julkaisisi vastaavia lukuja omasta palvelustaan.

Kaikki irti Googlen työkaluista by @outilammi

Tässäpä hyvä esitys Googlen työkaluista. Aiemmin vastustin mm. Google docseja (en halunnut jakaa niin paljon itsestäni Googlen palveluihin), mutta nyt olen antanut periksi ja alkanut aika estottomasti fanittaa Googlen palveluita. Ne kun vaan ovat hyviä...

Friday, April 8, 2011

Cloud Learning: Pilvioppiminen by @tar1na

Tällä kertaa en päässyt #itk2011 -tapahtumaan, joka järjestetään vuosittain Hämeenlinnassa oppimisteemalla. Some näkyy konferenssissa joka vuosi yhä enemmän, tänä vuonna siellä puhui mm. suosikkini Teemu Arina, olipa hauska kurkkia mitä asiaa hänellä tällä kertaa oli. :) Huomatkaapa muuten miten näppärästi hän käyttää SlideSharea: tekee asiasta kiinnostuneille kontaktoinnin mahdollisimman helpoksi.

Cloud Learning: Pilvioppiminen
View more presentations from Teemu Arina

Wednesday, April 6, 2011

Facebook-kysymykset by @zipipop

Jee, odotan innolla että ehdin tätä ominaisuutta käyttämään :).
Facebook-kysymykset
View more presentations from Zipipop

Marjatta Laine: Mummo ja vaari verkkoon - seniorin opas sosiaaliseen mediaan

Onnea uudelle kirjalle, toivottavasti tämä eksyy monen mummon äitienpäivälahjaksi :).

Netin kuva- ja videopalvelut ummikoille

Pointsit Helsingin kirjastolle, joka on tehnyt tämmöisen näppärän videon eri palveluista, tästä mun vanhemmatkin varmaan tykkäis (en ole todellakaan some-hörhöjen perillinen):



Itse olisin ottanut tähän mukaan vielä Flickrin, joka on netin kuvapalveluista yhteisöllisin, ja jota itsekin Mini treasures wikissä paljon käytän.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...