Tuesday, June 23, 2015

Ensimmäisen #cmadfi-Twitter-chatin satoa

Eilen oli aika jännittävä päivä: pidimme ensimmäisen #cmadfi-chatin. Se oli myös ensimmäinen vetämäni Twitter-chat ja jännäsin sitä, saammeko paikalle juhannuksen jälkeisenä maanantaina paikalle muitakin kuin vieraani (Miia Kosonen ja +Anne Rongas) ja uskaltavatko ihmiset osallistua keskusteluun. No saimmehan me ja keskustelusta tuli hyvin vilkas. :) Tästä on hyvä jatkaa! Chatin jälkeen pyysin vielä kommentteja siitä, miltä chatti tuntui. +Jarmo Lahti mietiskeli sitä, että Google Docsin avulla saisimme paremmat muistiinpanot aiheesta, mutta se ei nyt ole tarkoitus. Kuten Anne sanoi, Twitterissä on greisii, keskustelu pulppuilee kivasti. Keskustelua ei ole tarkoitettukaan "helposti seurattavaksi", vaan siihen pitää itse osallistua. Ja joo, tämä oli myös eka chatti, johon itse osallistuin alusta loppuun. Siksi olikin tosi kiva, että ulkolaisiin chatteihin ahkerasti osallistuva Katariina Haavisto neuvoi meitä viime viikolla: kysymykset kannattaa kertoa etukäteen.

Keräsin chatin talteen Storifyn avulla. Tunnissa tuli yli 200 twiittiä, joten urakka oli aika iso. Storifysta tuli tällainen:


Mietin voisiko keskustelun jatkossa koostaa myös näin yksinkertaisesti:





Vastaustwiitit eivät tuohon tule, mutta ne näkee, kun twiittiä (siis tarkemmin sanottuna twiitin päivämäärää) klikkaa.

Tero Laiho ehdotti, nyt kannattaa kerätä talteen chatin lessonit, joten laitanpa nämä nyt ihan julkiseen jakoon.

Mikä meni hyvin:
  • Saimme paikalle asiantuntevat ja puheliaat vieraat, jotka olivat ehtineet miettiä mitä kysymyksiin vastaavat.
  • Saimme paikalle myös mahtavia ja puheliaita osallistujia! Kiitos kaikille rohkeudesta heittäytyä mukaan johonkin uuteen!
  • Ihmiset jakoivat etukäteen mukavasti tietoa Twitter-chatista omissa verkostoissaan.
  • Kysymyksiä oli nyt 6, 10 minuuttia per aihe. Rytmitys meni minusta hyvin, keskustelu ei päässyt taukoamaan.
Mikä voisi mennä paremmin:
  • Markkinoimme chattia kilvan vieraideni kanssa, bloggasimme ja kerroimme siitä kukin tahoillamme. Olisin silti voinut olla vielä vähän aktiivisempi.
  • Chat-koosteeseen meni enemmän aikaa kuin itse chattiin. Jatkossa voisin ehkä käyttää enemmän Twitterin favorite-ominaisuutta. Storifylla sai kyllä kätevästi kerättyä kaikki kysymykset yhteen, mutta niiden käänteinen järjestys on hankala: twiitit piti raahata yksitellen paikalleen. Onko kellään vinkkejä tähän?
  • Chat-ohjeet olivat nyt blogissani, mutta ne kannattaisi myös twiitata (ajastettuna) chatin aluksi. Ehkä myös keskellä twiittiä voisi laittaa linkin ohjeisiin niille, jotka tulevat paikalle kesken chatin?
  • Käytin ajastettuja twiittejä kysymyksiin, mutta jatkossa käytän niitä myös omiin vastauksiini, mikä antaa minulle enemmän aikaa hoitaa keskustelua. Haen vielä omaa rooliani chatin emäntänä: saanko minäikn keskustella ja vastata kysymyksiin, vai kuuluuko minun vain pitää keskustelua yllä? Ajastetut twiitit antavat muuten mahdollisuuden osallistua chattiin aikana, jolloin siihen ei itse pääse - myös joku vieras voisi ajastaa vastauksensa (tosin sitten hän ei pääsisi osallistumaan varsinaiseen keskusteluun)!
  • Jos chattikeskustelu tästä vielä vilkastuu, minun täytyy ehkä etsiä joku uusi työkalu sen seuraamiseen. Vaihtoehtoja tutkittavaksi: Tweetchat, Twitterfall ja Twubs, joka näköjään sallii myös upotuksen:

  • Ensimmäiseksi teemaksi valitsin yhteisön elinkaaren, kävimme läpi yhteisön vaiheet kehdosta hautaan. Se sopi hyvin ensimmäisen chatin aiheeksi, pohjustukseksi tulevia aiheita varten, mutta asiaa oli toki valtavasti yhdeksi tunniksi. Se oli varmaan syynä siihen, että osa osallistujista ehdotti, että seuraavalla kerralla kysymysten määrä voisi olla pienempi. Ensi kerralla vuorossa onkin vähän kapeampi teema ja tarkemmat kysymykset. Ja mikä se teema sitten on, se on arvoitus vielä minullekin :).
Olisi kivaa, jos jatkaisitte kommenteissa chattikonseptin ideoimista/hiomista!

Thursday, June 18, 2015

Viisi vinkkiä onnelliseen kesälomaan

Yrittäjän loma on aika mielenkiintoinen käsite, mutta koska vielä hämärästi muistan, miten kivaa loma oli työntekijöille, halusin ilahduttaa Piilotetun aarteen ystäviä näin kesälomien kynnyksellä. Koska osa Piilotetun aarteen ystävistä on itsekin melkoisia somevelhoja (etenkin mun koulutusten ja työpajojen jäljlltä, kröhöm), niin kaikille uusien somevinkkien antaminen tuntui vähän haastavalta.
Siksi tein lahjaksi jotain erilaista: vinkkejä onnellisempaan elämään.

Kesäloman kunniaksi irrottelin itse vähän erilaisella visuaalisella ilmeellä kuin mitä olette minulta tottuneet näkemään, luontokuvat esitysgrafiikassa olivat minulle kivaa vaihtelua sarjakuvamaisten merirosvojen ja hirvien jälkeen.

Ilokseni sain "siunauksen" esitykselleni myös Marja-Liisa Mankalta, jonka ajatuksiin esitykseni perustuu.

Kurkkaa itse, miten helposti saat lisättyä elämääsi ja kesälomaasi onnea!

 
Onnenavaimet from Johanna Janhonen

Ihanaa juhannusta ja kesälomaa kaikille blogini lukijoille! 

Monday, June 8, 2015

#CMADFI-chatti Twitteriin

Olen järjestämässä taas CMADFI-tapahtumaa, se pidetään perinteiseen tapaan tammikuun 4. maanantaina eli 25.1.2016 ja tällä kertaa Keski-Suomessa, Jyväskylän yliopistolla.

Twitterissä tapahtuman häsä, #cmadfi, on jo pitkään ollut ympärivuotisessa käytössä. Sillä on vinkattu yhteisömanagereita kiinnostavista asioista: tapahtumista, koulutuksista, työpaikoista, työkaluista, blogikirjoituksista jne.

Olen jo pitkään halunnut kokeilla Twitter-chattia ja nyt keksin yhdistää Twitter-chatin ja #cmadfi-tapahtuman.
Parhaiten chatit toimivat, kun niitä pidetään säännöllisesti. Koska CMADFI pidetään joka tammikuun 4. maanantai, ajattelin käyttää kuukausichateissa samaa päivää: neljättä maanantaita. Harmittelin ensin sitä, että sain idean vasta kesäkuussa - juna meni jo, mutta sitten minua rohkaistiin: kesällähän sitä ihmisillä juuri voisi ollakin aikaa chattailla. Kokeillaan siis miten käy.

Kunnianhimoinen tavoitteeni on siis tuoda vuoteen 10-11 uutta CMADFI-etätapahtumaa! Pitäkää peukkuja, että homma lähtee lentoon!

Chatissakin keskustellaan tietysti yhteisömanagereita kiinnostavista aiheista. Ensimmäisellä kerralla vieraina ovat Miia Kosonen  ja Anne Rongas.



Miian kutsuin mukaan, sillä bongasin (tietysti #cmadfi-häsällä) mielenkiintoisen esityksen, jonka hän piti viikko sitten yhteisöjen elinkaaresta.




Miialle halusin kaveriksi kokeneen yhteisömanagerin, jolla on kokemusta niin yhteisöjen synnyttämisestä kuin kuoppaamisesta. Kuka siis olisikaan sopivampi kuin nettikätilö-termin tietääkseni lanseerannut Anne Rongas?

Mistä yhteisöjen vaiheesta tai niihin liittyvästä asiasta sinä haluat Miian ja Annen kanssa keskustella? Voit lisätä toivomuksiasi tämän blogikirjoituksen kommentteihin tai Twitterissä #cmadfi-häsälle. Pistä chattiaika ylös ja tule mukaan twiittailemaan!

MUOKS 17.6.2015

Katariina Haavisto kysyi eilen tärkeän kysymyksen Twitterissä: kerrotaanko kysymykset etukäteen. En ollut aikonut, mutta muutin mieleni (lue: kannattaa rohkeasti vaikuttaa siihen, millaisia #cmadfi-chateista tulee, tämä on yhtä isoa oppimista kaikille).
Aikataulutin kysymykset Twitterin mainostyökalun kautta ilmestymään 10 minuutin välein, niin ei tarvitse kelloa tuijotella, vaan saan itsekin keskittyä seuraamaan ja osallistumaan chattiin. Toivottavasti aikataulutus toimii hyvin, sillä en ole sitä ennen kokeillut.

Twitterin mainostyökalun kautta voi ajastaa twiittejä tulevaisuuteen. Kätevää, eikö totta?

Olisi ehkä kiva, jos vastaisitte kysymyksiin reply-nappulan avulla, jolloin vastaukset tulevat kunkin kysymyksen alle ketjuun. Ainakin toivon, että aloittaisitte vastaukset vastauksen numerolla (V1, V2...). Kaikkiin kysymyksiin ei tietenkään tarvitse vastata ja kysymyksiin saa vastata myös "myöhässä", virallisen chattiajan jälkeenkin, jos siltä tuntuu. Tein alle pari esimerkkiä vastauksista, niin ymmärrätte paremmin, miten homma toimii. Kaikkiin chatin aikana laitettuihin twiitteihin tulisi laittaa #cmadfi, jotta sitä voi seurata häsähaulla, replyt ilman häsää tippuvat kyydistä.

Tässä siis kysymykset, niin ehditte kaikki miettiä etukäteen, mitä vastaatte.

K1 Kuka olet ja mistä tulet? Jos olet yhteisömanageri, mikä on yhteisösi tavoite? #cmadfi (14.00)

V1 Olen Johanna, some-asiantuntija @piilotettuaarre. Olen yhteisömanageri mm. #cmadfi-yhteisössä. (1/2)
V1 #cmadfi-yhteisön tavoite on luoda cmadfi-tapahtuma, jossa on kaikille yhteisömanagereille jotain mielenkiintoista (2/2)

K2 Kuinka vanha yhteisösi on ja missä vaiheessa se on (esivaihe, kasvuvaihe, kypsä vaihe, hiipuva vaihe)? #cmadfi (14.10)

V2 CMAD-yhteisö on minusta nyt aika kypsässä vaiheessa, eli haasteena on saada pidettyä se elossa vielä pitkään. Tämä chatti on yksi tapa tuoda yhteisöön uusia ihmisiä ja uusia asioita. #cmadfi

K3 Mikä on sinusta yhteisömanagerin tärkein tehtävä esivaiheessa? #cmadfi (14.20)

K4 Mikä on sinusta yhteisömanagerin tärkein tehtävä yhteisön kasvaessa? #cmadfi (14.30)

K5 Mikä on sinusta yhteisömanagerin tärkein tehtävä silloin, kun yhteisö on jo kypsässä vaiheessa? #cmadfi (14.40)

K6 Mikä on yhteisömanagerin tärkein tehtävä silloin, kun yhteisö on hiipumassa? #cmadfi (14.50)

Monday, June 1, 2015

Talouselämä etsi twiittaavat johtajat

Talouselämä julkaisi viime perjantaina vuosittaisen erikoisnumeronsa, jossa esitellään Suomen 500 suurinta yritystä. +Lappalainen Elina teki kolumniansa varten selvityksen suuryritysten johtajien twiittaamisesta. Tulokset olivat aika laihat: 500 yritysjohtajan sijaan Elinan tekemälle Twitter-listalle on löytynyt vasta 89 twiittaajaa. Sadan suurimman yrityksen johtajista twiittasi 34 ja heistäkin 11 oli joko munapäitä tai hiljaisia (munapää = ei ole vielä vaihtanut Twitterin oletuskuvan, munan, tilalle omaa kuvaansa).

Kolumnissaan Elina mainitsi seuraavat (suluissa seuraaja- ja twiittimäärät 1.6.2015):
  • Taavi Heikkilä, SOK:n pääjohtaja (34 twiittiä, 1332 seuraajaa
  • Reijo Karhinen, OP Ryhmän pääjohtaja (42 twiittiä, 620 seuraajaa)
  • Timo Ritakallio, Ilmarisen toimitusjohtaja (238 twiittiä,  1289 seuraajaa)
  • Velipekka Nummikoski, RAY:n toimitusjohtaja (1288 twiittiä, 1985 seuraajaa)
  • Ilkka Paananen, Supercellin toimitusjohtaja (1697 twiittiä,  14 400 seuraajaa)
Elinan koostamalta listalta poimin mukaan myös seuraavat:
  • Lauri Kivinen, Ylen toimitusjohtaja (354 twiittiä, 2040 seuraajaa)
  • Samuli Seppälä, Verkkokauppa.com:in toimitusjohtaja (512 twiittiä, 902 seuraajaa)
  • Vesa-P. Kangaskorpi, Keskisuomalaisen toimitusjohtaja (864 twiittiä, 642 seuraajaa)
  • Tuomo Haukkovaara, IBM Suomen toimitusjohtaja (2059 twiittiä, 918 seuraajaa)
  • Christian Fredrikson, F-Securen toimitusjohtaja (630 twiittiä, 769 seuraajaa)
Listalla ovat munapäinä nyt seuraavat (laitan ylös ja tarkistan myöhemmin, ovatko yritysten viestintäosastot saaneet heidät lisäämään kuvat): 

Hille Korhonen, Ilpo Lukkarinen, Erkka Valkila, Irmeli Rytkönen, Leena Laitinen, Arto Lahtela, Ari Koponen, Ralf Holmlund, Henrik Ehrnrooth, Tapio Pajuharju, Matti Niemi, Harri-Pekka Kaukonen, Hannu Kottonen ja Mika Vehviläinen

Innostuin Elinan kolumnista sen verran, että digiskräppäsin sen:
Aihe innosti muitakin, twiittini sai ennätysmäärän retwiittauksia - siis kesäisenä sun-nun-tai-na!

+Heli Järvenpää huomautti, että moni johtaja kyllä toivoo yrityksestään puhuttavan, mutta ei tee sitä itse

ja Johanna Junkkari totesi, ettei johtaja voi todellakaan ulkoistaa bloggausta tai twiittailua.

Someosaamisesta on tullut osa ihmisten tärkeimpiä taitoja. Eiväthän johtajat (kai?) pyydä assistenttejaan kirjoittamaan sähköposteja heidän puolestaan, joten ehkä nyt olisi jo aika ottaa twiittaaminenkin haltuun.

Jos sinä tarvitset apua Twitteriin, Piilotetusta aarteesta sitä löytyy. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...