Keräsin chatin talteen Storifyn avulla. Tunnissa tuli yli 200 twiittiä, joten urakka oli aika iso. Storifysta tuli tällainen:
Mietin voisiko keskustelun jatkossa koostaa myös näin yksinkertaisesti:
K1 Kuka olet ja mistä tulet? Jos olet yhteisömanageri, mikä on yhteisösi tavoite? #cmadfi
— Johanna Janhonen (@jjanhone) June 22, 2015
K2 Kuinka vanha yhteisösi on ja missä vaiheessa se on (esivaihe, kasvuvaihe, kypsä vaihe, hiipuva vaihe)? #cmadfi
— Johanna Janhonen (@jjanhone) June 22, 2015
K3 Mikä on sinusta yhteisömanagerin tärkein tehtävä esivaiheessa? #cmadfi
— Johanna Janhonen (@jjanhone) June 22, 2015
K4 Mikä on sinusta yhteisömanagerin tärkein tehtävä yhteisön kasvaessa? #cmadfi
— Johanna Janhonen (@jjanhone) June 22, 2015
K5 Mikä on sinusta yhteisömanagerin tärkein tehtävä silloin, kun yhteisö on jo kypsässä vaiheessa? #cmadfi
— Johanna Janhonen (@jjanhone) June 22, 2015
K6 Mikä on yhteisömanagerin tärkein tehtävä silloin, kun yhteisö on hiipumassa? #cmadfi
— Johanna Janhonen (@jjanhone) June 22, 2015
Vastaustwiitit eivät tuohon tule, mutta ne näkee, kun twiittiä (siis tarkemmin sanottuna twiitin päivämäärää) klikkaa.Tero Laiho ehdotti, nyt kannattaa kerätä talteen chatin lessonit, joten laitanpa nämä nyt ihan julkiseen jakoon.
Mikä meni hyvin:
- Saimme paikalle asiantuntevat ja puheliaat vieraat, jotka olivat ehtineet miettiä mitä kysymyksiin vastaavat.
- Saimme paikalle myös mahtavia ja puheliaita osallistujia! Kiitos kaikille rohkeudesta heittäytyä mukaan johonkin uuteen!
- Ihmiset jakoivat etukäteen mukavasti tietoa Twitter-chatista omissa verkostoissaan.
- Kysymyksiä oli nyt 6, 10 minuuttia per aihe. Rytmitys meni minusta hyvin, keskustelu ei päässyt taukoamaan.
- Markkinoimme chattia kilvan vieraideni kanssa, bloggasimme ja kerroimme siitä kukin tahoillamme. Olisin silti voinut olla vielä vähän aktiivisempi.
- Chat-koosteeseen meni enemmän aikaa kuin itse chattiin. Jatkossa voisin ehkä käyttää enemmän Twitterin favorite-ominaisuutta. Storifylla sai kyllä kätevästi kerättyä kaikki kysymykset yhteen, mutta niiden käänteinen järjestys on hankala: twiitit piti raahata yksitellen paikalleen. Onko kellään vinkkejä tähän?
- Chat-ohjeet olivat nyt blogissani, mutta ne kannattaisi myös twiitata (ajastettuna) chatin aluksi. Ehkä myös keskellä twiittiä voisi laittaa linkin ohjeisiin niille, jotka tulevat paikalle kesken chatin?
- Käytin ajastettuja twiittejä kysymyksiin, mutta jatkossa käytän niitä myös omiin vastauksiini, mikä antaa minulle enemmän aikaa hoitaa keskustelua. Haen vielä omaa rooliani chatin emäntänä: saanko minäikn keskustella ja vastata kysymyksiin, vai kuuluuko minun vain pitää keskustelua yllä? Ajastetut twiitit antavat muuten mahdollisuuden osallistua chattiin aikana, jolloin siihen ei itse pääse - myös joku vieras voisi ajastaa vastauksensa (tosin sitten hän ei pääsisi osallistumaan varsinaiseen keskusteluun)!
- Jos chattikeskustelu tästä vielä vilkastuu, minun täytyy ehkä etsiä joku uusi työkalu sen seuraamiseen. Vaihtoehtoja tutkittavaksi: Tweetchat, Twitterfall ja Twubs, joka näköjään sallii myös upotuksen:
- Ensimmäiseksi teemaksi valitsin yhteisön elinkaaren, kävimme läpi yhteisön vaiheet kehdosta hautaan. Se sopi hyvin ensimmäisen chatin aiheeksi, pohjustukseksi tulevia aiheita varten, mutta asiaa oli toki valtavasti yhdeksi tunniksi. Se oli varmaan syynä siihen, että osa osallistujista ehdotti, että seuraavalla kerralla kysymysten määrä voisi olla pienempi. Ensi kerralla vuorossa onkin vähän kapeampi teema ja tarkemmat kysymykset. Ja mikä se teema sitten on, se on arvoitus vielä minullekin :).