Kesällä tulee kuluneeksi jo kolme vuotta siiten, kun aloitin some- ja yhteisömanagereille suunnatut #cmadfi-chatit Twitterissä. Chatit pidetään joka kuun 4. maanantai kello 14-15. Aika tulee CMAD-teemapäivästä, joka pidetään joka vuoden 4. maanantai. Edellisen chatin pidimme marraskuussa, joulukuisen chatin jätin väliin, kun 4. maanantai oli joulupäivä (joku roti mullakin sentään) ja tammikuun 4. maanantai taas oli yhtä isoa chattia, kun meillä oli silloin tapahtuma.
Tapanani on jakaa chatin kysymykset etukäteen. Tämän kerran kysymykset pohjautuvat paitsi cmad-tapahtumaan myös siitä saatuun palautteeseen. Kysymykset on kuitemkin suunniteltu niin, että niihin voi vastata vaikkei olisi tapahtumaan osallistunutkaan.
1. Kuka olet, mistä tulet ja oletko joskus osallistunut #cmadfi-tapahtumaan? (14.00)
Olimme pyytäneet Marko Pyhäjärven CMADiin puhumaan Facebookin algoritmeista. Algoritmien sijaan Marko piti esityksensä vähän eri aiheesta. Mark Zuckerberg ilmoitti tammikuussa suuresta algoritmimuutoksesta:
...yhtiö aikoo mullistaa palvelunsa uutisvirran lähiviikkoina. Se aikoo näyttää palvelunsa yli kahdelle miljardille käyttäjälle enemmän ystävien, sukulaisten ja tuttujen päivityksiä ja vähemmän ammattimaisten julkaisijoiden – kuten Ylen – postauksia. – Viime aikoina olemme saaneet palautetta, että julkinen sisältö – yritysten, brändien ja joukkoviestimien päivitykset – ovat syrjäyttämässä henkilökohtaiset tuokiokuvat, jotka yhdistävät meitä toinen toisiimme, Zuckerberg perustelee Facebook-päivityksessään
Lähde:
Yle
Joten aika vaikeahan Markon olisi ollut asiasta puhua. Mutta nyt, kun muutoksesta on kulunut noin kuukausi, on aika katsoa takapeiliin, ja...
2. Oletko huomannut muutoksen FB-fiidissäsi ja onko se vaikuttanut jollain tavalla omaan sisällöntuotantoosi? (14.05)
Aiempina vuosina olemme käyttäneet tapahtumassa Zoomph:n someseinää, mutta tällä kertaa otimme käyttöön Flocklerin someseinän.
Twiittaamiseen voisi yrittää enemmän kannustaa. Flocklerin someseinä oli hieno. Siihen vaan olisi pitänyt tulla enemmän twiittejä.
On vaikea seurata keskittyneesti samaan aikaan puheenvuoroja, Twitter-seinää sekä piirroskuvia. Tapahtuman luonteeseen kuuluu myös, että olisi suotavaa itsekin somettaa samalla. Aivot ovat solmussa, ja keskittyminen kärsii.
Harmi, että piirrokset eiät tulleet saman tien digitaalisiksi ja someen jakoon - mielelläni olisin jakanut saman tien.
Livepiirtely oli kiva lisä. Toki hetkellisiä haasteita tuli kun yritti seurata samaan aikaan kaikkia kolmea skriiniä ja vielä puhujaa. Mutta hyviä juttuja silti.
Kokeilimme myös ensimmäistä kertaa Facebook Livejä tapahtumien tauoilta.
Hyvä lisä tapahtumaan, toimii!
3. Miten se, miten sinä sometat tapahtumista on muuttunut, kun vertaat vaikka parin vuoden takaiseen tilanteeseen? (14.15)
4. Miten yleisöä kannattaa mielestäsi aktivoida tapahtumasomettamiseen? (14.22)
5. Millaisia vinkkejä sinä annat eri tapahtumista somettaville? (14.29)
Usko tai älä, mutta tapahtuman aikataulutus ei ole ihan helppoa – kaikkia ei voi koskaan miellyttää.
CMADFI:ssa on muute joskus annettu sponsoreille pidemmät puheenvuorot kuin muille. Se aiheuttaa kuitenkin haasteita aikataulutukseen, jos joku haluaa vaihtaa esityksensä paikkaa tai jos joku jää pois. Nyt kun kaikki esitykset olivat vartin mittaisia, puheiden paikkoja oli helppo vaihtaa. Jotkut huomasivatkin, että aikataulussa oli draaman kaarta, eli esityksiä, jotka liittyivät edelliseen esitykseen.
Tässä joitakin nostoja palautteista.
Todella hyvin ryhmitelty ohjelma, tauot hyvissä väleissä
Konsepti toimii kokonaisuudessaan todella hyvin. Pidän ajatuksesta ettei ole ladattu ns. keynote -puhujia vaan ihmiset tulevat aidosti osallistumaan koko tapahtumaan.
Taisi olla paras CMAD tähän mennessä! Respect!
Aikataulu olisi voinut olla hieman väljemmällä kädellä tehty että olisi ehtinyt verkostoitua. Olisin myös kaivannut pidempiä kokonaisuuksia ja syvällisempää tietoa.
Kahvitauoille voisi vielä jotenkin keksiä jotain ihmisten "törmäyttämistä" :)
Briifit turhan pitkä. Pitkä kahvipaussi tarjosi hedelmällisen keskustelun paikan
Kaikki esiintyivät hyvin oman pariminuuttisensa
Kahvitunti oli liian pitkä. Olisiko kahvituntisponsorit tuoda jotenkin muuten näkyvästi esiin niin, ettei esittelylle menisi turhaa aikaa? Tietenkin niin, että sponsorit olisivat myös tyytyväisiä sillä ymmärretään, että he ansaitsevat näkyvyyttä kun ovat tulleet sponssaamaan.
Hyvin toimiva ja aika sopivan mittainen breikki.
liian pitkä esittely mutta lienee pakollinen hoitaa..
Hmmm... ansaitsivat puheenvuoronsa, kun olivat sponsoreita.
Yleisö voisi aktiivisemmin myös tutustua toisiinsa - nyt vaikutti taas siltä että ihmiset juttelivat vanhojen tuttujensa kanssa, eikä tutustumista uusiin ihmisiin juuri tapahtunut.
CMADFI-tapahtuman asiakkaita ovat oikeastaan sponsorit. Siksi en ole lähtenyt keksimään kahvitunnille ohjattuja verkostoitumisleikkejä, jotka kilpailisivat ständiajan kanssa. Päivän mittaan verkostoitumiselle oli varattu aikaa seuraavasti:
bussimatkat mennen tullen / paikalle jääville jatkot (6h, 8h tai 4h)
ilmoittaumistunti aamulla 9-10 (1h)
ruokatunti (65 min)
kahvitunti (reilut 60 min tässäkin)
Eli esim. 7 h aikaa verkotoitumiseen niille, jotka osallistuivat jatkoille.
Esityksille taas oli varattu aikaa 5,5h.
6. Miten sinä aikatauluttaisit 8,5 tunnin tapahtuman, paljonko aikaa antaisit esityksiin, paljonko taukoihin? Millä tavoilla sponsoreille voisi antaa näkyvyyttä?(14.39)
CMADFI:n jälkeisenä päivänä meillä oli ensimmäistä kertaa epäkonferenssi #CMADFIE.
Osallistujat olivat hyvin tyytyväisiä ja siksi järjestämme epäkonferenssin myös ensi vuonna. Epäkonferenssissa kuka tahansa saa aloittaa työpajan haluamastaan aiheesta. Omaa aihetta voi promota etukäteen, tai sen voi vetää hihasta ad hoc. Epäkonffassa on hyvin aikaa myös verkostoitumiseen ja vertaisoppimiseen. Kirsimarjan organisoimassa tutkijoiden epäkonffassa oli alustukset eri aiheista ja sen jälkeen keskustelut. Me muut taas keskustelimme edellisen päivän aiheista ilman sen kummempia uusia alustuksia.
7. Millaisia odotuksia tai kokemuksia sinulla on epäkonferensseista? Mitä sinä haluaisit saada esim #cmadfie(tai jostain muusta)-epäkonffasta? (14.44)
Joku palautteenantaja ehdotti:
Jatkoa ajatellen tekisin cmad-tapahtuman jonkun toisen tapahtuman rinnalle, niin paikalle tulisi ehkä vielä enemmän sellaisia wanna be- yhteisömanagereja.
CMAD-tapahtuma on sidottu vuoden 4. maanantaihin. Mutta ehkä CMADFI-jengiä voisi houkutella mukaan johonkin toiseen tapahtumaan siipeilemään. Olen avoin ehdotuksille :).
8. Mihin inspiroivaan tapahtumaan olet viime aikoina osallistunut? Millaisia ideoita sait sieltä
A omaan työhösi tai
B tapahtumien järjestämiseen? (14.50)
9. Mistä aiheesta sinä haluaisit puhua seuraavassa #cmadfi-chatissa? (14.57)
Ohjeita chattiin:
- jos ehdit, niin voit kirjoittaa (tai jopa aikatauluttaa) vastauksia valmiiksi
- kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Merkitsi twiittiisi vastauksesi numero: V1, V2, V3 ... V8A, V8B, V9
- käytä jokaisessa chatin twiitissä #cmadfi-tunnusta
Tervetuloa mukaan! Ja jotta saadaan kiinnostuneet liikkeelle, auta sinäkin osaltasi chatin markkinoinnissa ja houkuttele joku tuttavasi mukaan! :)