Eilen jouduin mielenkiintoisen tapahtumaketjun keskiöön: Greenpeace syytti Fortumia (eli minua, joka artikkelia on heidän toimeksiannostaan muokannut) Fortumin Wikipedia-artikkelin kaunistelusta.
Fortum on noussut yhdeksi Euroopan kymmenestä eniten saastuttavista energiayhtiöistä hankittuaan omistukseensa saksalaisen hiiliyhtiö Uniperin hiilivoimalat {{Verkkoviite|osoite=https://storage.googleapis.com/planet4-finland-stateless/2019/03/690d3916-paluu-menneisyyteen-26.3.2019.pdf|nimeke=Paluu menneisyyteen. Uniper-kauppa tekee Fortumista yhden Euroopan saastuttavimmista + energiayhtiöistä .|tekijä=|julkaisu=|ajankohta=|julkaisija=|viitattu=}}.
Mari Vaaralle tiedoksi mäkin olisin poistanut lisäämäsi itsejulkaisemanne pamfletin koska viitteen pitäisi olla jossain määrin luotettava eikä sellaisena voida pitää Fortumia Greenpeacesta tai toisinpäin. Sen on @jjanhone poistanut aivan oikealla saatteella : pic.twitter.com/qyfILYGAuS
— Autuas Kallio (@AutuasK) June 9, 2020
"Vuonna 2018 Fortumin päästöt olivat 26,4 miljoonaa miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia[108]. Uniper, josta Fortum omistaa tällä hetkellä 49,9 prosenttia, raportoi 70,1 Mt päästöt[109]. Näin ollen Fortum on vastuussa 26,4 Mt + 35,05 Mt = 61,5 Mt päästöistä. Tämä päästömäärä ylittää Suomen kansalliset kasvihuonekaasupäästöt, eli 57 Mt[110]."
"Vuonna 2019 Fortumin päästöt olivat 19,1 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia[101], kun taas Uniper raportoi 47,0 Mt päästöt.[102] Samaan aikaan Suomen hiilidioksidipäästöt olivat 56,5 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia.[51]"
Syyskuussa 2019 Uniper ilmoitti, että se aikoo haastaa Hollannin välimiesoikeuteen liittyen Hollannissa valmisteilla olevaan hiilikieltolakiin, joka velvoittaisi Uniperinkin sulkemaan Hollannin hiilivoimalansa vuoden 2029 loppuun mennessä {{Verkkoviite|osoite=https://www.telegraaf.nl/financieel/1134267479/claim-om-kolenverbod-voor-staat|nimeke=Claim om kolenverbod voor Staat|julkaisu=Telegraaf|ajankohta=2019-09-05|viitattu=2019-11-28|ietf-kielikoodi=nl}}.Kuten Suomi, myös Hollanti toteuttaa hiilikieltolain myötä [[Pariisin ilmastosopimus|Pariisin ilmastosopimusta]] ja on ajamassa alas kivihiilen tuotantoa sen vaatimassa aikataulussa: Euroopassa kaikki hiilivoimalat tulisi sulkea vuoteen 2030 mennessä.
Fortum on puolustanut Uniperin uhkausta vetoamalla yrityksiä suojelevaan Kansainväliseen energiaperuskirjaan (ECT){{Verkkoviite|osoite=https://www.fortum.fi/tietoa-meista/blogi/forthedoers-blogi/7-asiaa-jotka-sinun-hyva-tietaa-fortumin-uniper-kaupasta|nimeke=7 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää Fortumin Uniper-kaupasta {{!}} fortum.fi|julkaisu=www.fortum.fi|viitattu=2019-11-28}}.
Peruskirja on kuitenkin vanhentunut, eikä vastaa ilmastokriisin ja ilmastosopimusten asettamia tavoitteita{{Verkkoviite|osoite=https://www.euractiv.com/section/climate-environment/opinion/europes-green-deal-is-under-threat-from-energy-charter-treaty/|nimeke=Europe’s Green Deal is under threat from Energy Charter Treaty|tekijä=Yamina Saheb|julkaisu=www.euractiv.com|ajankohta=2019-09-20|viitattu=2019-11-28|ietf-kielikoodi=en-GB}}.
Wikipedian käytäntö on suosia toissijaisia lähteitä. Niin hassulta kuin se kuulostaa, käytäntöjen näkökulmasta tiedon oikeus ei ole edes niin tärkeää kuin sen tarkistettavuus ja neutraali näkökulma. Ideaalitilanne ettei kirjoittaja käyttäisi primäärilähteitä ja tulkitsisi itse.
— Juha Makkonen (@juhamac) June 9, 2020
Syyskuussa 2019 Uniper suunnitteli hollantilaisen Telegraaf-lehden mukaan oikeustoimia Alankomaita vastaan, joka päätti kieltää hiilen energiakäytön vuoteen 2030 mennessä kompensoimatta laitosten omistajia. Päätös velvoittaisi Uniperin sulkemaan vuonna 2016 avatun hollantilaisen hiilivoimalansa 26 vuotta ennakoitua aiemmin.[45] Hiilen poltto lopetetaan myös Suomessa hiilikieltolain mukaan vuoteen 2030 mennessä[46], kun taas Saksassa kivi- ja ruskohiilestä pyritään eroon vuoteen 2038 mennessä, ja laitosten omistajia kompensoidaan menetyksistä.[47]
Fortumin perustelut ovat siis ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa, johon myös Suomi on sitoutunut. Koska Fortum on Suomen valtionyhtiö, sen tulisi toimia linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.[53]
Marraskuussa joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä vaati, että ilmastonmuutoksen torjuminen olisi otettava vahvemmin mukaan valtion päätöksentekoon. Ne halusivat, että valtio vaatii omistamiltaan yhtiöiltä, kuten Fortumilta, suunnitelman siitä, kuinka nämä mukauttavat liiketoimintansa niin, että se on linjassa Pariisin ilmastotavoitteiden kanssa.[53]
(Facebook-päivitys ja Twitter-ketju):
Sen kokemuksen perusteella, mikä minulla on esim. https://t.co/whoyjCQ98c aiempana jäsenenä sanoisin, että yhteisön näkökulmasta viimeisimmät muokkaukset ei näytä tavanomaisesta poikkeavilta. Jos sieltä löytyy jotain pienempää niin kyse on ennemmin huolimattomuusvirheestä.
— Juha Makkonen (@juhamac) June 9, 2020
- ei ole vieläkään ilmoittanut Wikipediassa Fortumin artikkeliin tekemistään muutoksista, vaikka se Facebookissa asian tunnustikin
- ei noudattanut Wikipedian lähdekäytäntöjä, vaan lähteisti tietoja omilla julkaisuillaan, mielipidekirjoituksilla, blogikirjoituksilla ja Fortumin lehdistötiedotteilla
- valikoi tarkasti asiat, joita se eri asioista kertoi ja jätti kertomatta. Esimerkiksi Uniperin oikeusjutusta se jätti kertomatta syyn haasteeseen sekä sen, että Saksassa hiilipolitiikka on hyvin toisenlainen kuin Hollannissa ja Suomessa.
- närkästyi siitä, että joku oli muokannut sen tekemiä lisäyksiä
Eli Wikipediaa saa muokata korvausta vastaan kunhan 1.) noudattaa käytäntöjä (neutraalius, lähteet, ei omaa tutkimusta jne.) 2.) tekee sen läpinäkyvästi.
— kimmo virtanen (@zachetus) June 9, 2020
Sääntö koskee esimerkiksi yritysten tai yhdistysten palkattuja tiedottajia, henkilöitä jotka muokkaa toimeksiannosta jne 2/x
Tarvitaan todellista perehtymistä, että osaisi kirjoittaa yleiskuvan aiheeseen liittyvästä kritiikistä siten ettei kärsi resentismistä. Yksittäisten lisäämisellä melkeinpä mentävä ja toivottava, että jossain vaiheessa joku kävisi läpi ja pohtisi mikä on tasapainoinen artikkeli.
— Juha Makkonen (@juhamac) June 9, 2020
Sinänsä ymmärrän sen, ettei aktivismia ole kovin helppo tehdä mitään kärjistämättä, mutta on jotenkin todella outoa seurata tätä taistelua fortumia vastaan. Fortum ei välttämättä ole se kaikkein upein yhtiö, mutta esimerkiksi uniperiin liittyvät isoimmat ongelmat Datteln 4 ja Hollannin oikeustaistelu ovat monimutkaisia poliittisia tapauksia, joissa Fortum on vain sivullisena ja Uniper nähdäkseni toimii miten toimii, koska lait puoltavat heidän toimintaansa hyvin vahvasti. Missä on esimerkiksi kritiikki Saksan hallintoa kohtaan energiapoliittisista päätöksistä, jotka ajoivat ydinvoiman alas ennen hiilivoimaa? Lisäksi Fortumilla ei omistuksestaan huolimatta ole päätäntävaltaa yli Uniperin muiden päättäjien. Mitä Fortumilta siis odotetaan? Luopumista Uniperista? Saksassa tykätään hiilivoiman tuomista työpaikoista ja vakaudesta ja vihataan ydinvoimaa, jonka puutetta Datteln 4 tulee osaltaan korvaamaan. Miksi siis kierretään kaikki tämä ja yritetään tuhota Fortum kerrottavien faktojen manipuloinnilla? Eivätkö ajantasaiset, puolueettomat ja harhaanjohtamattomasti kerrotut faktat riitä tähän maineen tuhoamiseen?
ReplyDeleteKiitos kommentista Aalen. Niin, oikeastihan nämä Datteln 4 -asiat sopisivat paljon paremmin Uniper-artikkeliin, se ei edes ole niin pitkä kuin Fortum-artikkeli.
DeleteHei Johanna,
ReplyDeletekirjoitan Greenpeacen puolesta. Olemme kanssasi samaa mieltä siitä, että on hienoa, jos entistä useampi kiinnostuu päivittämään Fortumin Wikipedia-artikkelia. Fortumhan nousi tosiaan Uniper-ostojen myötä Suomen suurimmaksi yritykseksi ja on meidän kaikkien suomalaisten osin omistama.
Fortum on tehnyt hyviä asioita esimerkiksi Espoossa edistäessään kaukolämmössä hiilestä luopumista. Fortumilla on kuitenkin omistuksia ja hankkeita, jotka aiheellisesti herättävät kritiikkiä. Noiden artikkelissa jo mainittujen uuden hiilivoimalan ja mahdollisen Hollantia vastaan koskevan välimiesoikeuskanteen lisäksi siellä voisi olla maininta esimerkiksi Fortumin roolista liittyen turvevoimalaan Ruandassa.
Mutta totta on, että yhteen artikkeliin ei voi mahduttaa kaikkea ja balanssin hakemisessa laaja osallistuminen on arvokasta.
Me Greenpeacella sitoudumme siihen, että teemme päivitykset jatkossakin avoimesti omilla nimillämme. Ja otamme huomioon tekemäsi huomiot lähteistyksestä.
P.S. Mitä tulee Fortumin ja Uniperin päästötietoihin 2018 ja 2019, niin siinä on oltava tarkkana, että verrataan samoja lukuja keskenään.
Nyt Wikipedia-artikkelissa aiemmin olleet kokonaispäästötiedot (vuoden 2018 tiedot) ovat vaihtuneet osittaispäästötietoihin (Scope 1) (vuoden 2019 tiedot), jolloin niiden keskinäinen vertailu ei ole relevanttia. Päästöt eivät toki romahtaneet noin paljon vuodessa.
Fortum itse ilmoittaa vuosiraportissaan kokonaispäästöt (25,2 Mt) ja vasta sen jälkeen erittelee Scope 1, Scope 2 ja Scope 3 -päästöt. On relevantimpaa ilmoittaa yhtiön kokonaispäästöluku, kuin tuo Scope 1 -luku (19,3 Mt). Samoin on Uniperin laita. Uniperin Scope 1 päästöt vuonna 2019 olivat 47 MT ja kokonaispäästöt 57,27 MT.
Kiitos kommentista Mari! Hienoa, että haluatte tuoda asiantuntemustanne Wikipediaan, maallikkona minulla ei ole esimerkiksi hajua vaikka noista eri Scope-päästöistä. Toivottavasti etsit luotettavan lähteen ja korjaat tiedot. Sitä ennen sinun kannattaa kuitenkin käydä tunnustamassa tekemäsi päivitykset asianmukaisella tavalla, pelkkä oman nimen käyttö ei nimittäin riitä, vaan asiasta pitää kertoa joko käyttäjäsivulla tai artikkelin keskustelusivulla. Muokkaushistoriassa et voi marraskuussa tekemääsi päivitystä enää tunnustaa, mutta jatkossa voit sitäkin tapaa käyttää.
DeleteFortum-sivun lisäksi voisitte päivittää myös energiapolitiikkaan liittyviä sivuja ja tallentaa samalla historiallista tietoa siitä, millaisia päätöksiä ja muutoksia milloinkin on tehty. Wikipedia on tulevaisuudessa arvokas historiallinen aineisto, jonka rakentamiseen tarvitaan eri alojen asiantuntijoita. Muista myös pyrkiä neutraaliuteen, eli kerro kuka oli mitäkin mieltä ja milloin. Myös vastakkaiset mielipiteet ja niiden perustelut on reilua kertoa, jotta artikkelista tulee tasapainoinen.
"Greenpeace sen sijaan lienee Wikipedian päivittäjänä aika kokematon. Se
ReplyDeleteei ole vieläkään ilmoittanut Wikipediassa Fortumin artikkeliin tekemistään muutoksista, vaikka se Facebookissa asian tunnustikin"
Voitko selventää tätä kohtaa. Millä tavalla siis pitäisi ilmoittaa muutoksista? Wikipediasivun muokkaus oli alunpitäenkin täysin julkinen tempaus, ks. fb-postaus 28.11.2019: https://www.facebook.com/greenpeacesuomi/photos/a.72858224351/10156784999644352/?type=3.
Olin hätäinen, selvensitkin asian jo. :) Minua hämäsi sanan "tunnustaa" käyttö. Koko muokkaushan oli alunperinkin julkinen sometempaus, eikä mikään salainen operaatio joka jouduttaisiin myöhemmin "tunnustamaan". Käyttihän Mari Vaara myös omaa nimeään muokkauksessaan. Greenpeace ei näköjään vain ollut tietoinen noista teknisistä vaatimuksista.
DeleteHyvä, että löysit vastauksen. :) Piilomainonta on kiellettyä joka paikassa, siksi minua jaksaa aina ihmetyttää, etteivät organisaatiot ymmärrä, etteivät ne saa sitä Wikipediassakaan harrastaa.
DeleteNimimerkki ei muuten saa olla esimerkiksi "Greenpeacen viestintä".