Vaikka Facebook tavoittikin parhaiten mm. leiriläisten vanhemmat ja tuttavat, somekanavista Instagramiin tuotettiin ehdottomasti eniten materiaalia. Sovimme Kaisan kanssa päälinjoista, tahdista ja käytettävistä tageista, siitä mitä saa ja ei saa kuvata, mutta muuten sain aika vapaat kädet. Koska leiriläisillä ei ollut mahdollisuutta käyttää puhelimiaan normaaliin tapaan, koin tärkeäksi taltioida tavallisia leiriasioita heidän puolestaan.
Kirjoitin aiemmin Instagramin regrammailu/repostaus-etiketistä, mutta sain nyt kokea karvaasti sen, ettei se olekaan aina niin helppoa: Repost-sovellus, jota olen tähän asti käyttänyt, muutti toimintaansa niin, ettei uudelleen jaettuun kuvaan enää tullutkaan mukaan alkuperäisen kuvaajan kuvatekstiä. Metsäolosuhteissa tekstien uudelleen kirjoittaminen ei tullut kysymykseen, joten kirjoitin omat tekstit ja mainitsin kuvateksteissä alkuperäisen kuvaajan ja myös taggasin hänet. Taggaus on tärkeää, sillä varsinkin suosituilla tileillä on vaikea pysyä perillä tilille tulleista kommenteista, taggaukset on helpompi huomata.
Tein myös joitakin kuvakollaaseja, taustaksi otin Kosmoksen ilmeestä tutut elementit ja kuviin jätin alkuperäisten kuvaajien nimet.
Tähän kollaasiin taas on taltioitu hetki, jolloin ruokapyötä kaatui kesken ruokailun. Yhden kuvan sijasta asia oli kivampi kertoa usealla kuvalla.
Innostuin myös tekemään videoita ja pidin tarkoituksella julkaisukynnyksen aika alhaalla. Tärkeämpää oli taltioida tunnelmaa, ei tehdä mahdollisimman hienoa videota.
Yksittäisistä leirikuvista ehdottomasti upein on tämä:
Kiitos kaikille leiriläisille ja leirin tekijöille! Kurkkaa lisää Kosmos15-kuvia ja -videoita PartioKosmos15-tililtä tai katso kaikki #kosmos15-tagatut julkiset IG-kuvat.
Ja mitäs tästä itse opin Kosmos15-instailusta:
- Mieti etukäteen mitä häsää tapahtumassa käytetään ja tiedota siitä selkeästi. Instasta löytyy myös #kosmos ja #kosmos2015, jotka tarkoittavat ihan eri asioita kuin #kosmos15. Käy kuitenkin välillä kurkkimassa myös sukulaishäsiä, niin voit poimia seurantaasi myös ne osallistujat, jotka ovat käyttäneet väärää häsää. Voit löytää kuvia myös tapahtumapaikan avulla - ketkä muut ovat taganneet kuvia Pistohiekalle?
- Tee etukäteen pohjat kollaaseja varten. Valitsimme pohjaan mustavalkoiset elementit, jotta värikkäät kuvat erottuvat paremmin.
- Liveraportoinnissa on hienoa, jos voi keskittyä yhteen välineeseen sen sijaan, että säntäilee palveluiden välillä. Varaa siis jokaiseen palveluun oma vastuullinen, mutta pyydä muitakin auttamaan heitä. Instagramin yksityisviesteillä on kätevä siirtää kuvia tililtä toiselle. Varasin kännykkäni omaan instailuun ja tabletin Kosmos-instaan, mutta parasta tietty olisi, jos voisit päivittää tapahtumatiliä monella laitteella, jolloin voit vaihtaa lennossa laitteesta toiseen, kun akku loppuu.
- Instagram bugittaa, eli virtaasi ei tule kaikkien seuraamiesi tilien kuvia, vaikka suurin osa kuvista tuleekin.
- Kommentteja ei helposti huomaa, kun joka kerran kun avaa Instan, sinulla on 99 uutta toimintaa. Kurki siis välillä vanhoja kuvia läpi ja vastaa kommentteihin. Yritä myös osallistaa seuraajiasi, kysy kysymyksiä, joihin on helppo vastata. Leiriläiset kertoivat esimerkiksi mitä he olivat tehneet ensimmäisenä kotiin saavuttuaan ja mikä oli paras asia leirillä.
- Ole johdonmukainen, tykkää kaikista tapahtumakuvista, seuraa kaikkia seuraajiasi, älä tuota pahaa mieltä osallistujille siten, että valitset heistä vain osan. Ja jos kuvaat yhden palkitun, sinun pitää kuvata toki muutkin. Yritä välttää sitä, että osa porukasta näkyy muita enemmän, vaihda välillä kuvauspaikkaa.
- Isosta tapahtumasta saa yhteisöllisempää sisältöä, kun käyttää osallistujien ottamia kuvia. He pääsevät sitä paitsi paikkoihin, joihin yksi ihminen ei ehdi tai pääse.
- Videoista tykättiin paljon, ne välittävät tunnelmaa paremmin kuin kuvat. Videoissa kiinnitä huomiota taustamusiikkiin (tekijänoikeudet) ja tarinaan, mitkä ovat kriittisimmät asiat, jotka pitää ottaa mukaan? Voit tehdä pienen haastattelun tai pyörähtää tapahtuman keskeisellä paikalla ympäri. Instavideot pyörivät luupissa, joten niitä voi katsoa monta kertaa peräkkäin, jotta kaikki yksityiskohdat huomaa. Luuppia varten olisi kätevä, jos videon alku ja loppu sopisivat yhteen. Jos lisäät videoon filtterin, kannattaa ehkä käyttää samaa filtteriä kaikissa videoissa. Mieti haluatko videoon äänet ja millaisen kansikuvan siihen laitat.
- Varaudu siihen, että verkko saattaa pätkiä kriittisellä hetkellä. Kuvasin päättäjäisissä videoita, mutta kun verkko alkoi pätkiä, lopetin. Olisi kannattanut vain jatkaa ja postata videot Instaan seuraavana päivänä. Ilotulitusvideoita kuvasin 7, mutta jälkikäteen poistin niistä yli puolet. On siis helpompi poistaa turhia videoita ja kuvia, kuin harmitella jälkikäteen sitä, että jätti jotain oleellista kuvaamatta.
Kiitos jälleen kerran oivasta postauksesta!
ReplyDelete