Wednesday, January 23, 2013

LinkedIn ja endorsaaminen - tykätä vai ei

LinkedIn-kontaktieni määrä ylitti hiljattain 900:n
Jatketaanpa taas LinkedIn-teemalla. Guardianissa oli vastikään kolumni endorsauksesta eli LinkedIn:in pikasuosituksista. Kirjoittaja John Naughton ei ominaisuudesta tykännyt: 
"It seemed that everyone on my contact list had, somehow, been badgered into confirming that my online CV wasn't fraudulent. I began to feel like some kind of electronic mendicant, trespassing on the goodwill of friends and colleagues alike. Finally, I became really irritated by the presumption of a service that, in an idiotic attempt to drum up activity, had been annoying people into effectively giving me a reference that I do not need."
Hänestä siis tuntuu, ettei LinkedIn usko hänen itse kirjoittamiinsa taitoihin, vaan haluaa niille vahvistusta kontakteilta. Minusta tuo varmistus on ihan ok, enkä koskaan itse suosittele ihmisiä taidoista, joista minulla ei ole mitään kokemusta. Tämä tietysti vääristää ihmisen suosituksia. Esimerkiksi minua on helppo suositella bloggaamisesta (46 suositusta 15.1.13), koska teen sitä julkisesti netissä, mutta hankalampi suositella ketteristä (agile) menetelmistä (3 kpl), joita olen käyttänyt harvojen työkaverien kanssa Nokiassa. Ehkä olen sittenkin parempi osaaja Wikipediassa (1 suositus) kuin Twitterissä (15 suositusta).

Johnia myös ärsyttävät suositukset, joita hän ei tarvitse. Hmm - kuka ei tarvitse verkoston suosituksia tänä päivänä? Vaikka olisi arvostettu ammattilainen ja vakituisessa työsuhteessa, niin verkostojen suositukset voivat avata ovia.

Myös kirjoittajan tuttava Quentin Stafford-Fraser oli samoilla linjoilla:
"Frankly, I wouldn't, in the first place, link to anyone I thought was likely to lie on their CV. I'm old-fashioned enough to remember the days when a LinkedIn connection was meant to imply some sort of endorsement in itself." 
Quentin siis ottaa verkostoonsa vain ihmisiä, joita pitää rehellisinä. Ihmisillä on monenlaisia tapoja verkostoitua LinkedIn:ssä. Suomessakin on LION-ihmisiä (LinkedIn Open Networker), jotka hyväksyvät verkostoonsa kaikki ihmiset. Minä en kuulu heihin. Viime vuonna olin ällistynyt, kun eräs ventovieras kreikkalainen some-manageri halusi uida verkostoihini: päivän aikana hän alkoi seurata minua noin 15 eri paikassa ja lähetti kutsut paitsi LinkedIn:iin myös Skypeen. Minulla ei ole tapana hyväksyä LinkedIn:iin ihmisiä, joiden kanssa en jutellut, joten ei tullut mieleenkään tätä heppua hyväksyä, mutta hänen sinnikkyytensä teki vaikutuksen ja siksi tutkin hänen profiilinsa. Hämmästyin suuresti, kun huomasin, että meillä on 10 yhteistä kontaktia. Ehkäpä näillä minun 10 some-asiantuntija-tuttavallani on löysemmät perusteet hyväksyä kontakteja, tai ehkä he ihan oikeasti tuntevat herra Kollyrisin.


Mashablessa taas oltiin ominaisuudesta ihan toista mieltä. David Berkowitz kirjoitti:
"The best way to appreciate the value of Endorsements is to browse people's profiles. Consider Todd's LinkedIn profile, which has several dozen endorsements. The top four skills that Todd's connections endorsed him for are blogging, social media, journalism, and content strategy. Todd has a pretty fairly clean, straightforward profile without a ton of text, but with the endorsements, I can tell in a second or two what he's about."
Minusta endorsaukset kertovat oikeastaan siitä, miten ihminen on onnistunut brändäämään itsensä, eli mistä taidoistaan hän on kuuluisa, ei niinkään siitä, missä hän on todellisuudessa paras. 
"LinkedIn has amassed 550 million endorsements, with 10 million added daily. Part of that might be because it's addictive. Once I start endorsing people, I want to endorse others. Often LinkedIn recommends people that I haven't connected with in awhile. The recommended endorsements offer a new way to explore LinkedIn and stay current on one's network." 
Olen huomannut saman: endorsaus on kivaa ja koukuttavaa ja on hauska "viettää aikaa vanhojen tuttujen kanssa", eli muistella keitä kaikkia omiin verkostoihin kuuluukaan.
"I'm going to keep on endorsing my connections for relevant skills. It makes me feel as good to give an Endorsement as it does to receive one. Maybe that's LinkedIn's secret weapon. With a single click, one can do a good deed for one of their connections. That dopamine rush alone makes it addictive. Some addictions can truly be good for you — and the people you care about."
Davidin tavoin myös minä aion jatkaa endorsaamista :). Joko sinä olet sitä kokeillut ja mitä sinä siitä tykkäät? 

7 comments:

  1. Endorsaus sopii erityisen hyvin (juroille) suomalaisille, jotka eivät ole niin kovia kirjoittamaan monisanaisia suosituksia (recommendations) LinkedInissä. Se on helppo ja kätevä tapaa puhua oman verkoston osaamisen puolesta. LinkedIn-uutisvirta tosin menee välillä tukkoon niistä :)
    Käyttäjän profiilia tarkastellessa on hyvä jos taidot on listattu ja kaiken lisäksi on saanut suosituksia niistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista Susanna :). LinkedIn-virrasta voi suodattaa pois suositukset ks. http://piilotettuaarre.blogspot.fi/2013/01/somen-tietoahky-kuriin-osa-8-linkedin.html, mahtaisikohan samalla lähteä näkyvistä myös endorsaukset?

      Delete
    2. Kiitos vinkistä Johanna! Toivottavasti endorsaukset ei katoa samalla. :)

      Delete
  2. Olitpa mainiosti tutkinut endorsausta eri näkökulmista!

    Minulla on myös tapana klikkailla endorsementteja verkostoni ihmisille. Niitä on mukava antaa ja saada. Todella ovelaa on saada endorsementti skillistä, jota ei itse ole listannut lainkaan.

    Katriina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos mielipiteestäsi Katriina. Juu, se, että saa tunnusta taidoista, joite ei ole itse tajunnut listata tuntuu kyllä ihan mukavalta. :)

      Delete
  3. Olen vähän kahden vaiheilla. Olen huomannut että iso osa endorsauksista tehdään vastapalveluksen toivossa ja usein aihe ei osu kohdilleen sillä moni valitsee aiheen sen perusteella mitä muut ovat suositelleet. Eräs tuttava tuli endorsatuksi hiljattain digitaalisesta markkinoinnista vaikkei ole alalla päivääkään työskennellyt. Kohta sekin kumuloitui kun muut merkkasivat perässä. Eli nyt profiili on vähän kierollaan.

    En myöskään pidä siitä että joku puolituttu erikseen pyytää endorsaamaan vaikken edes tarkalleen tiedä pyytäjän vahvuuksia.

    On niissä puolensakin. Omassa profiilissa ainakin on suurin piirtein kohdillaan ja olen siihen ihan tyytyväinen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Hale näin jälkijunassa kokemustesi jaosta. En ole itse törmännyt siihen, että endorsauksia pyydettäisiin.

      Delete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...