Wednesday, March 20, 2024

Burnout, boreout ja vaikuttamisen kehä - oivalluksia Suoritusyhteiskunta-kirjan ääressä

Wikipedia Monument in Slubice 20190918-1
Kuva: Marcus Cyron, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Tälle blogikirjoitukselle oli vaikea keksiä nasevaa otsikkoa, mutta onneksi tekoäly auttoi ideoinnissa. Kerron sinulle siis osan työelämään liittyvistä ajatuksista, joita tällä viikolla lukemani kirja herätti.
 

Kyseessä on Juha T. Hakalan mainio kirja Suoritusyhteiskunta - oireita ja selviytymiskeinoja (2023). Se kertoo nimensä mukaisesti nyky-yhteiskuntaamme liittyvistä työ- ja opiskeluelämän ilmiöistä antaen tunnistettaville tilanteille nimiä ja myös keinoja selvitä niistä.

Esimerkiksi "purnutin" (burn out) sukulaiskäsite on boreout, joka aiheutuu siitä, ettei töissä ole tarpeeksi tekemistä tai että kokee, ettei omalla työllään ole merkitystä. Töiden vähyyttä voi joutua peittelemään, sillä kun elämme taas yt-neuvotteluiden aikaa, kukapa sitä menisikään pomolleen kertomaan, että itse asiassa minulla ei ole juuri mitään tekemistä, eli olen helposti korvattavissa.

Valitettavasti olen itsekin tuollaisessa boreout-tilanteessa ollut, eikä se ollut hauskaa. Töihin piti mennä, vaikkei siellä oikein mitään tekemistä ollutkaan. Yrittäjänä tuollaista tilannetta ei tietenkään pääse syntymään, muotoileehan yrittäjä itse oman työnsä. Siihen ratkaisuun oli päätynyt myös Hakala, kun hän juuri ennen koronaa jätti professorin viran ja alkoi yrittäjäksi. Nyt hän saa sitten kirjoittaa niin paljon kuin haluaa, ja siitä me lukijat voimme olla tyytyväisiä. 

Kirjassa hän käsitteli myös monelle tuttua vaikuttamisen kehää.

Esimerkiksi Ilona Rauhala havainnollisti sen vuonna 2020 näin:

 

On kuluttavaa ja samalla turhaa kantaa koko maailman murheita, ne pitää "puhaltaa pois" ja keskittyä asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. 

Minä koen työni hyvin merkitykselliseksi, koska saan vaikuttaa siihen, mitä asiakkaani koulutuksissani oivaltavat ja miten he sen jälkeen viestivät. Viime viikolla kuulin koulutuksessa, että siemen, jonka olin istuttanut koulutettavien mieleen noin 12 vuotta sitten kasvaa ja kukoistaa edelleen ja sitä pidetään edelleen tuoreena ideana. Huimaa!

Tiedän myös tekeväni merkityksellistä ja vaikuttavaa työtä kirjoittaessani asiakkaistani Wikipediaan. 

Mutta takaisin vaikuttamisen kehään. Maailmassa on paljon epäkohtia ja yksilön on esimerkiksi hyvin hankalaa muuttaa yhteiskuntaa tasavertaisemmaksi. Sen sijaan tunnetusti sukupuolivinoumasta kärsivään Wikipediaan voi vaikuttaa nopeasti ja konkreettisesti ja tuoda sisältöä naisista ihan yksinkin.

Suomenkielisessä Wikipediassa järjestetään huhtikuussa taas perinteinen Punaisten linkkien naiset -kilpailu. Mukaan voi ilmoittautua vaikka heti! 

Mielestäni hommasta tulee kuitenkin mukavampaa, jos sisältöjä tekee yhdessä. Jos siis haluat kantaa kortesi kekoon, kutsu kokoon wikitalkoot omalle paikkakunnallesi. Olisiko se sopivaa puuhaa (työ)kavereillesi tai harrastusporukallesi? Koska kuka tahansa voi muokata Wikipediaa, ei kokoonkutsujalla tarvitse olla itsellään kokemusta Wikipediasta, kiinnostus aiheeseen riittää. 

Talkoiden aluksi voi vaikka lukea ohjeita ja siirtyä sitten itse asiaan. Tai voit hyödyntää tekemiäni dioja tai ostaa niihin liittyvän tallenteen - tukeakseni Punaisten linkkien naiset -kisaa pistin sen tarjoukseen huhtikuun loppuun asti. 

Jos talkoot kuulostavat voimavaroihisi verrattuna liian isolta panokselta, vaikuta pienemmin. Ehdota kommentteihin taiteilijanaista, josta pitäisi kertoa enemmän Wikipediassa. Otan ehdotukset talteen ja vien ne #marginaalimerkintöjä-hankkeemme ylläpitämälle toivomuslistalle. :)

Sunday, January 28, 2024

Kuvituskuvia eri tekoälypalvelujen avulla, vol 2

Lähes vuosi sitten testailin blogissani erilaisia kuvia luovia tekoälypalveluita. Nyt on hyvä aika katsoa, miten ne ovat sen jälkeen kehittyneet.

Ja jotta vertailtavuus säilyisi, käytetään taas samaa promptia:

Flatlay. Movie tickets, bus tickets, a Notebook, pencils, pens, needlecraft items, dollhouse miniatures, books, yarn, beads, buttons, Teddy bear, toys, newspaper, bracelet, crayons. Blue, pink, yellow, orange. Audrey Hepburn. Poems

Klikkaamalla kuvia voi tarkastella niitä tarkemmin.

1. Canva


Canvan tekoälyominaisuuksia voi käyttää myös maksuttomalla versiolla, mutta maksullisella versiolla on pääsy useampaan AI-ominaisuuteen. 

Vuosi sitten naureskelin näille kuville: voi miten vaikeaa onkaan piirtää vihko tai kynä! Nämä kuvat on tehty ilmaisella Canvalla:


Uudesta kuvasta näemme, että ne onnistuvat nyt paremmin, mutta aika sotkuisilta kuvat minusta näyttävät. Tarkoitan sillä sitä, että kuvissa on pikselimössöä ja jotkut yksityiskohdat ovat kummallisia. Sanoisin jopa, että aiemmat kuvat olivat selkeytensä ansiosta parempia!


Ei kuitenkaan tuomita Canvan tekoälyä kokonaan tämän testin perusteella, sillä olen löytänyt sillekin oman paikkansa, josta kerron lisää toisella kerralla.



2.  Dall-E


Käytän nykyään itse eniten Dallea, onhan se niin kätevästi saatavilla ChatGPT:n kyljessä. Käytän ChatGPT:n maksullista versiota.

Tältä ilmaisella Dall-E:lla tehdyt kuvat näyttivät vuosi sitten:

Ja tällaisia maksullinen Dall-E minulle tänään tarjosi. Kovan kysynnän vuoksi se säästää resurssejaan ja tarjoaa neljän kuvan sijaan vain kaksi. Mutta Audrey näyttää kuvissa itseltään ja kuvat ovat täynnä pyytämiäni esineitä. Bravo?

3. Stable Diffusion


Viime vuonna käytin maksutonta https://stablediffusionweb.com -sivustoa kuvien luomiseen. 



Näköjään sekin säästää nykyään resurssejaan ja tarjosi minulle vain yhden kuvan. Selvää kehitystä on nähtävissä, ja kuva on aika harmoninen:






4. Craiyon


Craiyon käyttää ilmeisesti jotain Dall-E:n vanhempaa tai karsitumpaa versiota. Se tarjoaa edelleen 9 erilaista kuvaa, mutta en näe kovin suurta eroa vanhojen (ylhäällä) ja uusien kuvien välillä.


 



5. Ideogram


Uutena tuttavuutena nostan listalle Ideogramin, jonka maksutonta versiota käytän aina silloin tällöin.




Kuvat näyttävät hauskoilta, eniten tykkäsin tästä. Suurennettuna kuvasta huomaa, että siinä on omat puutteensa, mutta tuo Audrey-grafiikka on aika kiva.




Testin päätteeksi voi ihmetellä, mikä kuvista olikaan paras. No se riippuu tietysti mausta ja käyttötarkoituksesta, mutta teknisesti oheinen Dall-E-kuva alkaa olla jo aika hyvä ja Audrey näyttää itseltään. Olen vähän yllättynyt, että Dall-E suostui hänet ylipäätään piirtämään, sillä varsin usein se herjaa minulle, ettei se voi piirtää ihmisiä, jotka sattuvat Wikipedian luetuimmat -listalleni nousemaan.




Midjourney tai Stable Diffusionin täysversio tekevät luultavasti tällä promptilla parempaa jälkeä, mutta minun amatööritarpeisiin Dall-E riittää oikein mainiosti: en luo visuaalista sisältöä millekään vieraalle brändille, eikä minun tarvitse tehdä tekoälykuvia esimerkiksi lehtiin tai julisteisiin. 


MUOKS 29.1.24


6. Midjouney bot (Discord)

Julkaistuani yllä olevan tekstin sain Blueskyssä viestin Laamikselta. Hän teki promptillani kuvat myös Midjourneyllä. Kiitos, olipas kiva ylläri! :)

Viimevuotiset kuvat näyttivät jo aika hyvältä:


Uudet kuvat ovat hienompia, eikä esimerkiksi torsottomia nalleja (olisiko hyvä kirjan otsikko? ehkä pitäisi vain puhua nallenpäistä) ei enää näy. Mutta siinä missä viime vuonna kuvissa näkyi Audrey-tyylitelmä, näihin kuviin sitä ei enää huolittu. Laamis testasi erikseen, onko Midjourneylla jotain Hepburnia vastaan. Ei ollut, sillä kun hän pyysi pelkkää Audreyta, hän myös sai sen.

 






Mikä on sinun suosikkityökalusi ja millaisia kuvia sillä teet? Linkit kommenteissa olisivat kiva yllätys :).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...