Tuesday, March 15, 2022

5 askelta sisältöjumin selätykseen

Kriisistä kriisiin. Sitähän se meidän elämä on viimeiset pari vuotta ollut. Ehkä ei siis ole mikään ihme, että tämä blogi on hiljentynyt hiljenemistään. Olen blogannut vuodesta 2010 lähtien (jolloin syntyi 47 bloggausta), huippuvuonna 2013 bloggasin peräti 128 kertaa. Mutta viime vuosina tahti on pahasti hyytynyt. Vuonna 2020 bloggasin 28 kertaa ja viime vuonna enää 11 kertaa. Bloggauksia on yhteensä 808 ja lukukertoja Bloggerin mukaan 837 392.

Tänään 15. maaliskuuta bloggasin vasta ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Auts!

Jo viime viikolla tajusin, että jotenkin pitäisi taas tsempata itseni kirjoittamaan, sillä sain perjantaina kaksi "merkkiä". 

Ensiksi Ylen toimittaja pyysi haastattelua, löydettyään mun vuonna 2017 kirjoittaman bloggauksen shadowbannistä.


Toinen merkki oli Marika Sinikarin twiitti, johon hän oli löytänyt mun vuonna 2014 tekemän blogikuvituksen, jonka olin tietysti itse kauan sitten unohtanut tehneeni:

 


Tapaukset muistuttivat, että blogilla on varsin pitkä häntä.

Kolmas ja ratkaiseva niitti tuli tänään, kun TJS-Opintokeskuksen Sirpa Sulku kysyi, olisiko minulla sopivaa bloggausta, jolla hän voisi markkinoida ensi kuun lopussa järjestämäämme liitoille suunnattua Wikipedia-koulutusta. Koska aiheen piti liittyä Wikipediaan (ja olla mielestäni myös jollain tavalla ajassa kiinni), kirjoitin helmikuun ja viime vuoden luetuimmista Wikipedia-artikkeleista ja siitä, että vaikeina aikoina Wikipedian rooli korostuu. (Tuo Wikipedia-koulutus on siis suunnattu Akavan ja STTK:n jäsenille sekä liittojen työntekijöille, tervetuloa!) 

Henkistä painetta bloggauksen aloittamiseen olen saanut myös Design Unionin luovan alan yrittäjille suunnatusta FOB-valmennuksesta. Ryhmäläiset esitellään vuorotellen somessa, tässä minun esittelyni:
Otin ryhmässämme sisältöjumit puheeksi, jolloin Johanna Berlin vinkkasi: 

Kirjoittamisen ohjaaja täältä huutelee vinkiksi kirjoitusjumiin ajatuksenvirtakirjoittamista. 😅✍🏻 Kirjoita rajoittamatta kaikki mitä aiheesta tulee mieleen ja ala sitten karsia ja muokata massaa. 

Paras apu jumeihin löytyy kyllä vasta kun päästään tutkimaan jumin syytä. Onko se esim. epäonnistumisen pelko, laiskuus, vai eikö kirjoittaja tunne omaa kirjoittajaminäänsä tarpeeksi hyvin. Syitä on monia!

Luovuuspsykologi Iina Lousa jatkoi:

Uuden luomisen jumin syynä voivat olla monenlaiset pelot, häpeä, itsekritiikki, vaativuus/perfektionismi tai liiallinen itsen vertailu muihin. Tärkeää luovuudessa on myös yhteys omiin tunteisiin.
Kannattaa kuulostella itseään: kiireisenä,  stressaantuneena tai uupuneena luovuus ei ymmärrettävästi aina kukoista, jolloin voi olla hyvä panostaa lepoon ja palautumiseen. Luovuus kukoistaa erityisesti kun ihminen voi hyvin.
Luovuusjumin helpottumiseen voi auttaa jo sen syyn tiedostaminen, mutta joskus asiat voivat vaatia hieman enemmän kypsyttelyä ja harjoittelua.


Aloitusjumiakin sivuttiin. Kerroin, että mulla on ollut joka kanavassa aloitusjumi. Onko mulla mitään sanottavaa Nokian intranetblogissa tai tässä internet-blogissa? Ei mulla oo mitään kuvattavaa YouTubeen tai Instagramiin? Twitter ja kolumnit lehdessä - enhän minä näitäkään hallitse! Oma jumini häviää yleensä 10 ensimmäisen sisällön jälkeen, sen jälkeen annan vain palaa.

Ja kun tiedän, että tää on taas tätä, niin osaan jo olla armollinen itselleni ja pakottaa itseni niihin ekoihin postauksiin. Esimerkiksi Instagramiin postasin aikoinaan aakkoset, ja niiden jälkeen olikin jo helpompaa keksiä muita aiheita. Nykyään mua inspiroi Instassa #fmskuvapäivässä-haaste, joka tarjoaa paitsi aiheita myös kanssaharrastajia. Ehkä sinä voisit aloittaa vaikka oman elämäsi aakkosista: A niinkuin aamupuuro, B niinkuin B-kortti, C niinkuin suosikki CD-levyni... 

Sisältöjumissa auttaa siis
  1. päätös - haluan taas tuottaa sisältöjä!
  2. päämäärän kirkastus - niin, miksi minä niitä sisältöjä haluankaan tehdä, miten siitä hyödyn? Millaiset sisällöt vievät parhaiten tavoitteeseeni? Mihin kohderyhmän ongelmiin haluan vastata?
  3. rutiini - kuinka usein haluankaan niitä sisältöjä luoda? Kerran päivässä, viikossa, kuukaudessa? Pistä tavoite kalenteriisi!
  4. julkinen lupaus - kerro lukijoille, kuinka usein aiot jatkossa postailla
  5. armollisuus - jos et pääse tavoitteeseesi, niin mitä sitten? On meillä muitakin murheita, kuin joku julkaisuaikataulu, mutta ilman tavoitetta et ehkä pääse liikkeelle

Instagram-jumia ehkäisen henkilökohtaisella haasteella #12maaliskuunpäivää.


Täten lupaan juhlallisesti yrittää tänä vuonna blogata vielä ainakin 10 kertaa. Jos tulee enemmän, niin ei varmaan haittaa? :D

Sisältöjumissa auttaa myös keskittymiskyvyn parantaminen. Siihen saat vinkkejä tunnetaitovalmentaja Mari Kuusiston blogista.

Millaisia vinkkejä sinulla on sisältöjumien purkamiseen?

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...