Friday, March 14, 2014

Elämää suurennuslasin alla eli mitä opin muilta somesta

Tykkään työstäni mm. siksi, että somessa saa oppia uutta melkein joka päivä ja siitä, että minua pyydetään mukaan mielenkiintoisiin juttuihin. Esimerkiksi keskiviikon Saiturin markkinointi -seminaarissa oli tosi avartavaa kuulla muiden asiantuntijoiden puheenvuoroja, kun kaikilla on oma tapansa esiintyä ja omat esimerkit. Me some-asiantuntijat opimme etupäässä tekemällä ja kokeilemalla asioita itse, mutta myös toisiltamme.

Tänään taas esiluin aamutuimaan +Katleena Kortesuon uuden Sano se someksi 1 -kirjan ja jouduin kyseenalaistamaan mm. tapaani esimoderoida blogikommentit. Jos Katleena pärjää ilman esimoderointia, miksen minäkin? Tästä päivästä lähtien saa siis kommentoida vapaasti, muutan tapaa sitten, jos joudun ongelmiin. Myös muihin Katleenan antamiin blogivinkkeihin pitäisi perehtyä paremmalla ajalla. (Huomaa muuten tämän bloggauksen otsikko, yritin "tehdä katleenat" eli uteliaisuutta herättävän otsikon - onnistuinko?)

Kohta taas annan lifestyle-blogi -aiheisen haastattelun, jossa teemana on se, miksi ihmiset jakavat ja seuraavat muiden elämää blogien kautta. Se sai minut muistelemaan Jennifer Ringleytä, joka 1990-luvun lopussa jakoi elämäänsä ennennäkemättömällä tavalla, elämällä webbikameroiden edessä vuosikausia 24h. Wikipedian mukaan hän nauttii nykyään yksityisyydestään:
"I really am enjoying my privacy now. I don't have a web page; I don't have a MySpace page. It's a completely different feeling, and I think I'm enjoying it."
Minä ja Katleena jaamme hyvin paljon töihin ja harrastuksiin liittyviä asioita netissä, mutta rajaamme kumpikin perheasiat pois netistä. Siksi minun olikin vähän hankala lähteä mukaan Instagramiin, jota pidin hyvin henkilökohtaisena ja selfie-keskeisenä mediana, mutta nyt tuntuu, että olen löytänyt itselleni sopivan tavan olla sielläkin. :)

Julkisuuden ja yksityisyyden rajoja mietimme tulevassa Somen avaimet: YouTube-koulutuksessakin. Kun Suomen suosituin vloggari Eetu Pesonen kertoo menevänsä huomenna Jumboon, hän saa aikaan pienen kaaoksen. Ja kun kerran YouTubea koulutetaan, pitää koulutusta toki myös mainostaa YouTubessa, eli kurkatkaapa video, jonka +Tommi Kivimäki teki tällä viikolla. Minua huvitti kovasti tuo katumainos - kaikkea se Tommi käykin markkinointimielessä tekemässä. ;)

5 comments:

 1. Tulipa sopivasti, sillä erityisesti tuo "rajaamme perheasiat pois netistä" herätti kiinnostukseni. Olen jo jonkin aikaa pohtinut bloggausta, jossa haastattelen Sinua, Katleenaa ja muitakin some-aktiiveja kysyäkseni MIKSI rajaatte perheen pois? Minäkin yritän tehdä niin, satunnaisia presidentinvastaanottoja lukuunottamatta :-D. En ole halunnut paljastaa Facebookille kuka on lapseni enkä oikein ymmärrä ihmisten intoa esitellä lapsiaan julkisesti. Facebookin ikäraja on 13, mutta kuvista päätellen alaikärajaa ei ole. Palaan tähän heti kun ehdin. Kiitos Johanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai on meillä Marja niin samanlaiset ajatukset :). Kirjoitin kesällä Suur-Jyväskylän Lehteen kolumnin (Julkkis vastoin tahtoaan) siitä, miten vanhemmat laittavat lapsensa nettiin. Etsin linkin kohta tähän alle. Minä kysyn mieluummin, että miksi perhe-elämää PITÄISI jakaa julkisesti? Kun minulla on tällainen ammatti, niin minun on vähän pakko näkyä somessa, aiemmin taas olin somessa, koska halusin itselleni harrastuskavereita. Ja linnanjuhlat ei muuten oo minusta kovin yksityinen tapahtuma, vaan oikea mediaspektaakkeli, joten eiköhän osallistujienkin tule ottaa siitä kaikki näkyvyys irti ;).

   Delete
  2. http://www.piilotettuaarre.fi/artikkelit/somekolumneja/julkkis-vastoin-tahtoaan/

   Delete
 2. Mietin myös, että miten hlön aiempi some-käyttäytyminen vaikuttaa siihen, miten häneen suhtaudutaan yrityksen asiantuntijana.

  Tähän voisi törmätä esim. sellaisessa tapauksessa, että työnantaja laatii oman somestrategiansa ja linjaukset vasta vuosia myöhemmin kuin käyttäjä on somekanavissa ajatuksiaan ja mielipiteitään omana itsenään julki tuonnut. Netissä kun säilyy asiat, mitkä sinne on kerran kirjoittanut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eiköhän se vähän vaikuta Saija. Toisaalta ihminen kuitenkin kehittyy jonkin verran ja myös mielipiteitä on sallittua muuttaa. Paras tapa lienee tuottaa niin paljon uutta hyvää sisältöä, että vanhat möröt e pompsahda niin helposti pintaan.

   Delete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...