Friday, December 17, 2010

Wikimania 2010

Minulla on tapana antaa joululahjaksi valokuvia, lapsista lähinnä. Se on minulle hyvä syy käydä valokuvat läpi kerran vuodessa. Tässä touhussa minulle tuli vastaan Wikimania-kuvia. Valokuviahan saa ottaa aika vapaasti, mutta niiden julkaisu on toinen juttu, pitäisi aina kysyä lupa kuvassa olevilta ihmisiltä ennenkuin kuvan nettiin tällää. Mutta koska näistä kuvista ihmisiä ei oikein voi tunnistaa, niin julkaisen nämä nyt. Parempi myöhään, eikö vain :)

3-päiväinen Wikimania järjestetään kerran vuodessa jossain päin maailmaa. Tänä vuonna se järjestettiin niin lähellä, että pääsin helposti osallistumaan siihen: käytimme ison osan kesälomastamme siihen, että ajoimme Itämeren ympäri. Gdanskissa pidettyyn konferenssiin saapui osallistujia ympäri maailmaa ja vaikka lähellä oltiin, hämmästyin, että suomalaisia oli paikalla vain neljä (pukeuduin ekana päivänä Suomi-t-paitaan, josta muut suomalaiset tunnistivat heimoni).

Tilaisuuden pääpuhuja oli tietysti itseoikeutetusti Jimmy Wales, kuvassa lavalla oleva mies mustassa paidassa, lappu kaulassaan. Alkamassa on Wikipediasta kertovan Truth in numbers? -elokuvan maailman ensi-ilta, ja alalattian täyttivät ne ihmiset, jotka olivat mukana elokuvassa. Yleisö eli vahvasti elokuvassa mukana, mikä tietysti suomalaisena harmitti minua - aplodien, buuausten ja kannustushuutojen takia osa elokuvasta meni ohi korvien ;). No ehkä minä näen sen vielä. Elokuva oli kyllä aika vaikuttava ja aloin ihailla suuresti Jimmyä, jonka unelma tietosanakirjasta, jota kaikki maailman ihmisten saavat vapaasti lukea, useimmat äidinkielellään, on suuren suuri, mutta aika lähellä toteutumistaan jo. Joten, jos ette vielä ole käyneet lahjoittamassa rahaa Wikimedialle, tehkää se pian. Miten? No, jos vierailet Wikipediassa, et voi välttyä näkemästä Jimmyn vetoomusta :).

Kolmen päivän ohjelmaan kuului lukuisia puheita ja workshoppejakin Wikipediasta, Mediawikistä ja Wikimediasta. Wikimedia Foundation kasvaa vauhdilla, kesällä siihen taisi kuulua noin 40-50 työntekijää, mutta talven aikana heillä oli aikomus tuplata kokonsa, ja rahaa kerätään nyt mm. heidän palkkoihinsa. Säätiön työntekijät olivat paikalla lähes kaikki, myös Sue Gardner, säätiön johtaja. Olin aika tohkeissani, kun pääsin verkostoitumaan hänen ja monen muun säätiöläisen kanssa, fanitanhan minä nykyään enemmän nörttejä kuin filmitähtiä. :)

Tässä toisessa kuvassa yleisö kiittää suosionosoituksin porukkaa, joka tilaisuuden Gdanskissa järjesti. Olisipa hienoa, jos Wikimania joskus saataisiin Suomeen...

Kohdallani Wikimania ei mennyt hukkaan, uusien verkostojen lisäksi sain siellä valtavan innostuksen käyttää enemmän aikaani wikipedittämiseen ja olenkin sen jälkeen yli 300 päivityskertani aikana aloittanut mm. yli kymmenen uutta artikkelia ja päässyt paremmin tutustumaan Wikipedian kulttuuriin. Yksi syy osallistumishaluihini on se, että haluan osaltani muuttaa Wikipedian erittäin miehistä kulttuuria (naiset tekevät vain 13% Wikipedian päivityksistä). Siskot, liittykää joukkoihini! Wikipedia-saavutuksiini kuuluu mm. se, että pelastin Nokian historian (joku poisti ko. artikkelista kyseisen kappaleen) ja se, että Leivos ja Leivonnainen eivät enää ole toistensa synonyymejä. :)

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...