Sunday, January 31, 2010

Wikikonsultin tarina

11 Nokia-vuoden ja 2 Protomo-kuukauden jälkeen aloitin marraskuussa 2009 Ambientiassa wikikonsulttina. Rooli oli sikäli looginen valinta, että olen työskennellyt wikien parissa viimeiset kolme vuotta. Valitsin silloin Nokiassa organisaationi käyttöön Mediawikin, josta edelleenkin pidän kovasti.

Syy miksi kolme vuotta sitten hakeuduin wikitehtäviin johtui paitsi kiinnostuksestani nettiasioihin (olin päivittänyt intranettiä kaikissa aiemmissakin toimenkuvissa Nokialla) myös harrastuksestani.

Usein harrastusmaailmassa teknologia leviää nopeammin kuin palomuurien varjostamissa yrityksissä – syynä tähän on paitsi intohimoinen suhtautumistapa rakkaaseen harrastukseen myös se, ettei aina tiedetä kuinka paljon työasioista saa netissä kertoa. Some-työkalujen tuomista yritysmaailmaan eivät tee haastavaksi uudet helppokäyttöiset työkalut vaan uusi toimintatapa, joka edellyttää uudenlaista avoimuutta - puhun mielelläni kulttuurivallankumouksesta, jota ei niin vain yhdessä koulutuksessa opita.

Vuonna 2000 ihastuessani nukkekotimaailmaan en tuntenut ketään yhtä höperöä, joten etsin seuraa aluksi keskustelupalstoilta. Pian tutustuin myös muihin erilaisiin Internet-palveluihin, joissa jaoin kuviani, ajatuksiani ja uutisia.

Perustin itsekin foorumin, Nukkekotielämän, kotisivut itselleni ja ryhmällemme: (nukkekoti.com), blogeja ja lopulta myös Nukkekotiwikin, joka on kolmevuotiaana jo klassikko suomalaisten harrastajien parissa. Keväällä käänsin sen tajutessani, ettei kukaan ole vieläkään perustanut englanninkielistä wikiä. Wikiäni markkinoin sosiaalisen median (=some) työkaluilla: Mini treasures wiki löytyy mm. Facebookista, Twitteristä, Youtubesta ja Flickristä.

Wikien lisäksi toin Nokia-organisaationi sisäiseen viestintään myös blogit, itse ylläpidin suosittua Hidden treasure –blogia. Sitä aloin jatkaa netissä Hidden treasure 2.0 –nimellä, kun sain keväällä tietää Nokian Jyväskylän toimipisteemme sulkemisesta. Siihen asti minulle ei ollut tullut mieleenkään rakentaa itselleni ammatillisista mainetta nettiin, sillä olin hyvin varovainen siitä, mitä työasioistani kerroin, olinhan töissä tuotekehitysyksikössä, joka teki mm. ensimmäisiä kamerallisia puhelimia.

Nokiassa olin paitsi some-työkalujen pääkäyttäjä ja kouluttaja, web2.0-evankelista, myös SCRUM-tiimin Product Owner (anteeksi kielenkäyttöni, Nokiassa en puhunut suomea vaan fingelskaa).

Lue lisää uudesta työstäni Ambientian blogista.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...