Sunday, January 31, 2010

Taas uusi blogi - miksi?

Syntyi taas tarve uudelle blogille, vaikka mullahan blogeja piisaa. Osa harrastuksiin ja henkilökohtaisiin kuulumisiin keskittyneistä blogeista on loppunut/tauolla erinäisistä syistä: 360-palvelun loppuminen, työpaikan vaihto, ajanpuute/elämäntilanne, asioiden siirtyminen mikroblogeihin... Aktiiviset blogini tällä hetkellä ovat:

- Hidden treasure 2.0 (tämän blogin englanninkielinen isosisko: web2.0-ilmiöitä/videoita/esityksiä, usein bisnesvinkkelistä)

- Mini treasures (blogi, jossa tiedotan Mini treasures wikin kuulumisia.)

- Sähköinen tietoisuus (Ambientian ryhmäblogi, johon kirjoitan työstäni)

Tähän blogiin kerään suomenkielistä sisältöä/esityksiä sosiaalisen median ilmiöistä, joita en Hidden treasure 2:een voi laittaa, mukavaa kun sellaistakin alkaa löytyä. Blogin nimen historia alkaa vuodesta 2008, jolloin mietin nimeä Nokian intranettiin perustamalleni blogille, jossa kerroin organisaationi käyttämistä web2-pohjaisista kommunikointivälineistä. En ollut niin tunnettu kuin OPK, joten Johanna's blog ei ollut vaihtoehto. Tiesin myös, ettei nimeä kannata johtaa organisaatiosta, sillä jos joku on Nokiassa pysyvää niin se on jatkuvat organisaatiomuutokset. Otin siis mallia suosittujen blogien nimistä, joissa oli joku hauska idea tai tarina takana. Piilotettu aarre viittaa siihen, että meillä oli todella paljon tietoa ja paljon paikkoja, johon tietoa haudata: verkkolevyjä, Lotus Notes -tietokantoja, intranet-sivustoja, wikejä...

Blogiini keräsin löytämiäni kultahippuja, mm.:
- vinkkejä, joilla wikien seurannasta tulee helpompaa
- eri wikialustojen eroja
- ohjeita bloggaamiseen ja blogin muokkaamiseen
- tietoa erilaisista käytettävissä olevista syötteenlukijoista
- mainoksia erilaisista Nokian sisäisistä tietopankeista ja (mashup)portaaleista
- asiaa tiedon luokittelusta: mitä asiaa voi missäkin jakaa, miten ryhmäoikeuksia hallitaan
+ tietoja vetämieni projektieni etenemisestä

Usein minulta kysyttiin, että miten vaikka blogissa tehdään sitä tai tätä. Sen sijaan, että olisin vastannut kysyjälle maililla, kirjoitin vastauksen blogiin ja lähetin hänelle vain linkin. Hyvin pian saatoin vastata kysymyksiin pelkillä blogilinkeillä ja kuukausien kuluessa kysymysten määrä väheni, kun ihmiset oppivat katsomaan blogista ensin. Blogissani oli paljon kirjoituksia, mutta avainsanojen ja kategorioiden avulla haluttu tieto löytyi muutamalla klikkauksella.

Blogista tuli minulle tärkeä työväline. Sen avulla löysin uusia kontakteja organisaationi ulkopuolelta, jotka jakoivat samat mielenkiinnon kohteet. Kun kerroin siellä kohtaamistani ongelmista, sain vastauksia ja yhteydenottoja entuudestaan vierailta ihmisiltä.

Blogistani tuli myös hyvin suosittu. Blogien suosiota voi mitata erilaisilla tavoilla: laskureilla, kommenttien määrillä, tykkäämisillä. Itse käytin mittaamisessa blogien syötteiden tilausmääriä ja sillä mittarilla blogini kuului kymmenen tilatuimman blogin joukkoon, blogeja oli noin tuhat. Ei hassumpaa ihmiselle, joka teki Jyväskylästä käsin töitä globaalissa noin 150 hengen organisaatiossa.

Kun Jyväskylän yksikkö päätettiin lopettaa noin vuosi sitten, kerroin blogissa myös yt-uutisia. Viimeinen roolini Nokiassa oli mun unelma-ammatti -aloitin vuonna 2006 valitsemalla tuhannen hengen yksikölle wikialustan ja tekemällä sen käytölle säännöt. En siis ollut aktiivinen työmarkkinoiden seuraaja, mutta yt:n myötä minulle tuli kiire rakentaa mainetta intranetin ulkopuolelle ja silloin perustin Hidden treasures kakkosen. Kerään sinne mielenkiintoisia juttuja joihin törmään, mutta bloggaaminen on jollain tavalla vaikeampaa nyt, kun yleisöllä ei ole yhteisenä tekijänä palomuurin sisäistä maailmaa, enkä olekaan onnistunut herättämään keskustelua entiseen malliin. Tosin nyt blogini toimiikin enemmän muistinjatkeena itselle.

Saas nähdä miten tälle blogille käy: saanko herätettyä keskustelua ja kuinka usein jaksan kirjoittaa tänne. Tervetuloa kuitenkin seuraamaan blogia! :)

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...