Friday, June 30, 2023

Facebook-tili lukittu - mitä tehdä?


Kaverini pyysi tänä aamuna apua.

Kun hän oli mennyt Facebookiin, siellä odotti viesti tilin lukitsemisesta:

Sähköpostistaan hän löysi tällaisen viestin:


Viesti oli tullut osoitteesta facebookmail.com. Onko se aito osoite vai huijausta, hän mietti.

Viestissä sanottiin näin:


Mieleeni ei tullut vastaavaa tapausta, joten menin Facebookiin VerkonVaarat-ryhmään. Ryhmän ylläpitäjä kertoi, että viestissä käytetty sähköpostiosoite on oikea. Toinen ylläpitäjä neuvoi tarkistamaan, mihin osoitteeseen tuo Suojaa käyttäjätilisi nyt -nappula vie.

Linkin voi tarkistaa tietokoneella pitämällä hiirtä linkkinappulan päällä. Sama onnistuu myös mobiilisti siten, että pitää sormea linkkinappulan päällä, jolloin aukeaa ikkuna, jossa näkyy nappulaan linkitetty url-osoite.

Kuultuaan, että mailin lähettäjä on virallinen Facebook-taho, kaverini seurasi mailin ohjeita ja sai tilinsä nopeasti käyttöön. Kokemusta hän piti pelottavana, varsinkin kun tilanne tuli hänen eteensä varhain aamulla, ennenkuin hän oli kunnolla herännyt. 

Mielestäni hän toimi varsin mallikkaasti: otti kuvakaappauksia oleellisista kohdista ja kysyi apua joltakin, johon luotti, eikä lähtenyt paniikissa syöttelemään tietoja taholle, joka olisi voinut itse asiassa olla tilin kaappaaja. 

Nyt hän on vaihtanut salasanat Facebookissa, Instagramissa ja Googlessa. Epäselväksi jäi, mitä hänen Facebook-tilillään oli tapahtunut, mutta toivotaan, että tili saa nyt olla rauhassa.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...