Thursday, June 1, 2023

Wikipediassa kirjoitetaan historiaa uusiksi

Kuva: Canvan AI-työkalu
Vaikka monet asiantuntijat ovat lähteneet ovet paukkuen jo kauan sitten Twitteristä, minä olen pysynyt siellä.

Tärkeä syy siihen on se, että viestittelen siellä ihmisten kanssa, joita kiinnostavat samat asiat kuin minuakin ja joita en tavoittaisi muissa palveluissa. 

Tänä keväänä "Foo Bar" alkoi pingailla minua twiitteihinsä, joissa kerrotaan Wikipedian ongelmista, joista suurin on liittynyt niin kutsuttuun holokaustin väärinkäsittelyskandaaliin. 

Eilen hän twiittasi uutisesta, jonka Silicon Valley oli julkaissut:
Juttu on kirjoitettu hyvin, se kertaa mutkikkaan tapauksen vaiheet selkeästi.

Jaoin uutisen ensin twiitillä: 




Ja tein sitten vähän pidemmän noston LinkedInissä ja Facebookissa. 

Koska somepäivityksillä ei ole yleensä pitkää häntää, haluan nostaa asian myös tänne blogiin.

Wikipedia tarvitsee lisää asiantuntijoita, jotka huomaavat puutteet omaan aiheeseensa liittyvissä artikkeleissa.



Ryhmä wikipedistejä muokkasi varsin räikeästi Puolan osuutta toisessa maailmansodassa, kaksi pohjoisamerikkalaista tutkijaa huomasi. Shira Klein (Chapman University) ja Jan Grabowski (University of Ottawa) julkaisivat tutkimuksensa helmikuussa. 

Tutkimuksessa kerrottiin esimerkiksi ryhmäläisten aktiivisuudesta. Heistä aktiivisin oli tehnyt vuoden aikana 27 000 muokkausta. Jotta saisit määrään jotain mittakaavaa, niin 96 prosenttia Wikipedia-muokkaajista tekee vuosittain alle 1200 muokkausta ja viimeisen vuoden aikana minä olen tehnyt suomenkieliseen Wikipediaan 2700 muokkausta.

Voi miettiä, kenellä on aikaa muokata noin paljon.


Viime kuussa englanninkielisen Wikipedian ylimmän toimielimen eli Arbcomin käsittely aiheesta saatiin loppuun. Keskustelu on niin pitkä, ettei siitä ole helppo saada käsitystä, mutta toimittaja poimi siitä tällaiset huomiot ryhmäläisille ehdotetuista tuomioista:
  • Kaksi sai 12 kuukauden topic bännin, eli he saavat jatkaa muokkaamista, mutta tietyt aiheet on heiltä kielletty.
  • Käyttäjä, joka oli yrittänyt puolustaa Wikipediaa tietojen vääristelty bännättiin myös, koska oli menettänyt hermonsa asiaa ajaessaan. 
  • Yksi käyttäjä välttyi kaikilta tuomioilta.

Wikimedia-säätiöltä toivotaan nyt rahoitusta asiantuntijoiden palkkaamiseen, jotta tiedot saataisiin kuntoon. Näin on jo aiemmin toimittu kroatian Wikipedian kanssa. 

Suomeen tällaisia rahoja tuskin(* kovin äkkiä tulisi, joten olisikohan meidän ihan itse syytä pitää huolta siitä, ettei historiaa (tai muuta tärkeää tietoa) anneta vääristellä meidän Wikipediassamme? Pitäisikö museoiden tai tutkimuslaitosten varata erikseen aikaa myös Wikipedian sisältöjen tarkastelulle? Kuuluisiko asia joillekin järjestöille tai säätiöille? Pitäisikö tästä tehdä EU-hanke? Olen pelkkänä korvana!

Puhun asiantuntijoiden houkuttelelusta Wikipediaan myös Johtajatulilla elokuussa. Toivottavasti saan paikalle oikeat ihmiset asiaa miettimään!

Jos tämä aihe alkoi kiinnostaa, niin tässä lisää lukemista:
  • Wikipedian oma nettilehti Signpost kirjoitti tutkimuksesta 
  • Amerikkalainen historioitsija Richard C. Lukas, joka on keskittynyt Puolaan toisessa maailmansodassa kommentoi tutkimusta, jossa Grabowski ja Klein kritisoivat hänen tutkimustensa käyttämistä Wikipedia-lähteenä

(* Suomi on ainoita maita maailmassa, josta Wikimedia-säätiö ei kerää rahoitusta. Kiitos poliisihallituksen.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...