Monday, October 21, 2019

Miten tehdään ruudunjakovideo


Olen tehnyt monenlaisia videoita, mutten vielä koskaan ruudunjakovideoita (englanniksi screencasting, virallista suomennosta en tiedä). Milläs sellaisia sitten tehdään?

Googlaamalla löytyi

Screencastify (Chrome)


Se on Chromen ilmainen lisäosa, jolla voi nauhoittaa yksittäistä välilehteä, koko ruutua tai pelkästään webbikameraa. Nauhoituksiin saa mukaan äänet, eikä äänittäminen edellytä nettiyhteyttä. Ilmaisella versiolla voi tehdä max 10 minuutin videoita ja max 50 videota kuukaudessa. Ilmaisvideoissa näkyy Screenfastifyn vesileima. Premium-versio maksaa 29 dollaria vuodessa ja siinä ei ole rajoituksia videoiden määrässä tai kestossa, vesileimasta pääsee eroon ja videot saa ladattua ulos palvelusta MP4-, GIF- tai MP3 -muodoissa. Vaikutti ihan hyvältä, mutta halusin kuulla myös verkostoni suosituksia.

Ja niitähän riitti!

Loom (Chrome tai työpöydällä Mac/MS)


Myös Loomilla voi nauhoittaa ruutua tai etukameraa ja nauhoittaa omaa ääntä. Videot jaetaan linkkien kautta. Ilmaisversiossa voi tehdä niin paljon videoita kuin haluaa, mutta vain 25 videoon pääsee käsiksi! 10 dollarin kuukausimaksulla (1 hengen lisenssi) näkee kaikki omat videot, voi tehdä laadukkaanmpia videoita (jopa 4k), voi käyttää piirtotyökalua ja korostaa asioita hiiren avulla. Maksullisessa versiossa näkee, kuka videot on katsonut ja omaan videoon voi valita itse kansikuvan ja siihen saa myös liitettyä linkkejä, liitteitä ja painikkeita. Yhden hengen lisenssistä puuttuvat brändiominaisuudet, kuten logot ja firman värit.

Quicktime (Mac)


Quicktime on tehty Mac-ympäristöön, josta se löytyy valmiiksi asennettuna. QuickTime Playerilla voi tallentaa Macin, iPhonen, iPadin tai iPod touchin näytön tapahtumat ja äänet mikrofonista.

Windows 10 (Microsoft)

Windows 10:ssä on valmiina ominaisuus ruudunjakovideon tekemiseen, sen saa käyttöön painamalla Win + G. Ominaisuus on ilmeisesti tarkoitettu ensisijaisesti pelejä varten, mutta sillä voi nauhoittaa  selaimen tai jonkun ohjelman tapahtumat, äänet saa mukaan mikrofonista.

PowerPoint

PowerPointiin voi asentaa Record-toiminnon, jolla voi tallentaa ruudun tapahtumat sekä slideshow-luentoja videokuvan ja äänen kera. Jos käytössä on vielä Surfacen kynä, ominaisuudesta saa enemän irti.

Screencast-o-matic (Chromebook, Mac, MS)

Ruudunjaon tallennus on ilmaista, mutta videoiden muokkaus on maksullinen ominaisuus. Deluxe-versio maksaa 1,50 dollaria kuukaudessa, Premier 4 dollaria kuukaudessa, kumpikin laskutetaan kerran vuodessa.

DU Recorder (Android)

Kännykänkin ruudusta voi tehdä videoita, siihen sopii DU-sovellus.

OBS Studio (Mac, MS, Linux)

OBS studio on avoimen lähdekoodin ohjelmisto ja sitä voi käyttää ilmaiseksi. Sen ominaisuuslistaus näytti minusta ihan vakuuttavalta, vaikka minulle kerrottiinkin, että jälkieditoinnissa olisi hyvä käyttää myös jotain muuta työkalua.


Kiitos vinkeistä Hanna-Leena Back, Kalle Huhtala, Timo Ilomäki, Niko Jokinen, Jasmin Kovanen, Marjukka Kähönen, Arto Lampila, Harri Mikkanen, Henrik Saari ja Pasi Viinamäki!



Puuttuuko listasta joku näppärä työkalu? Mikä?

2 comments:

  1. Chrome-selaimeen asennettava ilmainen lisäosa Screencastify.

    ReplyDelete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...