Thursday, September 14, 2017

Tarinoita ja videoita someen - vertaistuki auttaa oppimaan

Julkaisimme Tarinakoneen Anne Kalliomäen ja videoguru Toni Nummelan kanssa tällä viikolla uuden avoimen Somen avaimet: Tarinavideot -koulutuksen ajankohta: torstaina 30. marraskuuta Helsingissä.

Anne tiivisiti koulutuksen verkostolleen näillä sanoin:

"Miten luot videotuotannollesi tarinaformaatin? Mikä herättää kiinnostuksen? Miten kerromme ydinviestin elävästi, kiinnostavasti ja tiiviisti? Miten yllätämme positiivisesti?"

ja näin:

"Pari kertaa vastaava koulutus tehty Johannan ja Tonin kanssa ja ainakin itselle hyvä fiilis jäänyt erityisesti siitä, että sekä me kouluttajat että osallistujat olemme samassa veneessä, siten on syntynyt paljon hyvää vertaistukityyppistä keskustelua ja tuen jakamista puolin ja toisin. Omalla kohdallani se, että olen tehnyt ammattimaisissa tv-tuotannoissa töitä kameran takana kymmenisen vuotta ei tunnu ainakaan yhtään auttavan tätä omien videoiden tekemisen asiaa :D matka kameran takaa kameran eteen on pitkä."

Minä taas kerroin siitä mm. näin:

"Videot ovat tätä päivää markkinoinnissa, siitä ollaan varmaan kaikki samaa mieltä? Mutta miten tehdään videoita, jotka erottuvat joukosta, ja joita voi toteuttaa nopeasti vaikka mobiililaitteilla. ... Koulutus on siitä kiva, että osallistujat saavat vaikuttaa käytännönläheisen koulutuksen sisältöön ennakkotoiveiden avulla ja koulutuksen jälkeen kokemusten vaihto jatkuu ryhmäläisten kanssa salaisessa Facebook-ryhmässämme."

Videoiden teossa pitää ottaa huomioon paljon erilaisia asioita, eikä kaiken omaksuminen ole helppoa. Olen kyllä julkaissut jo reilut sata videota, mutta oppimista riitää vielä. Vertaisoppiminen onkin yksi tärkeimpiä syitä siihen, miksi näitä Somen avaimet -koulutuksia järjestän. Keväällä 2014 järjestimme ensimmäiset YouTube-koulutukset Tonin, Eetu Eeddspeaks Pesosen ja Biisonimafian Kaitsu Rinkisen kanssa. Olin aika pihalla siitä, mistä SuomiTube-kulttuurissa on kyse, mutta yhteisten koulutusten jälkeen pääsin asiasta aika hyvin jyvälle.

Tänä vuonna olen käyttänyt aikaa videoiden tekoon luvattoman vähän, mutta viime viikolla pääsin taas itse asiaan: kävin haastattelemassa Laukaan Ekokoulun projekti-insinööri Pauliina Saarelaista. Ensimmäisessä Tarinavideot -koulutuksessa mietimme sitä, miten haastatteluista voi saada elävämpiä pelkkien "puhuvien päiden" sijaan. Viime viikkoon mennessä olin ehtinyt jo unohtaa monet Annen ja Tonin vinkit, mutta jotain oli sentään pysynyt mielessä.

Katsotaanpa ensin kyseinen haastis:Jaoin pätkän salaisessa ryhmässämme näillä saatesanoilla:

"En ole kauheasti ehtinyt videoita tehdä tänä vuonna, mutta nyt haastattelin Laukaan Ekokoulun projekti-insinööriä. Muistin ottaa mukaan myös kuvituskuvaa ja leikkasin matskua ankaralla kädellä, 14 minuutin haastattelusta Tubeen pääsi 4:25. Vielä on hiomista rytmityksen kanssa (mulla on taipumus laittaa liian lyhyitä kuvitusosioita, mistä saan pyyhkeitä mieheltäni), mutta siihen olen tyytyväinen, miten rennoksi sain haastateltavani, jonka tapasin vasta ensimmäistä kertaa. Onko teillä vinkkejä miten leikata puheesta asioita pois luontevasti?" 

Toni antoikin minulle mm. seuraavat hyvät vinkit:


 1. Leikkauksen voi piilottaa kuvituskuvan "taakse" jolloin hyppy ei tuollaisessa "ohi kameran" -haastattelussa häiritse oikeastaan yhtään. Jos pitää leikata paljon eri sanomista yhteen, niin koko lausunnon voi piilottaa kuvituskuvan taakse. 
 2. Vlogimaisen "dokumentaarisen" sisällön leikkaaminen toimii suorilla leikkauksilla yleensä paremmin kuin paikallaan olevan haastattelun, koska siihen on totuttu, eli kokeilisin lähteä jonnekin liikkeelle kävelemään ja ehkä että ollaan myös itse siinä kameran edessä. 
 3. Monilla on kohtelias tapa "kompata" ääneen "joo", "mm." jne haastateltavalle vastauksia. Sillä on haastateltavalle rentouttava vaikutus, mutta se hankaloittaa noiden leikkausten tekemistä, koska joudut katkomaan lisäksi omia reaktioitasi. Itsekin teen tätä välillä vahingossa, mutta oon yrittänyt opetella "sanattoman komppaamisen", joka on mahdollisimman lähellä tuota, mutta siinä en pidä ääntä vaan tavallaan elehdin ne reaktiot. Siis jos oon pois kameran edestä itse.
Haluatko sinä saada minun, Annen ja Tonin vinkkejä omiin videoihisi? Esimerkiksi 
 • miten video käsikirjoitetaan etukäteen tai vasta silloin, kun materiaali on jo valmiina
 • millaisia tarinallisia elementtejä videoihin voi tuoda
 • mitä videoiden julkaisupaikan valinnassa kannattaa huomioida ja miten pääkanavaa markkinoidaan muiden somekanavien avulla
 • miten haastatteluun luodaan rento tunnelma
 • millaisia asioita kannattaa kuvata ja miten kuvataan käytännössä (esim. hyvät kuvakulmat) 
 • millaisia teknisiä "leluja" on olemassa ja miten niitä käytetään
 • miten tv- ja somevideot eroavat toisistaan
 • mikä tekee videosta "hyvän"
Bonuksena opit asioita myös muilta kurssilaisilta.Ilmoittaudu siis koulutukseen nyt! Koulutukset ovat joka kerran hieman erilaisia, sillä suunnittelemme ne osallistujien toiveiden mukaan. 

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...