Friday, June 30, 2017

WhatsApp-vinkkejä palvelun ammattikäyttöön

Lukaisin Nuorten Palvelu ry:n viime vuonna julkaiseman WhatsApp-oppaan "Whats Up Miten menee - Opas nuorten mobiilikohtaamiseen", joka on tarkoitettu nuorisotyötekijöille. Oppaan ovat kirjoittaneet Helmi Korhonen ja Heli Rantanen.

Huomasin, etten ole WhatsAppista tässä blogissa juuri kirjoittanut, joten korjataanpa puute, onhan WhatsApp maailman käytetyin pikaviestinsovellus ja Suomenkin käytetyimpiä somepalveluita. Sitä käytetään paljon vapaa-ajan viestinnässä, mutta mikä estää käyttämästä sitä myös työhön liittyvään viestintään, pienen ryhmän kesken se voi korvata intranetin tai sähköpostikeskustelut.

Mikä WhatsApp on?

 • Facebookin omistama, mobiiliappsi, jota voi nykyään käyttää myös tietokoneella
 • Korvaa monesti tekstiviestien ja multimediaviestien käytön, verkkoyhteyden kautta voi lähettää tekstien lisäksi kuvia, videoita, ääniviestejä, pdf-tiedostoja ja diaesityksiä, yhteystietoja, sijaintitiedot
 • Soveltuu yksityis- ja ryhmäviestintään
 • DNA on tehnyt hyvät ohjeet WhatsApp-ummikoille palvelun käyttöönotosta

WhatsAppin ikäraja?


Ikäraja oli aiemmin 16 vuotta, mutta nykyään se on sama kuin muissakin somepalveluissa, eli 13 vuotta, nuoremmat saavat käyttää sitä vanhempiensa luvalla. Näin palveluehdoissa sanotaan:

You must be at least 13 years old to use our Services (or such greater age required in your country for you to be authorized to use our Services without parental approval). In addition to being of the minimum required age to use our Services under applicable law, if you are not old enough to have authority to agree to our Terms in your country, your parent or guardian must agree to our Terms on your behalf.

Miten WhatsAppia voi käyttää työasioissa?


 • sisäisessä yhteydenpidossa
 • ulkoisessa viestinnässä, esimerkiksi asiakaspalvelussa ja tiedotuksessa
 • dokumenttien jaossa, esimerkiksi oppimateriaalit, tarjoukset, hinnastot


Vinkkejä WhatsAppin käyttöön


 • luo säännöt ryhmäkeskusteluihin. Esimerkiksi mistä asioista saa viestiä, mistä ei, mihin aikaan vuorokaudesta on sopivaa viestiä. Kun ryhmäläiset ovat itse mukana sopimassa sääntöjä, niihin sitoudutaan paremmin. Alussa ryhmäkeskusteluja voi aktivoida esimerkiksi kyselyjen avulla. Ryhmien koko on rajoitettu 256 henkilöön.
 • vaikka tilaa on paljon, kannattaa viestinnässä silti olla napakka
Muotoile tekstejäsi näin:
Lihavoi *teksti* tähtien avulla: teksti
Kursivoi _teksti_ alaviivojen avulla: teksti
Yliviivaa ~teksti~ tildejen avulla: teksti
 • jos et halua kertoa, milloin viimeksi käytit WhatsAppia (etkä sitä milloin muut olivat viimeksi paikalla), piilota tieto: Asetukset - Tili -Tietosuoja - Viimeksi paikalla. Myös lukukuittaustiedon voi halutessaan piilottaa.
 • kontakteille voi antaa erilaiset merkkiäänet, jotta jo äänestä tietää, keneltä viesti tulee. Tämä löytyy keskusteluketjusta kohdasta Mukautetut ilmoitukset
 • käytyjä keskusteluja voi tallentaa ja lähettää vaikka sähköpostiliitteenä
 • jos haluat lähettää saman viestin useille henkilöille ilman, että teet viestin myötä ryhmäkeskustelun, tee henkilöistä uusi vastaanottajalista (oikeasta yläkulmasta)
 • tärkeitä viestejä voi merkitä tähdellä, jotta ne löytyvät myöhemmin helpommin
 • jos et halua saada viestejä jostain numerosta, voit estää sen henkilön hänen WhatsApp-profiilinsa kautta

Emojit piristävät viestintää. Niiden merkityksiä voit etsiä Emojipediasta (toimii parhaiten mobiililaitteilla).Tänä keväänä WhatsAppiin tuli Snapchatilta matkittu stooriominiaisuus - vuorokaudessa häviävät päivitykset.


Kuviin voi lisätä vaikka tarroja, puhekuplia tai tekstiä:

A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) onJos haluat antaa palautetta tästä bloggauksesta, voit tehdä sen paitsi kommentoimalla julkisesti myös yksityisesti WhatsAppissa.

MUOKS 3.7.2017:
Ohjeet siihen, miten voit perustaa WhatsApp-ryhmän, johon kuka vain voi liittyä.

Lähteet:
Johanna itse
Whats up Miten menee -opas
Me Naiset

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...