Wednesday, February 19, 2014

Bitsrips - elämäni piirrettynä jatkuu

Joulukuussa eräs Facebook-kaveriparini alkoi jakaa kummallisia kuvia. Ensin kuvittelin, että he ottavat kuvakaappauksia jossain pelaamassaan pelissä, mutta parin päivän sisällä muutkin alkoivat jakaa vastaavia kuvia itsestään ja niin minunkin (joka en siis harrasta nettipelejä, etenkään Facebookissa, pelkään kai jääväni koukkuun, joten pysyttelen niistä erossa) piti tutkia asiaa. Kyseessä oli palvelu nimeltä Bitstrips, joka vei nettiavatar-palvelut kerralla someen.
Johannan Yahoo-avatar

Vuonna 2005 tein itsestäni Yahoo-avatarin, jota käytin Yahoon 360-blogin yhteydessä (kumpikin palvelu on jo lopetettu) ja kun Facebook tuli, käytin Yahoo-avatareja myös Facebook-profiilikuvinani. Olen kokeillut muitakin avatar-palveluita, minusta on tullut mm. Simpsons- ja Southpark-hahmo, mutta Yahoota olen käyttänyt eniten.

Johanna kahvikutsuilla
Yahoon avatar-hahmokonfiguraattorissa sai valita esim. kasvojen, silmien, nenien jne muodot, koot ja tyylit, hiusmallit ja värit, vaatevalikoima oli laaja ja erilaisia taustoja oli tarjolla myös satoja. Sain itseni erilaisiin hauskoihin tilanteisiin, joilla hauskuutin kavereitani, mutta kun käytöstä tuli yhä enemmän ja enemmän ammattimaista, päädyin tilaamaan itselleni ihan oman avatarin, jonka +Linda Saukko-Rauta piirsi Yahoo-kuvani pohjalta. 

Tädit Nettikahvilla
Kiitos ideasta kuuluu +Outi Lammille, joka oli aiemmin pyytänyt Lindaa piirtämään itselleen ns. Tätinörtti-hahmon. Yhteistä Nettikahvilla-blogiprojektiamme varten tilasimme Lindalta otsikkokuvan.
.

Johanna by @saurau
Tehdessäni Lindalta tilausta osasin toivoa kaikenlaisia juttuja, joilla voisin tuunata jatkossa hahmoani: esim. sen paitaan voi vaihtaa kuvia tai kädessä olevaan koristeelliseen peiliin/tauluun voi kirjoittaa tekstejä. Myös Linda-avatarini on päässyt erilaisiin seikkailuihin, mm. lukemaan Suur-Jyväskylän Lehteä ja juhlimaan prinsessasynttäreitä. Tyylillisesti en kuitenkaan voi sillä ihan mitä tahansa tehdä ja siksi tämä uusi Bitstrpis-palvelu tuli mukavaan saumaan.

Bitstripsin avulla saan leikkiä hahmolla samaan tyyliin kuin Yahoossa olin oppinut: vaihtaa vaatteita ja taustakuvia. Bonuksena tässä palvelussa on isompi muokattavuus: saan kuviin myös ajatus/puhekuplia,voin liikutella hahmoa ja sen ruumiinosia, vaihtaa ilmeitä ja mikä parasta, voin tuoda strippeihini myös kavereitani.
Tädit Bitstripillä (strippiä ei ole muokattu)

Hiljattain eräs mies kehui koulutusmateriaalejani, jossa Lindan piirtämä hahmo esiintyy. Sen jälkeen hän kertoi kaveristaan, jolla on myös piirretty avatar. Paljastui, että kyseessä oli Bitsripts-hahmo ja kun kerroin palvelusta lisää, mies ällistyi täysin.

Siksi ajattelin näyttää nyt ihan juurta jaksain, mistä Bitstripsissä on oikein kyse.

Kaikki alkaa siitä, että ihminen tekee itsestään hahmon (myös kavereille voi tehdä hahmoja). Hän voi valita pituuden ja paksuuden, vaatteet ja arvet ja niin edelleen -parhaimillaan hahmoista tunnistaa sen haltijan. Palvelussa on valmiina suuri määrä strippejä, joita ihmiset voivat käyttää tai tuunata.

Strippejä on erilaisia teemoja varten (esim. joulu, ystävänpäivä, toimisto, koulu) ja joka päivä tulee muutamia ihan uusia strippejä. Helpoimmillaan käyttö on sellaista, että valitaan tilannekuva ja korkeintaan vaihdetaan kuvassa olevia ihmisiä tai niiden paikkoja (kumpi on oikealla, kumpi vasemmalla). Jos halutaan nähdä vähän enemmän vaivaa, voidaan kuvatekstit vaihtaa ja muuttaa hahmojen asentoja, ilmeitä, lisätä puhekuplia ja vaikka poistaa kuvasta juttuja (tämän olen oppinut lapsiltani, jotka uskaltavat kokeilla asioita rohkeammin kuin minä). Palvelu ei millään tavalla ilmoita ihmisille, että heidän hahmoaan on käytetty muiden stripeissä, joten olen ottanut tavakseni kertoa ihmisille asiasta itse Facebook-pingausten tai twiittien avulla.

Lähtötilanteessa on vitsikäs tilanne.
Tänään etsin Bitstripsin valikoimista hiihtoon liittyvää kuvaa ja löysin ylläolevan. Sitten aloin tuunata. Siihen meni aikaa vain muutama minutti, palvelua on siis hyvin helppo käyttää, mikä on oleellisen tärkeää palvelun suosiolle. Kavereistani jo noin 20% on tehnyt itsestään hahmon. (Toim.huom: kaverini ovat ehkä keskimääräistä valmiimpia kokeilemaan uusia juttuja)

Valmiista kuvasta on poistettu pyssy, avattu silmät ja vaihdettu asentoa (ks. kuva isompana Tumblr-blogistani)
Kun kuva on valmis, sen voi jakaa Facebookissa, Twitterissä tai Tumblrissa. Olin jo pitkään odottanut ideaa Tumblr-blogilleni, joten aloin kerätä bitstrippejäni sinne. Uuden blogini tavoite on oppia Tumblr-kulttuuria ja käyttötapoja ja kerätä samalla hauskaa materiaalia some-viestintääni varten. Oletkin ehkä jo noihin hahmoihin törmännyt täällä tai cmadfi-blogissa.

Palvelua voi käyttää Facebook-applikaationa tai sen voi ladata kännykkään AppStoresta tai GooglePlaysta. Seuraava askel näissä avatar-palveluissa on varmasti animaatiot - odotan innolla! (Tarkemmin muistellen sellaisia taisi jo Yahoossa ollakin, uuden vuoden ilotulitukset paukkuivat ja hahmot räpyttelivät silmiään).

Nyt olisi kiva kuulla teidän muidenkin kokemuksia bitstrippailusta. :)

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...