Tuesday, November 23, 2010

#esittely @twitter

Mun piti kirjoittaa uudesta Twitter-kanavasta, mutta huomasin että Hanna oli ehtinyt ensin. Kanava ei ehkä ole paras suomennos hashtagille (risuaita), mutta sitä mä oon käyttänyt, eilen tosin kuulin Jyväskylän Hubissa uuden termin, "aita", jota voisin myös harkita käyttäväni.

Kuka tahansa voi perustaa Twitteriin uuden kanavan: omaan twiittiin kirjoitetaan vain "#sana", jossa sana on joku kuvaava termi, esim. tuote, yritys, telkkariohjelma, paikkakunta, tapahtuma, bändi, elokuva.

Kun viime vuonna sain N900:n, seurasin aktiivesti ko. puhelimen kanavaa, opin uusia juttuja ja sain kanavalta myös apuja ongelmiini. Muita aktiivikäytössä olevia kanaviani on mm. #taskujkl, jossa sovimme Jyväskylän Twitter-ihmisten tweetupeista eli treffeistä.

#kuntasome-kanavaa käytin aktiivisesti keväällä, kun tutkin suomalaisten kuntien someilua ja #duunit-kanavan perustin, kun piti saada uutta näkyvyyttä Ambientian avoimille työpaikoille. Vinkkasin kanavasta työpaikkailmoituksia välittäville Twitter-tileille ja nykyään kanava onkin aika aktiivinen ja hyvä paikka bongailla työpaikkailmoituksia. :)

Porilaisille ehdotin kanavaksi #porissa, sillä pori on yleinen sana esim. Aasiassa, ja siksi #pori ei oikein toimi. Muita haastavia paikannimiä ovat mm. Hämeenlinna ja Jyväskylä, sillä #kanavassa ääkköset eivät oikein toimi. Tai joskus toimivat, joskus eivät, siksi niitä kannattaa välttää. Jyväskylään olen nyt ajamassa #jyvaskyla-kanavaa, #jkl viittaa taas ihan eri asiaan mitä suomalaiset ajattelevat... Eli se vaikeus näissä kanavissa onkin, että joku voi vallata käyttämäsi kanavan johonkin ihan eri tarkoitukseen...

Perjantaisin, kuten Hannakin selitti, Twitterin täyttää #FF, eli #FollowFriday, jolloin suositellaan twiittaajia, joita muittenkin kannattaisi seurata. Alunperin FF:ssä yhdessä twiitissä suositeltiin vain yhtä twiittaajaa ja samalla perusteltiin miksi tätä pitäisi seurata, mutta nykyisin tyypillisessä FF-twiitissä luetellaan kymmenisin nimeä ja perään laitetaan #FF.

Viime vuonna käytiin iso keskustelu siitä, kuuluuko FF:stä kiittää: toisten mielestä se on kohteliasta, toisten mielestä spämmiä. Minä kuulun jälkimmäiseen leiriin, enkä ole ikinä FF-suositellut ketään. Minusta paras suositteluni on se, että retweettaan (lyhennetään RT, sähköpostitermein forwardoin, laitan eteenpäin) muitten tweettejä tai keskustelen jonkun kanssa. Jo se, että seuraan jotakuta, tarkoittaa sitä, että hän on seurauksen arvoinen, eli suosittelen muitakin häntä seuraamaan. Myös Twitterin listat ovat oiva tapa suositella ihmisiä, esim. Sykön Markolla on FF-lista, jossa hän suosittelee tällä hetkellä 179 twiittaajaa.

En siis oikein innostu FF:stä, kuten en yleensä muistakaan somemeemeistä. Ai mikä on meemi? No esim. tällä hetkellä Facebookissa kiertää tekijänoikeuksia rikkova sarjakuvameemi, jossa kehotetaan vaihtamaan profiilikuvan tilalle jonkun omasta lapsuudesta tutun sarjakuvahahmon kuva ja kummimeemi, jossa luetellaan kummilasten nimiä.

Olipa pitkä alustus aiheeseen, eli #esittely-kanavaan! Se syntyi näin:

13.11.2010 @toninummela kirjoitti Twitterissä:


Saisiko Suomi-Twitterin aloituskynnystä madallettua tyyliin "kirjoita tweettiin [hashtag] niin saat jeesiä"? #twitterkampanja

Mikä olisi hyvä hashtagi uusille käyttäjille? #twitterkampanja


Ja minähän innoistuin heti ajatuksesta, ja aloin heitellä ehdotuksia ilmaan. Tästä Toni innostui:


Just! RT @jjanhone: @toninummela #esittely ? =kanava jossa uudet voi esittäytyä, saada uusia seuraajia ja apua ongelmiinsa #twitterkampanja


Viime perjantaina kun ihmiset pistivät taas FF-kierroksen pystyyn, haastoinkin seuraajiani kirjoittamaan #esittelyn, eli kertomaan yhdessä twiitissä miksi heitä pitäisi seurata. Itse tiivistin itseni avainsanoilla:


some(työkalut,caset,kulttuuri,juorut), yrittäminen, oppiminen, innovointi,wikit, #jyvaskyla, leppoistaminen #esittely


Jos siis olette Twitterissä ja haluaisitte a)lisää seuraajia ja b)uusia seurattavia, niin #esittely-kanava on juuri sinulle. :) Aika näyttää jääkö kanava käyttöön, pidän peukkuja! :)

Edit: Tonikin bloggasi samasta aiheesta samana iltana :).

2 comments:

  1. Kanava on jotenkin niin hassu sana tuolle toiminnolle, vaan ei se risuaita tai hashtagikaan mitenkään erityisen hyvin avaudu varmaan kellekään. Mitähän se kielitoimisto mahtaa suosittaa tässä kohtaa...

    Oli miten oli #FF on ehkä aavistuksen ryöstöviljelty ja pidän #esittelyä ihan pirun hyvänä ideana. Vielä kun sen useammat löytävät niin on hyvä :)

    ReplyDelete
  2. Joo, en mäkään täysin tyytyväinen kanavaan ole, mutta parempaakaan en oo keksinyt vielä. Täytyy pitää #esittelyä pinnalla, oiskohan perjantai hyvä päivä siitä muistutella FF:n siivellä...

    ReplyDelete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...