Saturday, December 14, 2019

Instagramin palapelifiidit koukuttavat katsojan

Minua on pitkään kiinnostaneet Instagramin palapelit.

Vuosien varrella olen intoillut muun muassa seuraavista palapeleistä.

Trendin palapeli vuodelta 2014:
Palapelien ei tarvitse aina olla isoja, kuten MakeUpForever näytti vuonna 2016 tehdessään kahden palan palapelin:
Pauligin 9-osainen palapeli vuonna 2016 aiheutti minussa ison wau-efektin ja tutkin sitä pitkään:
Vuonna 2016 tein itse 4-osaisen palapelin:
Aku Ankka esitteli Sannin ankkahahmon 8-osaisella kokonaisuudella vuonna 2018:
Viime vuonna ranskalainen Elyx jäi aika näyttävästi Instagram-lomalle:


A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on


Katso lisää bongaamiani palapelejä.

Vaikka palapelit tekevät Instagram-fiidistä näyttävän, niissä on usein hyvin paha ongelma: kuvat eivät oikein toimi yksinään. Mitä iloa katsojalle on jostain kyynärpään palasta tai ruudusta, jossa on vain yhtä väriä? Kuvateksti ehkä ohjaa katsomaan fiidiä, josta kokonaisuus paljastuu, mutta mielestäni palapeleissä syyllistytään usein seuraajan ajan tuhlaamiseen, etenkin, jos kuvatekstit toistuvat aina samanlaisina ("katso uusin palapelini profiilistani").

Joo, mä näin ton kuvatekstin jo 6 kertaa, kohta mä unfollaan, jos et lakkaa spämmimästä!


Mutta tietysti on tapauksia, joissa palapeli on enemmän kuin paikallaan ja siksi tein sellaisen viime kerran CMADFI:sta:

Tänä vuonna olen käynyt ihastelemassa usein Forumin maaliskuussa uudistettua fiidiä, jossa jokainen kuva toimii myös itsenäisesti, mutta paljastuu fiidiä tutkimalla osaksi hyvin isoa palapeliä. Aikojen kuluessa taustan palapeli on muuttanut väriä ja muotoja, mutta pieni kikka on saanut minut tutkimaan fiidiä hyvin tarkkaan, viettämään aikaani profiilin äärellä ja miettimään miten ihmeessä tämä on tehty.

Tämä ensimmäinen palapeli on luullakseni Agata Createn tekemä. Instagram puzzle templateja eli Instagram-palapelitemplaatteja myydään siis ainakin Creative Marketissa ja Etsyssä. Toisissa malleissa, kuten tässä, kuvien käsittely tehdään Photoshopilla.


Forum on vaihdellut välillä käyttämäänsä templaattia.


Forumin pohjissa on taustalla 3*9-kokoinen "lakana", johon vaihdetaan omat kuvat. Kokonaisuudesta tulee aika näyttävä ja kiehtova, mutta edellyttää omaa Photoshopia. Eihän minulla sellaista ole, minä vain Gimppaan ja Canvaan!

Sittemmin törmäsin amerikkalaisen valokuvaaja Jackin Jacobsin palapelifiidin.Hän rakentaa aikakausilehtimäisiä kokonaisuuksia, joissa kolme 9-osaista palapeliä muodostaa yhden sarjan.Näistä kuvakaappauksista ei paljastu se, että jokaisessa kuvassa on aivan uniikki kuvateksti, pieni blogipostaus, joka ovat käsittelleet Instagramia, henkilöbrändäystä ja bisnesetikettiä.Kun näitä palasia alkoi tulla vastaani, luin kuvatekstit ja kävin sen jälkeen tutkimassa, miltä fiidi sillä hetkellä näytti. 
Jacki julkaisee kuviaan kerran päivässä, joten palapeli on ehjä vain muutamana päivänä viikossa.
Ja hyvä niin: 9-osaisen palapelin julkaiseminen kerralla olisikin minusta hurjaa spämmäämistä!Kuvasarjoissa toistuvat Jackin brändivärit, minttu ja siniharmaa.
Ja mikä parasta, nämä templaatit on tehty Canvalla ja niitä voi tuunata Canvan ilmaisella versiolla! 


Nyt myös pienet firmat, jotka eivät ole nähneetkään Photoshopia voivat tehdä itselleen upean, uniikin ja erottuvan Instagram-fiidin.
Forumin ja Jackin innoittamana aloin tehdä uudenlaisia palapelejä omalle henkilöbränditililleni @jjanhone. 

Ensimmäisessä palapelissä liimasin itseni yhdistämään neljä erilaista taustakuvaa. Kuvien päälle liimasin vielä palloja ja muita elementtejä, jotta jokaisessa kuvassa olisi irrallisenakin enemmän järkeä. Kuvatekstit ovat uniikkeja ja viittaan niissä kuvissa oleviin asioihin, esimerkiksi CMADiin, ensimmäiseen nigerialaiseen ystävääni, ja siihen, että petyn, jos jälkiruoka korvataan pelkällä kahvilla.


Seuraavaan peliin valitsin taas 4 erilaista taustakuvaa ja tälllä kertaa joukossa oli yksi vähän isompi kuva, 2*2. Yhdistin harmaasävyiset kuvat toisiinsa kirjaimilla ja tein niistä kansikuvia useamman kuvan kokonaisuuksille, esimerkiksi Brände-kuvan takaa löydät Grazissa näkemiäni brändejä, minun kuvani takaa taas tarinan Edward VIII:stä! Viimeisessä osassa paljastin uuden tuotteeni, sillä aloin myydä palapelissä käyttämiäni Graz-valokuvia! Uuteen kuvapankkiini tulee myöhemmin lisää kuvia, tämä oli vain esimakua tulevasta. 

Siinä missä Jacki suunnittelee ja ajastaa kerralla koko kuukauden postaukset, minä en siihen pysty. Siksi täydensin palapelin osia vielä julkaisupäivinäkin.Jo ensimmäisen palapelini myötä aloin jutella Jackin kanssa ja hän kertoi aloittavansa pian tekemiänsä palapelipohjien myynnin. Tuoreena verkkokauppiaana luonnollisesti kiinnostuin ja kysyin, saisinko minäkin myydä niitä. Jo vain, Jacki innostui!

Siksi kolmas palapelini onkin Jackin suunnittelema. Minulla oli pohjaa edellisistä palapeleistä ja ideoita siitä, mitä haluan palapelilläni tehdä, joten kuvan tuunaus kävi tällä kertaa hyvin nopeasti. Suurin syy siitä kuuluu tietysti Jackille, joka oli tehnyt hyvän pohjatyön: riitti, kun vaihdoin kuvan ja värejä ja poistin pohjasta ne elementit, joita en itse halunnut käyttää.
Olet ehkä huomannut, että teen aivan uudenlaista palapelifiidiä @jjanhone-tilille. Kaksi ekaa #yhdeksänsarja'a tein itse, mutta kolmas #ninepiecepicture on @jackijacobs'in suunnittelema. Ja oli kyllä paljon nopeampaa tehdä tämä kolmas, kun oli kokemusta aiemmista, mutta myös valmis pohja, johon vaihdoin vain kuvat ja värit. Toisessa kuvassa on hänen versionsa, vertaile kuvia ja katso, mitä kaikkea muuta mallissa tuunasin. Jacki suunnittelee kerralla koko kuukauden päivitykset, mutta minä en siihen pysty, siksi mun versiossa on aukkoja, jotka täytän myöhemmin. Käy siis katsomassa, millaiset osista 2,3&4 tuli ja arvaa, mitä vielä keksin osiin 5-9. Haluaisitko sinäkin leikkiä palapeleillä esimerkiksi yritystililläsi? Palapeli tekee paitsi fiidistä hyvin näyttävän, mutta myös helpottaa sisällöntuotantoa. Ilokseni voin kertoa, että kohta Jackin palapelimallit saapuvat sinunkin ulottuvillesi, Piilotetun aarteen kauppaan. 🥰 Jos minä osaan sellaisen rakentaa, niin kyllä osaat sinäkin! Maltan tuskin odottaa millaisia palapelejä mallien ostajat tekevätkään! #johannanmatkassa #johannajanhonen #instagrampalapeli #ideoitainstagramiin #piilotettuaarretestaa #instagrampalapeli #instagrampuzzlefeed #somefi #sisällöntuotanto #naisyrittäjiensomehaaste #verkkokauppa #verkkokauppias
A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on

Tuunasin vielä pohjaa matkan varrella. Lopullinen palapeli näyttää tältä:


Nyt kun olen päässyt palapelien makuun, aion hyödyntää niitä jatkossakin. Ja kiitos Jackin, minulla on monta monta pohjaa, joista voin valita.  Innostuitko sinäkin, eli haluaisitko kokeilla Instagram-palapelin tekemistä?

Nyt se on mahdollista, sillä julkaisin juuri kaksi ensimmäistä Jackin palapelituotetta, käy tutkimassa niitä tarkemmin ja seuraa muutenkin kauppani tarjontaa, sillä sinne on tulossa lisää mielenkiintoisia tuotteita lähiaikoina. :)

MUOKS 17.1.2020:

Verkkokaupastani löytyy nyt peräti 6 erilaista palapelituotetta sekä niihin hyvin sopiva 3 minuutin verkkokoulutus Instagram-postausten ajastuksesta.


No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...