Saturday, November 11, 2017

Miten Instagramin Huippujulkaisut toimii?

Maanantaina alkoi Suomi-kuvahaaste, jossa jaetaan Suomeen ja suomalaisuuteen liittyviä kuvia somessa. Haaste näkyy erityisesti Instagramissa, jossa on nyt jo yli 400 aiheeseen liittyvää julkista kuvaa. Haasteen myötä olen kuullut mielenkiintoisia tarinoita eri organisaatioiden taustoista ja erityisesti museot ovat olleet kovasti esillä.

Halusin nostaa esiin parhaimpia sisältöjä ja ensimmäisenä päivänä tein tällaisen koosteen Instagramin Huippujulkaisujen avulla.

Huippujulkaisut?

Instagram ei ole itse paljastanut, miten top-sisällöt valitaan. Ohjeissa se kertoo näin: 

Joidenkin avainsanojen ja paikkasivujen yläosassa Viimeisimmät-kohdan yläpuolella voi olla osa Huippujulkaisut. Suosituissa avainsanoissa ja paikoissa näkyy huippujulkaisuja, jotka esittävät joitakin suosittuja julkaisuja, joissa on kyseinen avainsana tai paikka.
Ei siis syitä siihen, miksi joku sisältö nousee huippujulkaisuihin... Later-blogissa Top Post -algoritmia kuvattiin kesällä näin:Like the Explore Page, top posts are chosen algorithmically based on several factors, including how much engagement your post receives (likes and comments), the popularity of the hashtag, and how quickly your post receives its engagement. However, while the Explore Page is different for each user, when you browse a hashtag on Instagram, every Instagram user sees the exact same top posts!
Eli suomeksi: top-kuvien joukkoon pääsee, kun saa nopeasti reaktioita kuvaansa. Minä näin kyllä kesälläkin vähän eri kuvat eri tileillä, mutta suurin osa kuvista oli samoja. 


Seuraavana päivänä vähän hämmennyin, kun Huippukuvien joukossa oli kahdelta tililtä kaksi kuvaa.


Tämä toistui myös myöhemmin, samat tilit dominoivat Top-kuvissa ja joltain tililtä mukaan oli päässyt jo kolme kuvaa.

Kaiken huippu oli, kun katsoin torstaina Huippujulkaisuja @jjanhone-tilillä ja näin pelkästään itse julkaisemiani kuvia:Pyysin muita kertomaan, mitä he huippujulkaisuissaan näkevät ja Erja Hanelius-Torila tarttui haasteeseen.

Tässä näkymät, jotka hän näki yritystilillään ja henkilökohtaisella tilillään:
Erjan näkymissäkin 6/9 oli minun julkaisemia kuvia, joten ehkä osa minun kuvistani oikeastikin kuului päivän Huippujulkaisuihin.

@Susumu74 kommentoi tilannetta näin:

  • Näyttää siltä, että tuo "huippujulkaisut" ei enää näytä kyseisen aiheen suosituimpia ja tykätyimpiä kuvia, kuten aiemmin, vaan kuvia, joista muutaman kymmenen minuutin aikana on tykätty. 
Myös @kaisa_nikkila ja @maitokahviperhonen kertoivat, ettei top-kuvissa näytetä oikeasti suosituimpia kuvia. 

Aiemmin huippujulkaisut näytti enemmän suosittuja kuvia, mutta laittoi niiden joukkoon joitakin tuttujen ottamia kuvia tai tilin omia kuvia. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ns. tuttujen tilien kuvia suositaan aiempaa huomattavasti enemmän.

Jatkoin testailujani ja uusin havaintoni on, että Huippujulkaisut räätälöidään myös laitekohtaisesti. 

@piilotettuaarre -till näkee mobiilinäkymästä nämä kuvat:


ja läppärillä nämä kuvat:


Vaikka käytettävä tili oli sama, huippukuvien joukossa ei ollut yhtään samaa kuvaa! Otaksun, että Desktop-näkymässä käytetään vielä vanhaa algoritmia ja mobiilissa taas suositaan ns. tuttujen tilien tekemiä sisältöjä.

Aiemmin top-kuvat pysyivät samoina pitkiäkin aikoja, mutta esimerksi #Napapiiri-häsän kuvat ovat kaikki alle kuukauden ikäsiä ja suurin osa tällä viikolla otettuja. Desktopissa siis. Mobiilisti näin sen sijaan pari vuotta vanhoja kuvia, Splay Suomi -jengin tekemästä Napapiiri-kiertueelta, josta bloggasin tuoreeltaan.

Kerro millaisia kokemuksia sinulla on Top-kuvista!

1 comment:

  1. Olipa valaisevaa - olen nimittäin itse pähkäillyt tätä jo tovin: huippujulkaisuissa eivät näy ne suosituimmat kuvat.

    ReplyDelete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...