Tuesday, June 23, 2015

Ensimmäisen #cmadfi-Twitter-chatin satoa

Eilen oli aika jännittävä päivä: pidimme ensimmäisen #cmadfi-chatin. Se oli myös ensimmäinen vetämäni Twitter-chat ja jännäsin sitä, saammeko paikalle juhannuksen jälkeisenä maanantaina paikalle muitakin kuin vieraani (Miia Kosonen ja +Anne Rongas) ja uskaltavatko ihmiset osallistua keskusteluun. No saimmehan me ja keskustelusta tuli hyvin vilkas. :) Tästä on hyvä jatkaa! Chatin jälkeen pyysin vielä kommentteja siitä, miltä chatti tuntui. +Jarmo Lahti mietiskeli sitä, että Google Docsin avulla saisimme paremmat muistiinpanot aiheesta, mutta se ei nyt ole tarkoitus. Kuten Anne sanoi, Twitterissä on greisii, keskustelu pulppuilee kivasti. Keskustelua ei ole tarkoitettukaan "helposti seurattavaksi", vaan siihen pitää itse osallistua. Ja joo, tämä oli myös eka chatti, johon itse osallistuin alusta loppuun. Siksi olikin tosi kiva, että ulkolaisiin chatteihin ahkerasti osallistuva Katariina Haavisto neuvoi meitä viime viikolla: kysymykset kannattaa kertoa etukäteen.

Keräsin chatin talteen Storifyn avulla. Tunnissa tuli yli 200 twiittiä, joten urakka oli aika iso. Storifysta tuli tällainen:


Mietin voisiko keskustelun jatkossa koostaa myös näin yksinkertaisesti:

Vastaustwiitit eivät tuohon tule, mutta ne näkee, kun twiittiä (siis tarkemmin sanottuna twiitin päivämäärää) klikkaa.

Tero Laiho ehdotti, nyt kannattaa kerätä talteen chatin lessonit, joten laitanpa nämä nyt ihan julkiseen jakoon.

Mikä meni hyvin:
 • Saimme paikalle asiantuntevat ja puheliaat vieraat, jotka olivat ehtineet miettiä mitä kysymyksiin vastaavat.
 • Saimme paikalle myös mahtavia ja puheliaita osallistujia! Kiitos kaikille rohkeudesta heittäytyä mukaan johonkin uuteen!
 • Ihmiset jakoivat etukäteen mukavasti tietoa Twitter-chatista omissa verkostoissaan.
 • Kysymyksiä oli nyt 6, 10 minuuttia per aihe. Rytmitys meni minusta hyvin, keskustelu ei päässyt taukoamaan.
Mikä voisi mennä paremmin:
 • Markkinoimme chattia kilvan vieraideni kanssa, bloggasimme ja kerroimme siitä kukin tahoillamme. Olisin silti voinut olla vielä vähän aktiivisempi.
 • Chat-koosteeseen meni enemmän aikaa kuin itse chattiin. Jatkossa voisin ehkä käyttää enemmän Twitterin favorite-ominaisuutta. Storifylla sai kyllä kätevästi kerättyä kaikki kysymykset yhteen, mutta niiden käänteinen järjestys on hankala: twiitit piti raahata yksitellen paikalleen. Onko kellään vinkkejä tähän?
 • Chat-ohjeet olivat nyt blogissani, mutta ne kannattaisi myös twiitata (ajastettuna) chatin aluksi. Ehkä myös keskellä twiittiä voisi laittaa linkin ohjeisiin niille, jotka tulevat paikalle kesken chatin?
 • Käytin ajastettuja twiittejä kysymyksiin, mutta jatkossa käytän niitä myös omiin vastauksiini, mikä antaa minulle enemmän aikaa hoitaa keskustelua. Haen vielä omaa rooliani chatin emäntänä: saanko minäikn keskustella ja vastata kysymyksiin, vai kuuluuko minun vain pitää keskustelua yllä? Ajastetut twiitit antavat muuten mahdollisuuden osallistua chattiin aikana, jolloin siihen ei itse pääse - myös joku vieras voisi ajastaa vastauksensa (tosin sitten hän ei pääsisi osallistumaan varsinaiseen keskusteluun)!
 • Jos chattikeskustelu tästä vielä vilkastuu, minun täytyy ehkä etsiä joku uusi työkalu sen seuraamiseen. Vaihtoehtoja tutkittavaksi: Tweetchat, Twitterfall ja Twubs, joka näköjään sallii myös upotuksen:

 • Ensimmäiseksi teemaksi valitsin yhteisön elinkaaren, kävimme läpi yhteisön vaiheet kehdosta hautaan. Se sopi hyvin ensimmäisen chatin aiheeksi, pohjustukseksi tulevia aiheita varten, mutta asiaa oli toki valtavasti yhdeksi tunniksi. Se oli varmaan syynä siihen, että osa osallistujista ehdotti, että seuraavalla kerralla kysymysten määrä voisi olla pienempi. Ensi kerralla vuorossa onkin vähän kapeampi teema ja tarkemmat kysymykset. Ja mikä se teema sitten on, se on arvoitus vielä minullekin :).
Olisi kivaa, jos jatkaisitte kommenteissa chattikonseptin ideoimista/hiomista!

1 comment:

 1. Tosi hienoa, että Suomessakin näkyy nyt pari TwitterChattia :) Piipahdin chatissa, mutta koska aihe oli vahvasti yhteisömanagerityöstä, en ollut tässä chatissa 100% aktiivinen, nk chateissa, joissa aihe liippaa lähempää. Vinkkejä pyysit ja sellainen tuli mieleen, että standardi kysymysten kanssa on twiitata ne chatin alussa, ei etukäteen. Chatin jujuhan piilee vuorovaikutuksessa, keskustelussa, läsnäolossa ja chattailusta - ei niinkään täydellisiin vastauksiin pyrkimisessä, etukäteen saatavien kysymysten ja vastausten luomisen merkeissä.

  ReplyDelete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...