Thursday, May 8, 2014

Terveiset Somen Avaimet: YouTube -koulutuksesta

Huhhuh! Nyt se on ohi: ensimmäiset Somen avaimet jaettiin tiistaina YouTubesta. Minua ei enää omat koulutukset jännitä, koska se on niin tuttua, mutta koulutuksen järjestäjän rooli onkin toinen juttu. Mutta turhaan jännitin, kaikki meni tosi hienosti ja ihmiset, niin osallistujat kuin järjestäjätkin (kouluttajat, kuvaaja, minä sekä Hirvihaaran kartanon väki), olivat tosi tyytyväisiä päivään, vaikka se pitkä olikin.

Alkulämmittelyn jälkeen Toni Nummela vei meidät aikamatkalle YouTuben historiaan, tarkastelimme Suomi-Tubea ja löysimme monia tuttuja kasvoja matkan varrelta. Pitkäjänteisyys kannattaa, huomasimme, eli mitä aiemmin on tajunnut ottaa YouTuben haltuun, sitä paremmin menestyy (vrt. Rovion Peter Verserbacka oli ensimmäisten tubettajien joukossa ja nyt katsotuimmissa videoissa on hirmuinen Rovio-ylivalta). Kuulimme myös paljon faktaan pohjautuvia vinkkejä esim. julkaisutahdista.

Lounaan jälkeen pääsimme toisenlaiselle retkelle, kuulemaan miten Suomen tilatuimman vloggaajan Eetu Pesosen vloggausura alkoi (huom. Smoukahontas ei ole oikeastaan vloggaaja, sillä hän ei jaa videoilla omia ajatuksiaan vaan taitojaan). Eetu oli hieman esitystä jännittänytkin, mutta me lumouduimme huikeasta kasvutarinasta, jossa takapenkin hiljaisesta pojasta kasvoi Tube-stara.

Kahvitunnilla ihmettelimme herkkuvalikoiman runsautta ja olimme kiitollisia siitä, että oli "älä laihduta"-päivä :).

Sitten olikin päivän konkarin vuoro, Biisonimafian Kaitsu Rinkinen on tehnyt suosittuja nettivideioita jo ennen YouTubea. Erinomaisia yritysesimerkkejä ei hänen mielestään Suomessa vielä oikein ole, joku tekee hyvin jonkun asian, mutta "ryssii" toisen (Kaitsun värikästä kielenkäyttöä ei muuten voinut ihan naama peruslukemilla kuunnella). Kuulimme mm. siitä, miten super-suositut Duudsonit valloittivat YouTuben: pitkäjänteisellä työllä ja erilaisia asioita kokeillen.

Kaitsun jälkeen kävimme kukin vuorotellen kameran edessä kertomassa, millaisia avaimia saimme töihin vietäväksi. Jännityksellä seuraan salaisessa ryhmässämme, milloin asiat alkavat konkretisoitua. Minua itseäni vähän hirvitti - päivän tietomäärän jälkeen kynnys videoiden tekoon pitkän tauon jälkeen nousi, mutta onneksi sain eilen jo ekan videoni tehtyä, joten eiköhän se tästä taas iloksi muutu.

Päivän viimeisessä osiossa hajaannuimme kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä mietittiin Kaitsun ja kuvaaja Tommi Kivimäen johdolla YouTube-kanavan strategiaa, toisessa ryhmässä toteutimme Eetun ja Tonin hellässä ohjauksessa videon. Aikaa videon tekoon oli reilu tunti, missä ajassa piti ideoida sisältö, valita kuvauspaikat, harjoitella ja kuvata.

Viimeinen puoli tuntia kului ryhmätöiden purkuun. Kaitsun ja kumppaneiden kertoessa kanavastrategiasta Toni muokkasi videon ja päivä huipentui Somen avaimet: YouTube -koulutusmainoksen ensi-iltaan. Tässä se nyt on, eikös tullutkin aika hauska:


Päivän lopussa olimme kaikki aika puhki saamaamme tietomäärään, mutta onneksi voimme pureskella sitä vielä yhdessä ryhmässämme, oppien paitsi kilteiltä guruiltamme myös toisilta Tube-aloittelijoilta. Henna-Riikka teki loistavan Storify-koosteen päivästä, josta selviää mm. se, miten hyvin Instagram toimi tämänkin tapahtuman taustakanavana, minä taas stoorittelin yhteen päivän twiitit.

Koulutus on herättänyt jo niin mukavasti kiinnostusta, että aiomme toistaa sen jo syksyllä. Käy siis tilaamassa uutiskirje, niin kuulet asiasta lisää tai ilmoittaudu mukaan heti, niin pääset valitsemaan itsellesi varmasti sopivan koulutusajankohdan.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...