Wednesday, July 24, 2013

Julkkis vastoin tahtoaan (SJL-kolumni)

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 24.7.2013

Moni nuori haaveilee nykyään julkisuudesta, ihan kuin julkkiksena oleminen olisi jokin ammatti. Tosi-tv:n ja sosiaalisen median aikakaudella julkisuuteen voi päästä helpostikin, vaikka keksimällä jotain omituista tai jakamalla hyvin avoimesti elämäänsä. Mutta kaikki eivät kuitenkaan ole julkisuudessa omasta halustaan.

Olipa kerran pieni poika, jonka kirjailijaisä inspiroitui kovasti lapsensa touhuista ja käytti tarinoissaan mm. tämän tokaisuja, leikkejä ja pehmoleluja. Lapsena poika oli innoissaan isänsä kirjoituksista, mutta koulussa häntä alettiin kiusata niiden takia. Kuuluisuus vainosi häntä jatkuvasti, olihan isä lainannut (tai varastanut, kuten poika itse ajatteli) kirjoihinsa myös hänen nimensä. Kuuluisuudesta oli toki myös hyötyä hänen urallaan kirjakauppiaana ja myöhemmin kirjailijana – kirjoissaan Christopher Robin Milne kertoi elämästään Risto Reippaana (engl. Christopher Robin) – mutta vielä vanhana miehenäkin Christopher vihasi Nalle Puh -kirjoja ja -faneja ja koki isänsä hyväksikäyttäneen hänen lapsuuttaan.

Aloin miettiä Risto Reippaan kohtaloa keväällä, kun Facebook-virrassani tuli vastaan Valiota mainostava keskosvauva. Vain 875-grammaisena syntynyt tyttö mainosti monta muutakin firmaa kerätessään rahaa Lastenklinikalle. Risto Reipas tulee mieleeni myös silloin, kun joku kertoo somessa lapsensa touhuista ja sattuvista sanonnoista. Valistuneet bloggaajat, kuten esimerkiksi Saksan suosituin äitibloggaaja, Turussa asuva Karen Fey, ovat antaneet lapsilleen salanimiä (tyyliin neiti ja herra Hiiri), jotta heitä ei voisi googlettaa, mutta Internet ei unohda ja kiusaajat kyllä löytävät porsaanreiät ihmisten yksityisyysasetuksista.

Beverly Hills 90210 -tv-sarjan Donna eli Tori Spelling oli aikanaan myös lapsijulkkis: hän aloitti näyttelemisen 6-vuotiaana. Vielä nelikymppisenäkään hän ei ole saanut tarpeekseen julkisuudesta, jota hän hakee kirjoittamalla elämästään kirjoja ja tekemällä tosi-tv-ohjelmia. Hän myös bloggaa lähes päivittäin mm. siitä, millaista on kasvattaa neljää pientä ja kuvankaunista lasta. Haluaako Tori huomiota vai onko hän kenties todennut, että sitä mitä ei voi paeta kannattaa käyttää hyväkseen?

Kouluvuoden taas pian alkaessa haastan kaikki lasten vanhemmat ajattelemaan, mitä nettiin laitatte (eli millaisia aseita lastenne kiusaajille annatte). Miettikää samalla myös sitä, voiko kiusaamista ylipäätään estää ja opettakaa sitten lapsenne käyttämään nettiä viisaasti.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...