Wednesday, March 15, 2017

Alle 13-vuotiaat Instagramissa

Saako alle 13-vuotias käyttää Instagramia? Ei.
Voiko alle 13-vuotias käyttää Instagramia? Voi, jos valehtelee syntymäaikansa.
Kannattaako alle 13-vuotiaiden käyttää Instagramia? Ei.

Instagramissa, kuten niin monessa muussakin sosiaalisen median palvelussa on ikäraja, 13 vuotta. Se pohjautuu Yhdysvaltojen lainsäädäntöön. Syynä on ns. COPPA - Children's Online Privacy Protection Act, joka estää yrityksiä keräämästä alle 13-vuotiaiden tietoja. Muutaman vuoden sisällä EU on nostamassa omaa ikärajaansa 16 vuoteen. EU-maat voivat tehdä tästä maakohtaisesti poikkeuksia ja oikeusministeriön työryhmä miettii parhaillaan asiaa.

Vanhemmat voivat tietysti antaa lapselleen luvan käyttää Instagramia ennen aikojaan - tai mennä alaikäisenä baariin. Mutta kun portsari ei päästä sisään tai Instagram poistaa lapsen tilin (hei-hei sadat kuvat ja seuraajat), niin vanhempien antamilla luvilla ei ole paljon merkitystä. Alaikäisten Instagram-tilit on helppo ilmiantaa ja ilmiantamista myös tapahtuu suhteellisen usein, sehän on mitä mainioin tapa näpäyttää jotakuta, joka itseä sattuu ärsyttämään.

Googlasin aihetta ja päädyin Common Sensen aihetta käsittelevälle sivulle.

Siellä eräs 14-vuotias kommentoi näin:

100% wait until they're 13! Children don't have the emotional capabilities to deal with the content on social media. Even as a mature for my age 14 y/o, there are many things on Instagram (the only social media I'm on) which could be considered inappropriate. And also, get the user to set their account to private so that any random paedophile cannot follow them. I've found Instagram very safe and free from cyber bullying and scary people trying to follow me but it is so important that we protect pre teens who may not be mature enough to decline follow requests from people they do not know, or worse, have a public account where anyone can follow. Remember, Instagram is fun a great way of keeping in touch with friends who've moved across the globe as long as it is used sensibly.

Eräs 13-vuotias taas kertoi näin:

I think that it doesn't exactly have to do with age, more with the amount of maturity the kid or teen has. I first got social media in December of 2015. I deleted it January of this year because of all the weird people online. I came across sex offenders, sex traffickers, spammers, and more. I realized I probably wasn't mature enough for social media, and so I think it just depends on how mature you are and if you can respond to inappropriate things with a good attitude.

Kesällä 2015 Josefiina Kauppila taas kirjoitti Instagram-kiusaamisesta näin:

Olen nähnyt useita profiileja, joiden kuvien alle on kasautunut useita kymmeniä kommentteja joissa kuvassa esiintyvää henkilöä haukutaan rumaksi, huoraksi tai muuksi vastaavaksi. Hälyyttävintä on se, että kommentoijat sekä kommenttien kohteina olevat ovat syntyneet lähes poikkeuksetta aina 2000-luvun alussa.

Hyvin monet suomalaiset lapset siis käyttävät Instagramia, joko vanhempiensa luvalla tai ilman sitä. Instagram-kyselyyni on vastannut jo 175 alle 13-vuotiasta lasta. Vastaajista tyttöjä on 79% ja poikia 21%. 35% on käyttänyt Instagramia alle vuoden, 37% 1-2 vuotta, 21% 2-3 vuotta ja 7% yli kolme vuotta. 97% vastaajista käyttää Instagramia kännykällä, 22% tabletilla ja 17% tietokoneella. 38% vastaajista ei käytä Instagramin tukena muita applikaatioita, 14% tekee appsien avulla kuvakollaaseja, 15% tarkkailee appsien avulla statistiikkojaan ja seuraajatietojaan (esim. kuka ei enää seuraa) ja 48% käsittelee kuviaan Instagramin ulkopuolella.

Alle 13-vuotiaat käyttävät mm. seuraavia Instagramiin liittyviä sovelluksia:


Aviary, Enlight, Fotor, FotoRus, Insta+, Instabeuty, Insta likes, Instasize, Instagraph, inshot, Layout,   Phonto, Photocollage, Photo editor, Photo studio, Phototastic, Picasa, PicCollage, Picmonkey, Picsart, Snapseed, Retrica, Seuraajat+, Unfollowspy, Vivavideo, Vsco-cam ja WPgram.

Miksi alle 13-vuotiaat ovat Instagramissa? 

 • En tiedä, mutta minä tykkään lisätä kuvia ja videoita itsestäni ja lemmikeistäni. 
 • Haluun seuraajii! x( 
 • Sosialisoituminen uudessa ympäristössä. 
 • Viihteen vuoksi 
 • "Koska kaverit käyttää sitä ja nii menkää seuraa @xxx 
 • On hauska laittaa kuvia instagramiin, ja samalla kun esim. seuraan jotain kaukaista tuttua, on kivaa nähdä hänen kuvansa, tykätä ja kommentoida niitä. 
 • Idk (=I don't know)
 • Saan nähdä muiden elämää. Saan tietää uusia asioita ja saan inspiraatiota. Saan myös osallistua kilpailuihin.  
 • Kivaa saada palautetta 
 • Koska se on hauskaa 
 • Saa ilmaista itseään ja ladata kuvia omasta elämästä.
35% vastaajista seuraa Instagramissa alle 100 tiliä (21% seuraa 50-100 tiliä), 25% seuraa 101-200 tiliä, 14% seuraa 201-300 tiliä, 6% 301-400 tiliä ja 8% 401-500 tiliä. 8% seuraa 501-1000 tiliä ja 3% tätä enemmän.

38%:lla vastaajista oli itsellään alle 100 seuraajaa, neljänneksellä (25%) seuraajia oli 101-200, 13%:lla 201-300 seuraajaa, 9%:lla 301-400 seuraajaa, 5%:lla 401-500 seuraajaa, 8%:lla 501-1000 seuraajaa ja 2%:lla tätä enemmän.

Minua kiinnosti myös se, kuinka paljon seuraajia niillä lapsilla oli, jotka seurasivat itse yli 500 tiliä.
Seuraan 501-1000 tiliä ja minulla on itsellä
51-100 seuraaja (1 kpl),
251-300 seuraajaa (2 kpl),
301-350 seuraajaa (1 kpl),
351-400 seuraajaa (3 kpl),
451-500 seuraajaa (3 kpl) ja
501-1000 vastaajaa (4 kpl) 
Seuraan 1001-1500 tiliä ja mnulla on
101-150 seuraajaa (1 kpl),
251-300 seuraajaa (1 kpl) ja
501-1000 seuraajaa (1 kpl)

Seuraan 1501-2000 tiliä ja minulla on 501-1000 seuraajaa (2 kpl). 
Seuraan yli 3000 tiliä ja minulla on 51-100 seuraajaa (1 kpl).

30% vastaajista kertoi, että yli puolet heidän seurattavistaan on heidän kavereitaan tai tuttujaan, 63% kertoi, että alle puolet heidän seuraamistaan tileistä kuuluu heidän kavereilleen tai tutuilleen ja 7% ei seuraa lainkaan tuttujaan.

17% vastaajista kertoi, että yli puolet heidän seurattavistaan on julkisuuden henkilöitä (myös somejulkkiksia), 70% kertoi, että alle puolet heidän seuraamistaan tileistä kuuluu julkkiksille ja 13% ei seuraa lainkaan julkkistilejä.

2% vastaajista kertoi, että yli puolet heidän seurattavistaan on yrityksiä, tuotteita, organisaatioita tai vastaavia, 65% kertoi, että alle puolet heidän seuraamistaan tileistä kuuluu mainittuun ryhmään ja 33% ei seuraa lainkaan tällaisia tilejä.

61% vastaajista ei ollut koskaan käyttänyt yrityksiin liittyviä hashtageja ja vain 3% oli käyttänyt yrityksiin liittyviä hashtageja yli 30 kertaa. 65% vastaajista ei ollut osallistunut Instagramissa yritysten järjestämiin kilpailuihin, 28% oli osallistunut 1-5 kertaa ja 2% yli 10 kertaa.

No entä mikä sitten saa nuoret vastaajat seuraamaan organisaatioiden ylläpitämiä tilejä?
46% sanoo, ettei mikään.
25% haluaa seurata viihdyttävää sisältöä ja
17% haluaa saada inspiraatiota.

Kyselin somessa seuraajiltani, miten he jatkaisivat lausetta:

"Instagramin ikäraja on 13 vuotta, mutta päästäisin sinne alle 13-vuotiaan lapsen jos..."


ja sain tällaisia vastauksia:

...jos olisin onnellisen tietämätön tästä ikärajasta
...jos en tietäisi ikärajaa (ja siksi asiaan suostuinkin).
...jos sovittaisiin, että käyttäjätili pidetään yksityisenä ja vain tuttuja ihmisiä hyväksytään seuraajiksi.
...en päästäisi edes 13-vuotiasta!
...jos hän haluaa. Insta on kaikkein pehmein someista.
...jos haluan opettaa hänelle, että käyttöehtoja saa rikkoa ja minun ei aikuisena tarvitse niitä noudattaa.
...jos voisin luottaa siihen, että minä ja muut täällä Instagramissa muistaisimme aina, että puhumme toisille ihmisille, jotka ovat samanarvoisia, yhtä tärkeitä.

Muutama kommentoi sitä, miksei päästä alle 13-vuotiaita Instagramiin:

Oma 10-vuotiaani on ottanut asian usein puheeksi. Haluaa instaan, koska kaveritkin siellä ovat. En ole ajatellut suostua. En halua jälleen yhtä asiaa, mistä tapella kännykän käytössä ja nimenomaan ajankäytön näkökulmasta. Mutta tämä on hankala asia! Mihin ne rajat vetää. Ikärajat on hyviä, mutta voi olla, että niistä joutuu joustamaan.                                         -Tiina Leppisaari
En päästä ja syyksi kerron saman kuin muihinkin ikärajallisiin palveluihin: ikärajoille on syynsä sisällön tms vuoksi ja vaikka luotan sinuun lapseni, en luota kaikkiin sinua vanhempiin ihmisiin jotka palvelua käyttävät. Tiedonjanoa en halua tukahduttaa enkä millään pysty valvomaan kaikkea, joten tavoitteena on herättää lapsen omaa käsitystä siitä mitä sisältöä kannattaa yleensäkin internetistä katsella ja mitä tietoja/kuvia itsestään mihinkään ladata. Jotta oma harkintakyky saisi sijaa kasvaa. Toiselle lapsistani tämä on selkeämpi, toisen kanssa keskustellaan useammin ja ihanan älykäs pilttini kaipaa perusteluja mutta tuntuu silti hyväksyvän säännöt 😊 Ikärajat pysyy. Vaikka kavereilla ei pysyisikään.           -Mari Kärkkäinen
En päästä, koska sittenhän voin saman tien viskata muutkin säännöt ja lait romukoppaan. Lisäksi lapset kyllä todellakin osaavat etsiä asioita, eikä kaikki sisältö todellakaan Instassa ole pelkkää kivaa. Olen törmännyt varsin järkkyyn sisältöön. Pahinta on sitten kollektiivinen kiusaaminen. Pikkutytöt laittaa kuviaan Instaan ja sitten 200 tyyppiä tulee porukalla haukkumaan kuvan. Sellaista on vaikeaa kestää edes aikuisen, saati lapsen. Eli kokonaisuudessaan en ole niinkään huolissani omien lasteni tekemisestä, vaan mitä sieltä vahingossa löytää ja miten muut heitä lähestyvät. ...tytöt ovatkin sitten googletelleet aina minun instaani, koska kuvat löytyvät hyvin googlella :P Annan heidän katsella omaa instafiidiäni, joka on TÄYNNÄ kissoja. Olemme kaikki kissahulluja ;) Omat tytsyt ovat itse tarkkoja ikärajoista, eivätkä lataa mitään omalle iällensä sopimatonta. Siitä iso peukku heille. -Jonna Muurinen, somekouluttaja ja Kuulun toimitusjohtaja 

Entä millaiset säännöt minä antaisin 13-vuotiaalle Instagram-käyttäjälle?

 1. Käyttäjätilin pitää olla yksityinen. Yksityisyyden suojaamiseksi tilin voisi perustaa myös salanimellä/nimimerkillä eikä tiliä kannata täyttää omilla kuvilla, vaan tilillä voisi olla jokin muu teema. Ensimmäisistä kuvista voitaisiin käydä pienet keskustelut, eli lapsi voisi näyttää huoltajalle, että tällaisen kuvan ajattelin postata, onko se ok? Kun vanhempi huomaa, että lapselle on syntynyt käsitys siitä, millainen sisältö on sopivaa, millainen ei, tästä käytännöstä voidaan luopua.
 2. Seuraajiksi saa ottaa vain ihmisiä, jotka tuntee (hyvin). Oma huoltaja pitää huolia seuraajaksi :).
 3. Itsekään ei saa seurata tuntemattomia ihmisiä, tai jos seuraa, heidän seuraaminen pitää perustella huoltajalle (esim. no kun meillä on tämä yhteinen harrastus). Instagramista ei kannata tehdä "kenellä on eniten seuraajia" -kilpailua, eikä siitä kannata pahoittaa mieltään, jos joku tuttu ei seuraakaan takaisin tai lopettaa seuraamisen. 
 4. Instagramissa käyttäydytään asiallisesti, ketään ei kiusata tai nimitellä. Instagramiin ei postailla ilman lupaa kenenkään kuvia (tai videoita, joissa esiintyy muita ihmisiä). Epäilyttävistä yhteydenotoista ja asioista, jotka mietityttävät pitää heti kertoa huoltajalle.
 5. Sääntöjen rikkomisesta joutuu jäähylle.

Mitä mieltä sinä olet alle 13-vuotiasta Instagram-käyttäjistä?

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...