Monday, November 27, 2023

Inspiraation lähteitä etsimässä Luovuustilassa-lehdessä

Pari viikkoa sitten ilmestyi Luovuustilassa-lehden kolmas numero. Ideoimme lehteä yhdessä Design Unionin FOB-hankkkeen osallistujien kanssa viime vuonna ja jotenkin päädyin lehteen kolumnistiksi. Kirjoitettuani yli kymmenen vuotta somesta inspiraationsa saaneita kolumneja Suur-Jyväskylän Lehteen on ollut inspiroivaa kirjoittaa toisesta aiheesta, luovuudesta.

Tällä kertaa lehtemme teemaksi valikoitui inspiraatio ja halusin tutkailla sitä, mikä ihmisiä oikeasti inspiroi. Katsotaan!


Ihmisiä, lehtiä ja inspiraatiota 

Luonto, taide, ihmiset. Niin ihmiset yleensä vastaavat, kun heiltä kysytään inspiraation lähdettä. Kaipasin enemmän konkretiaa, ja aloin tarkkailla, mikä ihmisiä tarkalleen ottaen inspiroi. 
Iina Annele sai inspiraatiota Annele-korvakoruihin suomalaisista marjoista, mansikoista, herukoista, lakoista. Kun näin raikkaat korut, ihmettelin, miksei kukaan ollut tällaisia ennen keksinyt! 

Käärijän Euroviisuissa käyttämä vihreä bolero on varmasti tämän vuoden ikonisin vaate, ja ehkä myös yksi inspiroivimmista. Boleroon on pukeuduttu niin viisuvalvojaisissa, festareilla kuin päiväkodeissakin. 

Mutta tiesitkö, miten asu syntyi? 

Käärijä ei ole somessa suotta ”paidaton riehuja” ja hän ilmoittikin UMK:n puvustajille, että luultavasti riisuu paitansa jossain kohtaa esitystä. Tämä inspiroi tiimiä (Teemu Muurimäki, Elina Lario ja Vesa Silver) sunnittelemaan vaatteen, joka on ikään kuin paidaton. Överit muskelit eli puhvihihat bolero sai showpainiteemaisesta musiikkivideosta ja paidasta tuli vihreä, koska se sattui sopimaan videon valaistukseen. 

Käärijän lavalta tuttu pinkki väri näkyi myös kesän hittielokuvassa Barbiessa, joka oli täynnä lelumaailmasta tuttuja herkullisia asuja ja rekvisiittaa. Kulmakarvani nousivat melkoisesti, kun kuulin, että keltaiset rullaluistimet saisi halutessaan ostaa myös itselle! Oho. 

Yhdessä vaiheessa elokuvaa patriarkaatista voimaantunut Ken taas kiskoi päälleen turkin ja nyrkkeilyhanskat. Mitä ihmettä, päivittelin, kunnes kuulin, että asu on kopioitu Rocky-elokuvista. Barbie-elokuvassa on lukuisia muitakin elokuvaviittauksia, sillä niiden avulla on ideoitu muun muassa tanssikohtauksia ja lavasteita.

 

Yksi tämän syksyn koskettavimmista elokuvista on Lapua 1976. Elokuva on ohjaajansa Toni Kurkimäen ensimmäinen pitkä elokuva, jolle hän etsi tiimeineen rahoitusta peräti kymmenen vuotta. Se, mikä inspiroi häntä projektiin oli hyvin omakohtainen: hänen isänsä oli ollut mukana onnettomuudessa.

Minä saan usein inspiraatiota lehdistä. Niillä on teema, kohderyhmä ja arvot, joiden mukaan toimitus kuratoi kokonaisuuksia. Kirjastojen lehtisalit ja nykyään myös e-palvelut tuovat suomalaiset ja kansainväliset aikakauslehdet kaikkien ulottuville. Vieraaseen kulttuuriin pääsee tutustumaan helposti, katselemaan vaikka Japanin tai Arabiemiirikuntien uusinta muotia. 

Tutkin hiljattain ulkomaalaisia käsityölehtiä PressReader-palvelusta. Mieltäni kutkutti pelkälle virkkaukselle omistettu Simply Crochet -lehti ja sen uudet ”isoäidinruudut” ja The Knitter -lehden numeroon 192 neulottu farkkutakki – niin, miksei suosikkivaattetta voisi toteuttaa jostain uudesta materiaalista? Maaliskuun Marie Claire Enfants kertoi, että ranskalainen tilli.fr on koonnut käsityöläisringin, joka korjaa asiakkaiden vaatteita. Saisiko vastaavan pystyyn Suomessakin? 

Toivottavasti Luovuustilassa-lehti onnistuu inspiroimaan sinua!

-------------

Käy siis lukemassa lehtemme muut mielenkiintoiset jutut ja opi vaikka mikä inspiroi tanssikoreografeja tai tyttökirjoista kakkukirjan kirjoittanutta Anna Pölkkiä.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...