Monday, July 24, 2023

Wikipedia-sisällöt tulevat ChatGPT:hen

By ChatGPT - Own work, Public Domain,
https://commons.wikimedia.org/134063547
Tekoälypalveluiden sisällöissä hyödynnetään niin Wikipedian kuin muunkin netin tietoja, mutta lähteitä ei yleensä kerrota.

Wikimediassa on kehitetty oma plugin (beta-vaiheessa) ChatGPT:hen, jota maksullisen version käyttäjät voivat hyödyntää. Se hakee tietonsa erikielisistä Wikipedioista ja myös linkittää käyttämänsä artikkelit. Vieressä kuva siitä, miltä vastaukset näyttävät.

Pluginin avulla tekoäly todennäköisesti
a) hallusinoi vähemmän
b) tuottaa ajantasaista tietoa, Wikipediahan päivittyy koko ajan

Päivitän Wikipediaa monella kielellä, mutten enää englanniksi. Siksi minusta onkin aika kutkuttavaa, miten uusi plugin (ja tekoäly muutenkin) on pienentämässä "enkkupedian" merkitystä erikielisten Wikipedioiden keskuudessa ja antamassa meille entistä laajemman kuvan asioista. 

Viime viikolla luin New York Timesista, että ns. aktiivisista muokkaajista (yli 5 muokkausta kuukaudessa) miesten osuus on 80 prosenttia. Yhdysvalloissa asuvista wikipedisteistä 75 prosenttia on valkoihoisia.

Uutistenvälitys samoin kuin Wikipedian muokkaus on väistämättä kulttuuriin sidottua, joten voisi olla mielenkiintoista nähdä, miten tekoäly summaa erikielillä tuotetut uutiset vaikka Etelä-Euroopan ilmastosta tai Suomen hallituksista.

Koska olemme oppineet siihen, että Wikimedia-sisällöt ovat helposti saavutettavissa ja ilmaisia, minusta tämä tekoälychattibotti pitäisi tuoda myös Wikimedian omille alustoille. Ehkä se päivä on vielä tulossa.

Jään seuraamaan tilannetta mielenkiinnolla!

PS. Jos haluat keskustella tekoälyyn liittyvistä ilmiöistä, tsekkaa maksuttomat vertaisoppimiseen perustuvat verkkokeskustelut, joita olen alkanut tänä kesänä järjestää. Seuraava kerta on 1.8.2023.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...