Monday, September 24, 2018

Tom Laine ja naisvaikuttajat somessa

Viikonloppuna Twitter-lintu lauloi minulle ja monelle muulle enemmän kuin aikoihin. Syy tähän aktiivisuuspiikkiin oli vähän yllättävä:

Tom Laine piti perjantaina Viesti ry:n tilaisuudessa esityksen asiantuntijoista somessa.

Ja miten se sitten minuun liittyy?

No Tomin esityksessä oli lista henkilöistä, joita kannattaa somessa seurata:

 1. Tuomas Enbuske
 2. Mikko Hyppönen
 3. Erno Jeskanen
 4. Mika Ihamuotila
 5. Reijo Karhinen
 6. Tommi Tervanen
 7. Matti Perkkiö
 8. Ville Tolvanen
 9. Marko Suomi ja
 10. Arman Alizad.


Dia sai suhteettoman suuren huomion, kun tajuttiin, että listalla oli pelkästään miehiä. Tom selitti listan syntyä näin:

Ainoa lista minkä olen koulutusta varten tehnyt seurattavista henkilöistä, on ollut tuo lyhyt lista joka oli suunnattu perusteollisuuden viisikymppisille myyntimiehille. Siitä syntynyt keskustelu innoitti tämän naisvaikuttajalistan keräämiseen ja julkaisuun.

En nyt ala saivartelemaan siitä, että viisikymppisten myyntimiesten kannattaisi seurata myös naisia, vaan totean, että se, mitä mihinkin somekoulutukseen esimerkeiksi poimii on välillä hankalaa. Itse olen menossa ensi viikolla kouluttamaan keskisuomalaisia yrittäjiä ja etsin siksi uusia esimerkkejä siitä, mitkä pk-yritykset ovat somessa kokoaan suurempia. Perästä kuuluu, sano!
Minä pääsin mukaan listalle ja koko keskusteluun aika alkumetreillä, kun Liisa Siitonen alkoi huhuilla "Tompan listalle" merkittäviä naisia.

Viikonlopun aikana viestejä tuli tuhansittain ja lopulta listalle löytyi yli 500 naistwiittaajaa:


Twitterin lisäksi Tom listaili myös LinkedInin kiinnostavia naisia:Tämä tapaus oli monella tavalla opettavainen ja siitä olisi voinut tulla Tomille paha mainekolaus, mutta mielestäni hän selvitti sen kaiken kaikkiaan tosi hienosti! Onnittelut!

4 comments:

 1. En ole julkaissut "all male -listaa seuraamisen arvoisista somevaikuttajista", kuten Facebookin puolella tämän blogikirjoituksen saatteessa kirjoitit. Hyvä että itse kirjoituksessa käsittelet asiaa neutraalimmin ja tarkemmin. Tuo sanavalinta on juuri vastaava provokaatio, josta on syntynyt iso haloo ja negatiivinen kierre Twitterissä, joka on johtanut uhkaaviin, syyttäviin, väheksyviin, halventaviin ja muihin ikäviin kommentteihin Twitterissä ja sen ulkopuolella, ja joka on johtanut sekä asiakkaiden menettämiseen että henkilökohtaiseen hyvinvointiini.

  Kyse oli irrallisesta kuvasta osana laajempaa n. 55 kuvan esitystä, naisia käsiteltiin monen somepalvelun osalta esimerkkeinä vaikuttajista, ja miksi tuo yksi miespuolisten Twitter-tyyppien lista oli mukana kalvoissa kaiken kaikkiaan, perustui väärään tietoon koulutukseen osallistujista. Sen oli tarkoitus alentaa viisikymppisten perusteollisuuden myyntimiesten kiinnostusta Twitteriä kohtaan. Poistin listalta ennen esitystä mm. 6 naista ja 2 miestä, koska he toimivat itse viestinnän kouluttajina ja/tai sisällöntuottajina ammatillisesti, ja olisivat siksi olleet mielestäni vääränlaisia esimerkkejä aloittelijoille tässä kohderyhmässä.

  Kun tämä herätti paljon hyvää keskustelua paikan päällä, pyysin ihmisiä Twitterissä listaamaan arvostamiaan naisvaikuttajia (jonka pyynnön esitti ainakin 2 muutakin paikalla ollutta tahoa), ja kun niitä tuli aivan mielettömän paljon, päätin kerätä niistä julkisen listan, johon kuka tahnsa sai nimetä arvostamansa vaikuttajanaisen. Lista on julkinen ja olen keränyt sinne jo n. 630 Twitteristiä.

  Innostuin ajatuksesta tuoda esille naisvaikuttajia, kun huomasin että monet Twitterissä nimetyistä olivat minulle täysin tuntemattomia, ja siitä heräsi ajatus tehdä sama Linkedinin puolella, ja jaoin siitä tietoa myös Facebookissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja vielä tarkennuksena, ettei kommentissani ollut sanamuoto tule väärin ymmärretyksi, myös miespuolisten perusteollisuuden myyntitykkien olisi hyvä seurata naisia. En listaa muokatessani miettinyt henkilöiden sukupuolta, vaan heidän rooliaan, tunnettuuttaan kohderyhmässä, sisällöntuotantotapaansa, toimialaansa, ja muita kriteerejä.

   Delete
  2. Kiitos selvennyksestä Tom ja pahoittelut "klikkiotsikostani". Teit ison työn listasi kanssa ja osasit säilyttää hienosti hermosi, vaikka olit kipeäkin. Ihmisten ylenpalttinen hermostuminen listaasi taitaa kertoa siitä, että olet todellakin henkilöbrändi, jonka sanomisiin uskotaan. :)

   Tsemppiä jatkoon ja toivotaan, että asiakkaatkin palaavat, kunhan ehtivät vähän tuumailla.

   Delete
  3. Kiitos Johanna, olen tällä hetkellä aika herkällä tuulella tuon aiheen suhteen, koska sen puitteissa tapahtuu edelleen ikäviä asioita, siitä kärjekäs kannanottoni.

   Delete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...