Thursday, August 22, 2013

Miten naiset saadaan muokkaamaan Wikipediaa

Hong Kongissa järjestettiin pari viikkoa sitten Wikimania, wikipedistien ja muihin Wikimedia-säätiön projekteihin osallistuvien vuoden tärkein seminaari. SlideSharesta kurkin millaisia esityksiä siellä oli pidetty ja löysin mm. esityksen, jossa puhuttiin diversiteetin lisäämisestä Wikipedia-muokkaajien keskuudessa.

Wikipediaa muokkaavat keskimäärin 26-vuotiaat miehet, naisia muokkaajista on vain noin kymmenes. Wikipedian vetovoima on aikojen kuluessa pienentynyt, ihmisistä ei tule vakituisia muokkaajia ja ylläpitäjiä on yhä vaikeampi löytää (wikipedistit valitsevat itse ylläpitäjät äänestysten kautta). Jimmy Walesin mukaan "muokkaajat menetetään, kun he menevät naimisiin". Koska Wikipedia pyörii vapaaehtoisten voimin, he tuottavat sinne sisältöä aiheista, joista ovat itse kiinnostuneita - Simpsoneiden ja pelien hahmot kiinnostavat nuoria miehiä enemmän kuin vaikka pioneeri-feministit tai naispuoliset tutkijat. Keväällä englanninkielisessä Wikipediassa erotettiin toisistaan "amerikkalaiset kirjailijat" ja "amerikkalaiset NAISkirjailijat", mistä nousi aikamoninen metakka.

Alla olevassa esityksessä kerrotaan, miten sukuopuolijakaumaa yritetään muuttaa saksankielisessä Wikipediassa.


Wikipedia Diversity from Ilona Buchem

Esityksen tekijä, berliiniläinen digitaalisen median ja diversiteetin professori Ilona Buchem, kerää Scoop.it:iin linkkejä Wikipedian sukupuolijakaumaan liittyviä linkkejä.

Aihe on ollut pitkään myös Wikimedia-säätiön toimitusjohtaja Sue Gardnerin sydämellä. Hyväksyessään työtarjouksen vuonna 2007 hänellä ei ollut aavistustakaan sukupuolijakauman vinoutumasta, vaan asia paljastui hänelle vasta Taipeissa järjestetyssä Wikimaniassa. Vuonna 2010 osallistuin Wikimaniassa Suen järjestämälle Wikichix-lounaalle. Epäröin hieman osallistumista, sillä siinä missä en halua olla naisyrittäjä vaan yrittäjä, en halunnut määritellä Wikipediassakaan itseäni sukupuolen mukaan. Mutta kuunnellessani ympäri maailmaa olevien naiswikipedistien tarinoita siitä, miten heitä ahdistellaan sukupuolen vuoksi mieleni alkoi muuttua ja nyt yritän omalla esimerkilläni (ja koulutuksillani) vaikuttaa siihen, että myös naiset rohkaistuisivat muokkaamaan Wikipediaa.

Yksi asia, joka ehkä estää naisia muokkaamasta Wikipediaa on ns. wikikoodi, jota muokkaamisessa tarvitaan, esimerkiksi otsikko kirjoitetaan näin: = =otsikko= =, liian monet naiset nostavat kädet pystyyn moista "koodausta" nähdessään. Odotankin innolla, että myös suomenkieliseen Wikipediaan saadaan WYSIWYG-editori, joka on käytössä jo mm. ranskan- ja ruotsinkielisissä Wikipedioissa ja beta-testauksessa myös englanninkielisessä Wikipediassa.

Kerään muuten Wikipedia-aiheisia linkkejä Pinterestiin Wikipedia-tauluun yhdessä suomalaisyritysten Wikipedia-käyttöä tutkineen Salla Laaksosen kanssa. Sieltä löydät lähteitä mm. tähän bloggaukseen.

2 comments:

 1. Kiitoksia kirjoituksestasi!

  Osallistuin tänä vuonna Wikimaniaan ja olen parhaillaan kirjoittamassa siitä omaa blogipostaustani blog.wikimedia.fi-blogiin. Se käsittelee kuitenkin etupäässä Wikimaps-projektia.

  Olen kanssasi aivan samaa mieltä siitä, että muokkauksen monimutkaisuus on yksi keskeinen kynnys. VisualEditorin saa Suomessakin päälle muuttamlla omia asetuksia:
  Asetukset > Muokkaus > Beta-ominaisuudet > Käytä VisualEditor-muokkainta

  Suomessa Wikimedian tilaisuuksissa on kuitenkin ollut voittopuolisesti naisia. Ehkä perinteinen wikikulttuuri kaipaa tuuletusta: tullakseen wikipedian muokkaajaksi ei tarvitsisi perehtyä wikikoodiin eikä opetella ihan kaikkea kategorioista tai mallineista ennen kuin uskaltaa lisätä tiedonjyväsen. Ennen kaikkea toisten työn deletoimisen ei pitäisi olla hyve. Wikipedia on pelottava!

  Terveisin Susanna Ånäs, Wikimedia Suomi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Susanna, täytyykin kokeilla tuota VisualEditoria ensi tilassa. Liityin innostamanasi Wikimedia ry:hyn, joten ehkä tapaamme jossain tilaisuudessa.

   Delete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...