Friday, April 7, 2017

Tehdään videoita someen, mutta millä ajalla?

Viime viikon Twitter-chatissa juttelimme aikuistubettajien kanssa myös videotuotannon haasteista.

Videontuotannon haasteiksi lueteltiin seuraavat asiat:


  • Ajankäyttö pienessä yrityksessä, käytänkö aikaa yrityksen omaan sisällöntuotantoon vai työhön, josta maksetaan? (Johanna Janhonen)
  • Videoiden valmistus on aikaa vievää, kokeilut vaativat paljon vaivaa. Esiintyminen voi olla joko vaikeinta tai kivointa. (Juha Jalonen)
  • Kameralle puhuminen. oma ääni. Muuten videoiden teko olisikin ihan hauskaa ja kivaa. Voin tehdä ei-naama-videoita :) (Milla Havanka)
  • Julkaisu ja ilmi tulo! Esiintymisessä maneerit ja tiukka sisältö (Natasha Varis)
  • Aika, siitä on jatkuvasti pulaa. (Tommi Kivimäki)
  • Videoiden tekninen toteutus, kanavan kasvattaminen, säännöllisen julkaisutahdin pitäminen, ajan löytäminen videoiden tekoon. (Anna Alavuotunki)

Ajankäyttö nousi esiin monessa vastauksessa: videoiden tekeminen on vie aikaa. Miten aikaa sitten voi säästää? 


  1. Suunnitellaan video etukäteen, jolloin sekä kuvaaminen että muokkaaminen on nopeampaa - voidaan kuvata vain ne pätkät, joita tarvitaan, tämä säästää aikaa myös muokkausvaiheessa, kun kuvattu materiaali on laadukkaampaa.
  2. Kuvataan videot mobiililaitteilla ja käytetään samaa laitetta myös videon muokkaamiseen ja julkaisuun. Aikaa ei siis mene videosisältöjen siirtelyyn laitteelta toiselle.
  3. Lasketaan rimaa, tingitään laadusta, tehdään nopeasti rosoisia videoita.
  4. Neljäs konsti sekä vie että säästää aikaa: harjoittele! Mitä enemmän harjoittelet, sitä nopeampi sinusta tulee!
  5. Viides vinkkini on: mene koulutukseen. Kun asiantuntijat kertovat sinulle parhaat vinkkinsä, säästät omaa aikaasi eikä sinun tarvitse opetella kaikkia asioita ns. kantapään kautta.

Videoviestinnästä tulee osa yleissivistystä!


Olen tehnyt YouTubeen satakunta videota, mutta videontuotannon ammattilainen en ole. Olen kuitenkin sitä mieltä, että videoiden tekeminen on taito, joka alkaa pikkuhiljaa kuulua ihmisten yleissivistykseen ja sillä voi vaikuttaa omaan työllistymiseen.

Viime viikon Talouselämästä luin Milla Harjusta, joka oli hakenut töitä tosissaan jo pari kuukautta, mutta ei ollut päässyt edes haastatteluihin. Tilanne muuttui nopeasti, kun hän latasi nettiin videon, josa hän kertoo osaamisestaan. Parissa viikossa videota katsottiin yli 20 000 kertaa, Milla sai 8 työtarjousta ja työpaikan yrityksestä, josta ei olisi itse tajunnut hakea. Viraali-ilmiöksi muodostunut esittelyvideo yhdisti hänet ihmisiin, jotka eivät olleet hänestä ennen kuulleet. (Katso video vaikka tääältä)


Itse opiskelen videotuotantoa paitsi omien kokeilujen kautta myös ammattilaisen opissa. Vuonna 2014 toteutimme ensimmäiset Somen avaimet: YouTube -koulutukset yhdessä Toni Nummelan, Eetu Eeddspeaks Pesosen ja Biisonimafian Kaitsu Rinkisen kanssa. Tänä talvena sarja jatkui Somen avaimet: Tarinavideot -koulutuksilla, joissa Anne Kalliomäki neuvoi tarinallistamiseen perustuvaa käsikirjoittamista ja Toni Nummela esitteli mobiililaitteitaan ja sitä, miten niiden avulla kuvataan ja muokataan näyttäviä videoita.

Tammikuussa meillä oli avoin Tarinavideot-koulutus Tampereella. Päivän case oli napattu CMADFI-tapahtumasta, johon lähes kaikki koulutukseen osallistuneet osallistuivat. Ennen koulutusta suunnittelimme sitä, millaisia asioita Tonin kannattaa kuvata päivän aikana. Toivoin muun muassa, että lavanreunalla istuvat järjestäjät ja seisovat aplodit ikuistetaan. Yhdessä mietimme myös sitä, millaisia asioita osallistujilta kysytään. Koulutuksen aluksi kerroin inspiroivista tarinallisista somevideoista ja annoin vinkkejä siihen, miten somevideoita voi toteuttaa ja markkinoida, minkä jälkeen tutustuimme Tonin kuvaamaan matskuun ja teimme Annen johdolla käsikirjoituksia lyhyeen videoon. Käsikirjoituksista valittiin paras ja se toteutettiin Tonin johdolla. Näimme siis omin käsin sen, miten videota muokataan kännykällä, miten videoon lisätään musiikkia tai erilaisia efektejä.

Olen tietysti puolueellinen, mutta minusta tästä videosta tuli kiva!



Seuraavan kerran pidämme Somen avaimet: Tarinavideot -koulutuksen Helsingissä. Koulutuksen ajankohta päätetään ennakkoilmoittautuneiden kesken siten, että mahdollisimman moni heistä pääsee mukaan. Koska emme voi taata sellaista päivää, joka varmasti sopii kaikille, ennakkoilmoittautuminen ei ole vielä sitova.Tutustu koulutukseen ja tule sinäkin säästämään omaa aikaasi! Koulutuksessa kerromme myös siitä, millaisia vidoeita voi tehdä, jos ei halua tuoda itseään esiin.

MUOKS:

Toni luki juuri bloggaukseni ja kommentoi tuoreeltaan:

Ja jos haluaa [videoihinsa] laatua, niin aina voi ulkoistaa, mutta varsinkin YouTubeen tehtäessä kyllä se YouTuben kulttuuri ja formaatti pitäisi itsellä olla hallussa, että osaa tilata oikein. Itse yhteisöllisyyttä en lähtisi ulkoistamaan, jollei kumppani ole todella lähellä omaa firmaa ja ymmärrä asiakaskuntaa täydellisesti.

Hyvä pointti! 

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...