Wednesday, November 20, 2019

Millaiset valokuvat toimivat somessa?


Myyn uudessa verkkokaupassani myös muiden osaamista: piilotettuja aarteita, joista olen itse innoissani. Pääsen siis taas vähän lähemmäksi alkuperäisen piilotetun aarteen ideaa. Tammikuussa 2008 perustin nimittäin Nokian intraan Hidden treasure -nimisen blogin, johon keräsin ohjeita ja vinkkejä sisäisten somepalveluiden käyttöön, osa oli minulta, osa muilta. Olen siis blogannut työasioista pian 12 vuotta – huimaa!

Ensimmäisenä tuotteensa kauppaani sai lvngroomin Laura Johansson, johon olen tutustunut ensin Twitterissä ja Sometimessa, mutta erityisesti CMADFI:n valokuvaajana. Ostin hänen Valokuvien valtiaaksi -verkkokurssinsa viime vuonna ja suosittelin sitä omille asiakkaillenikin. Kun huomasin, ettei sitä ole tällä hetkelä myytävänä missään, pyysin kurssia omaan kauppaani ja siellä se nyt on :). 
Uuden yhteistyömme merkeissä pyysin Lauraa blogiini vieraaksi, kertomaan siitä, millaiset kuvat somessa ja erityisesti Instagramissa menestyvät.

Annetaanpa siis puheenvuoro hänelle. 

**************************************

Laura Johansson
On oikeasti mahdotonta sanoa, että tietyn tyyppiset kuvat toimivat aina ja toisen tyyppiset kuvat ovat yksinkertaisesti huonoja verkkoon. Kaikki on siitä kiinni, mitä haluat viestittää kuvillasi.

Toki teknisesti hyvin toteutetut kuvat ovat parempia, kuin suttuiset ja esimerkiksi vauhdissa otetut kuvat. Mutta toisaalta joskus tilanne vaatii nopeutta ja suttuinenkin kuva voi olla parempi kuin jäädä kokonaan ilman kuvaa.

Itse naureskelen usein, että useimmiten kännykkä on se paras kamera, koska se on aina kaikilla mukana. En minä ainakaan jaksa kanniskella järkkäriäni mukana kaikkialla. Otan sen mukaan tasan tarkkaan silloin, kun tiedän tarvitsevani sitä. Se on painava kapistus ja se voi mennä rikki, jos sen ottaa mukaan vääriin tilanteisiin. Tässä oikeastaan syy, miksi tein verkkokurssin kännykkäkuvauksesta. Kännykällä voidaan tehdä upeita valokuvia, varsinkin jos opettelee vähän kuvankäsittelyä!

Mielestäni parhaat kuvat ovat niitä, jotka kertovat tunnelmasta ja tilanteesta. 

Ne ovat teräviä, hyvin valaistuja ja niissä on ajatusta takana. Mutta jos katsoo Instagram-tilastoja, voit saada paljon enemmän tykkäyksiä esimerkiksi hienosta (tai jopa keskinkertaisesta) auringonlaskukuvasta kuin vaikka loistavasta tilannekuvasta.Lauran tykätyin auringonlaskukuva tältä vuodelta


Itse tsekkasin 10 vuoden 2019 (tähän mennessä) suosituinta Instagram-kuvaa @laurakatriina-tililläni ja se puhuu kyllä karua kieltä siitä, miten vaikeaa Instagramissa on lähteä toteuttamaan markkinointia: seitsemän näistä oli maisema- ja luontokuvia ja kolmessa oli ihmisiä. Yhtään näistä kuvista ei sisältänyt mitään työhöni liittyviä elementtejä (paitsi tietenkin valokuvat itsessään, koska teen valokuvausta työkseni).@Laurakatriinan vuoden tykätyin kuva

Tämän vuoksi toivonkin, että mietittäisiin määrän sijasta laatua.

Ketkä sinä haluat tavoittaa tällä kuvalla? 
Ja mitä sinä haluat sanoa tällä kuvalla? 


Mieti tätä, kun lähdet viestinnässäsi ottamaan kännykkäkuvia. Lisäksi panosta siihen, että kuvaushetkellä pohdit myös, miltä kokonaisuus näyttää.

Tärkein asia kuvassa on aina valo. Jos sitä ei ole riittävästi, tulee kuvasta auttamattomasti rakeinen ja heikkolaatuisempi. Mene ikkunan ääreen kuvaamaan tai jopa ulos valoon (okei, tajuan, nyt on marraskuu ja ulkona on jatkuvasti pimeää – hakeudu sitten kylmään keinovaloon, eli käytä ledejä). Katso huoneesta valoisin paikka ja kuvaa siellä.

Lisäksi rajaa nätisti. Verkkokurssini kertoo tästä aika paljon. Miten rajaat ja sommittelet kuvan siten, että tärkein osa kuvasta oikeasti on keskiössä. Älä laita sitä pääjuttua keskelle kuvaa, se ei välttämättä toimi kovinkaan hyvin (paitsi ehkä joskus Instagramissa). Jalkazoomilla saat laadukkaampaa jälkeä, kuin rajaamalla kuvaa raivokkaasti jälkikäsitellessäsi kuvaa. Siirry, liiku, liikuta kuvattavaa tarvittaessa…


Lauran tykätyin ihmiskuva tältä vuodelta esittää häntä itseään. 


Kuvaa editoidessa Snapseedin löytäneillä menee HDR-intoilu usein ”hieman” yli. Yritä siis pitää kuva luonnollisen näköisenä. Yleensä kuvasta saadaan parempi tuomalla lisää valoa ja kontrastia sekä mahdollisesti lisäämällä jonkin kevyen suodattimen (esimerkiksi Vintage) siihen. Mitä vähemmän kikkailet, sen parempilaatuisen kuvan saat.

Toisaalta, jos haluat leikkiä enemmän, Snapseed taipuu myös siihen. Sillä saa tehtyä vaikka mitä hauskaa!


A post shared by Laura Johansson some+valokuva (@laurakatriina) on

Tässä vielä kooste Lauran parhaista kuvista vuodelta 2018.

************************

Jos haluat kuulla lisää Lauran kuvausvinkkejä, löydät hänen verkkokurssinsa täältä.
Suosittelen lämpimästi, kuten varmasti arvasitkin! :)

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...