Monday, June 3, 2019

Wikipedian kaupallinen hyödyntäminen, case North Face

Vaatebrändi North Face pääsi viime viikolla moniin otsikoihin:

The Verge: North Face tried to scam Wikipedia to get its products to the top of Google search

Ad Age: The North Face used Wikipedia to climb to the top of Google search results

Helsingin Sanomat: Vaatebrändi North Face korvasi Wikipedian kuvia omilla mainos­kuvillaan noustakseen Google-hakujen kärkeen

Kyse oli siis siitä, että sen käyttämä mainostoimisto korvasi suosituista luontokohteista tehtyjen Wikipedia-artikkelien kuvat uusilla kuvilla, joissa esiintyi malleja brändin vaatteet yllään.

He päätyivät lehtiin oikeastaan siksi, että olivat ylpeitä siitä, että olivat keksineet "uuden" tavan hyödyntää Wikipediaa:

“Our mission is to expand our frontiers so that our consumers can overcome their limits. With the ‘Top of Images’ project, we achieved our positioning and placed our products in a fully contextualized manner as items that go hand in hand with these destinations," explained Fabricio Luzzi, CEO of The North Face Brazil in a statement. 

According to the agency, the biggest obstacle of the campaign was updating the photos without attracting attention of Wikipedia moderators to sustain the brand’s presence for as long as possible, as site editors could change them at any time. 
Lähde: AdAge

Mutta suuri yleisö, etenkään Wikipedian käyttäjät ja ylläpitäjät, eivät kuitenkaan ihastuneet asiasta: moraalitonta, sanoi yleisö,
bännätään, sanoivat ylläpitäjät.

Yritys pyysi anteeksi.

”Jatkossa yritämme varmistua siitä, että myynti- ja markkinointitiimimme ovat paremmin perillä sivuston käytänteistä”, yritys kertoi.
Lähde: Helsingin Sanomat

Tässä se jutun pihvi minusta onkin: mainostoimistot myyvät asiakkailleen Wikipedia-näkyvyyttä, mutta eivät noudata itse Wikipedian sääntöjä. Ehkä tietämättömyyttään, ehkä välinpitämättömyyttään, ehkä oveluuttaan. Ja asiakas on autuaan tietämätön siitä, että aiheeseen liittyy jotain sääntöjä, joo hyvä idea, ostetaan toi! Olen usein törmännyt tällaisiin tapauksiin päivitysteni kautta ja olen saanut välillä myös paikata näiden sääntöjä rikkovien päivittäjien tekeleitä.

Tässä muutamia kuvakaappauksia tapahtuman tiimoilta:

Artikkeli, jossa näkyy henkilö North Face -takissaan

Päivitykset, joita kyseinen tili oli tehnyt Wikipediaan

Tili blokattiin, syynä käyttäjäehtojen rikkominen

Tili hyllytettiin globaalisti. Käyttäjä oli muokannut samasta ip-osoitteesta
muillakin nimimerkeillä ja ne kaikki estettiin.

Ja päivittäjillä oli muitakin "sukkanukke"-tilejä, jotka kaikki blokattiin.

Tapaus saa eittämättä suuren yleisön ja etenkin viestintä- ja markkinointi-ihmiset miettimään sitä, miten Wikipediaa saa tai voi hyödyntää kaupallisiin tarkoituksiin. Hieno homma! Ihmettelenkin aina sitä, miksei Wikipedian mahdollisuuksia laajemmin ymmärretä.

Väitän olevani Suomen kokenein kaupallisten päivitysten tekijä, esimerkiksi suomenkielisesssä Wikipediassa olen päivittänyt yli 800 artikkelia. Jos joku muu on minua kokeneempi, hän ei ainakaan noudata Wikipedian piilomarkkinointiin liittyvää ohjeistusta.

Wikipediaa saa muokata työn puolesta / toimeksiannosta, mutta vain, jos
  • noudattaa samoja sääntöjä kuin muutkin wikipedistit sekä
  • noudattaa myös työn puolesta muokkaaville tarkoitettuja sääntöjä.
Säännöt pähkinänkuoressa: käytä merkittäviä lähteitä, kirjoita neutraalisti ja kerro kenen puolesta päivityksiä teet. Ja jos päivität työnantajaasi liittyvää artikkelia vapaa-ajallasi, varminta olisi kertoa siitäkin, kyllähän sinäkin lopulta hyödyt siitä, jos työnantajasi esitetään edullisessa valossa ainoassa suomenkielisessä tietosanakirjassa, jota edelleen ylläpidetään.


Jos et noudata sääntöjä, jäät kiinni ennemmin tai myöhemmin. Ylläpitäjillä on hyvät hoksnokat ja omat konstinsa! Minulta ainakin menisi yöunet, jos EN olisi sääntöjä noudattanut :).


PS. Mun verkkokaupasta voi ostaa mm. tällaiset Wikipedia-koulutukset:

Johdatus Wikipediaan (tallenne)
Wikipedia viestinnässä (etäkoulutus verkossa)

2 comments:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Mitä tarkoitat kun sanot "kerro kenen puolesta päivityksiä teet"? Siis niin että kirjautuneena tunnuksessa käy ilmi että päivitän esim. työnantajan puolesta (yhtiön nimi mainitaan tunnuksessa?) vai miten se tulisi kertoa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista, nyt vasta huomasin, oli joutunut spämmien joukkoon. Päivityksistä ilmoitetaan näin: https://meta.wikimedia.org/wiki/Terms_of_use/FAQ_on_paid_contributions_without_disclosure/fi

      Delete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...