Friday, August 11, 2017

Haastattelussa nettimoderaattori Saga Raippalinna

Luin kesällä Kodin Kuvalehden haastattelun Saga Raippalinnasta, joka on tehnyt pitkän uran nettimoderaattorina. Tein haastattelun pohjalta muutaman muistiinpanon, jonka jaoin somessa.

Kuvien jakaminen johtivat keskusteluun Sagan kanssa ja keskustelu taasen siihen, että sain Sagan kertomaan työstään myös blogiini. :)

Pian saamme siis kuulla, millaista työtä nettimoderaattori tekee.

Hei Saga, kerrohan kuka olet ja mitä teet ammatiksesi? 

Nimeni on Saga Raippalinna ja tällä hetkellä toimin yrittäjänä monimuotomedian parissa, eli tuotan sisältöä liittyen kaikenlaiseen viestintään. Vien moderoinnin ja laadukkaamman keskustelun viestiä maailmalle samalla, kun toteutan omia taiteellisia taipumuksiani niin kuvataiteen kuin runon tai proosankin keinoin. En oikeastaan osaa tai edes halua eritellä näitä eri tavoiksi viestiä, sillä kommunikaatio ei ole koskaan jäykkää tai yksiselitteistä.

Yksi erityisosaamiseni alueista on profilointi ja tunneviestintä keskusteluissa. Tunteiden hallinta ja sisällyttäminen tekstissä onkin hyvin oleellista muun muassa asiakaspalveluviestinnässä. Se tosin jää harvemmin toteuttamatta, koska informaatiota pidetään tärkeämpänä kuin tapaa, jolla se tarjoillaan. Tämä on suoraan sanottuna virhe, sillä mikään ei välitä tietoa paremmin kuin viestintä, jonka ihminen ottaa mielellään vastaan.


Miten päädyit kyseiseen työhön?

Minusta tuli moderaattori oikeastaan vahingossa. En osaa erottaa hetkeä jolloin olin tai en ollut moderoija, sillä moderointi on ohjaamista, valvontaa ja huolenpitoa. Olen aina ollut huolenpitäjä, tarkkaillut ympäristöäni ja utelias selvittämään. Ensimmäisenä lähdin kiertämään kaikenlaisia chatteja kunnes päädyin IRCnettiin ja rekisteröidyin tuolloin pelkästään IRC:n käyttäjille tehtyyn IRC-Galleriaan. Sinne sai silloin laitettua vain yhden kuvan, joten kollaasit olivat kova juttu. Ilmeisesti raportoin väärinkäytöksistä niin usein, että minua kysyttiin moderaattoriksi IRC-Galleriaan enkä epäröinyt hetkeäkään. Pian olin töissä Galtsun ylläpidossa.

Onko koulutuksestasi hyötyä työssäsi?

 Minun koulutukseni nojaa pelkästään lukion yleistietoon, mikä toisaalta on ollut arvokasta moderaattorin työssä. Moderoijan on pakko ymmärtää maailmaa, muita ihmisiä, historiaa ja kuinka asioita voi selvittää tarpeen niin vaatiessa. On osattava kirjoittaa selkeästi ja lukea niin, että ymmärtää tekstin moniulotteisuuden. Tähän auttaa peruskoulua vaativampi koulunkäynti, kun on itsestä kiinni ymmärtääkö mitä kysytään. Minä en tosin ole koskaan ollut muottiin sopiva ihminen, enkä kympin oppilas, mutta kaikenlaisesta kriittisyydestä ja kyseenalaistamisesta on tässä ammatissa hyötyä. Mitä enemmän osaa tulkita tekstiä ja analysoida niin omia kuin muidenkin toimia, sitä vähemmän on koulua käytävänä työtä aloitettaessa. Koulu on siis tärkeä, mutta niin on myös vapaa-ajan toimet. Tämä on nimittäin työ, jossa hömpällä on väliä. Pop-kulttuuri on tunnettava, sen nykypäivä ja myös historia. On ymmärrettävä nettikulttuureja, tietokoneiden toimintaperusteet, trendit ja ne kaikki jutut, fraasit ja kepposet joita tehdään kavereiden kanssa. Tässä työssä voi olla yhtäkkiä tärkeää tunnistaa viittaus vanhaan Trip-mehutetraan, jotta pystyy tulkitsemaan keskustelua oikein. Ja jos ei tiedä, on osattava ottaa selvää.

Millaisia tehtäviä työhösi kuuluu ja keitä ovat asiakkaasi? 

Aiemmin olen tehnyt töitä yritysten sisällä, moderoiden kutakin alaisuudessa toiminutta sosiaalisen median sivustoa. Nykyään teen töitä itse moderoinnin näkyvyyden eteen, haluan tuoda ammattia näkyväksi sillä itsekin olen täysin olematon ammatillisesti. Olen tehnyt moderaattorin töitä yli vuosikymmenen ja olen maan kärjessä moderointiosaamisen suhteen ihan pelkästään jo senkin vuoksi, että olen tehnyt töitä jatkuvasti joko omilla alustoilla tai muiden alaisuudessa, olen ollut mukana kuvapalveluissa, foorumeilla ja kouluttanut kaltaisiani töihin. Olen myös toiminut käyttäjätuessa, asiakaspalvelussa sekä samaan aikaan ollut someaktiivi vapaa-ajallani. En siis ole pysähtynyt, mikä tosin selittää myös yrittäjyyttäni. Tämä työ syö ihmisen loppuun jos ei anna itselleen aikaa. Ironisesti se on syy siihen miksi lähdin omilleni sekä myös syy miksi jatkan moderoinnin parissa. Moderaattoreilla kun ei ole vertaistukea, koulutusta tai virallista ammattinimikettä.




Hyödynnätkö somea yrityksesi markkinointiin ja myyntiin?

Toistaiseksi hyödyntäminen on jäänyt vähille, sillä tämän ammatillisen kasvuni aikana olen etsinyt oikeanlaista tapaa tuoda moderointia esiin. Olen myös kiinnostunut kehopositiivisuusliikkeestä sekä alkanut rikkoa mielenterveyden tabuja omakohtaisen blogini sisällä. Kaikki nämä liittyvät toisiinsa, vihapuhe on kuuma puheenaihe ja sen alkuperää ihmetellään aivan yhtä paljon kuin sitä kirjoitetaan. Jostain sekin kumpuaa, yksi syy on yhteiskuntamme tabut ja rajoitteet. Ihmiset kaipaavat vapautta sekä hallintaa yhtä aikaa, tämä ristiriita on olennainen osa sitä miten tulevaisuudessa keskustelemme. On lisäksi äärimmäisen tärkeää säilyttää keskustelun vapaus ja nimettömyys, kuitenkin on mahdollista keskustella vapaasti ilman törkeyksiä. Tässä kohdin kuvaan astuu moderointi, niin omassa keskustelussa kuin laajemmasti sivustoilla. Meissä kaikissa asuu pieni moderaattori, kunhan vain ymmärrämme ottaa vastuun siitä, mitä tunnemme, ajattelemme ja sanomme.

Kun olet päivätyöksesi verkossa, vietätkö siellä myös vapaa-aikaasi? Missä ja miten? 

Olen verkossa pitkin päivää, joka päivä. En kuitenkaan elä elämääni koneen ääressä, mutta seuraan uutisia ja yleistä keskustelua sekä jaan sisältöä omalla harrastepohjaisella Facebook-sivullani Mediaetana. Sinne kertyy hupaisia juttuja, tärkeitä uutisia, kehopositiivisuus- ja tasa-arvopölinöitä sekä kaikkea, jonka koen mielenkiintoiseksi. Hyvin usein käy niin, että olen kiinnostunut jostakin joka myöhemmin kasvaa suurempaan mittakaavaan, tätä varten perustin kyseisen sivunkin. Jotta saisin näitä kehittyviä viraalitarinoita talteen. Pääasiassa siis toimin Facebookin välityksellä, sitten jonkin verran Twitterissä ja nyt olen yhdistämässä kummatkin kotisivuni (sagamaraia.com ja modenoidat.com) yhdeksi viestintäkokonaisuudeksi. Yhdistän siis samojen kansien alle kehopositiivisuusaktivismin, taiteen ja vakavahenkisen viestintäkonsultoinnin. Saa nähdä, kuinka hyvin se onnistuu, mutta toisaalta uuttahan tässä ollaan luomassa.


Miten työsi on muuttunut vuosien varrella? 

Moderoinnin ydin on edelleen sama: Valvo ja ohjaa sisältöä. Kuitenkin moderointi itsessään on kasvanut elementtinä nimensä yli, on esimerkiksi eri tyylejä moderoida, sitten eri sisältöjä moderoidaan eri tavalla. Jokaisella sivustolla on myös omat sääntönsä ja moderaattorilla tapansa ohjata keskustelua. Kaikkein eniten moderointiin kuitenkin vaikuttaa käyttäjät, nimittäin he ilmoittavat sääntöjenvastaisesta sisällöstä, luovat itse sisältöä ja rakentavat sen kulttuurin, mikä sivustolla vallitsee. Moderaattori ei ole sivuston sielu, vaan käyttäjät. Nämä erot näkyvät hyvin esimerkiksi nuorisopalveluissa verrattuna koko Suomen keskustelupalveluihin. Esimerkiksi tiivis ja samaan ikäluokkaan kuuluva porukka voi olla äärimmäisen lojaali ja tiukka kanssakäyttäjilleen mitä tulee sisällöstä ilmoittamiseen kun taas suuremmalla ikäluokkavaihtelulla varustettu sivusto kokee väärinymmärryksiä tai ristiriitoja herkemmin. Näkökantoja on myös lukuisia ja jokainen kokee tilanteen peilaamalla sitä omaan elämäänsä. Tämä luo paljon haasteita moderaattorille ja tekee työstä vaativaa varsinkin keskusteluprofiloinnin suhteen.

 Mitä muuta haluat kertoa työstäsi? 

Moderointi käsitetään usein työksi, jossa joku poistaa haluamaansa sisältöä keskusteluista. Näin onkin melko usein esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Kuitenkin moderaattorin työ painottuu kaikkeen ennen sitä poistonappia ja työn tavoitteet on saada keskustelu niin laadukkaaksi, ettei poistonappia tarvita. Hyvä moderaattori ei siis ole se, joka poistaa paljon vaan se, jonka ei tarvitse. Itse asiassa sisällön tarpeeton poisto voi olla hyvinkin ongelmallista, jos poistoon ei ole perusteita tai oikeutta. Pelkän huvittamisen tai haluamisen vuoksi ei viestejä saa poistaa, vaan siihen on aina oltava syy, oikeutus ja mielellään myös peruste. Kenelle se sopii, kenelle ei? Yleensä luonnehdin moderointia kutsumusammatiksi, koska ollakseen siinä hyvä, pitää välittää palvelusta, työstään ja käyttäjistä, joiden viestejä valvoo. Tämä työ sopii introverteille, nettikahlaajille, yleisesti uteliaille ja huolellisille ihmisille.

Mitä työhösi liittyvää olet viimeksi oppinut? 

En osaa sanoa mitään tiettyä, sillä tämä työ elää tekijöidensä mukana. Enemmän opin itsestäni ja omasta suhtautumisestani kuin itse työstä, mutta oma suhtautumiseni onkin avainasemassa työn laadun ylläpitämiseksi. Joka kerta, kun keskustelen aiheesta moderoinnista tietämättömän tai kiinnostuneen kanssa, opin eniten hänen reaktioistaan. Minulle moderointi on jo niin toinen luonto että monta asiaa saatan huomaamattani pitää itsestäänselvyytenä. Tällöin tarkentava kysymys kertoo minulle tarpeesta saada ja levittää tietoa ja näin ollen pääsen kertomaan lisää moderoinnista, moderaattoreista ja siitä tuntemattomasta maailmasta jossa me vielä toistaiseksi elämme.

Kiitos mielenkiintoisesta haastattelusta Saga!

Sagan löydät netistä:

Twitteristä
 ja Instagarmista: @sagamaraia
Kotisivut: sagamaraia.com/modenoidat.com
Facebookissa @sagamaraia (taide)  ja @mediaetana (some)

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...