Monday, March 25, 2019

Mitä tarkoittaa LinkedIn Kudos?

LinkedIn on Suomen suosituimpien somepalveluiden joukossa ainoa puhtaasti ammatillinen palvelu. Voit toki puhua työstäsi myös Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Pinterestissä, Snapchatissa tai YouTubessa, mutta näissä palveluissa on myös paljon viihteellistä sisältöä (lue: niitä kissavideoita). Siksi ainakin kaikkien asiantuntijaroolissa olevien kannattaisi

a) luoda profiili LinkedIniin
b) tuottaa sinne jotain järkevää sisältöä, vaikka kerran kuukaudessa

Ja koska palvelu on kerran ammatillinen, erilaiset ammatilliset suosittelut kuuluvat oleellisena osana palveluun

LinkedInissä on kolme tapaa kiittää:

1. recommendations = sanalliset kiitokset, jotka näkyvät henkilön profiilissa vuosikausia.
2. endorsements = ns. peukutuskiitokset, eli klikkaa plussaa, jos kontaktisi osaa vaikka koodata tai valokuvata, profiilissa näkyy tällä hetkellä 3 eniten endorsattua taitoa (tai ne 3 taitoa, jotka haluat nostaa esille)
3. kudos = kiitoskortti, väliaikainen kiitos, joka näkyy lähinnä kiitoksen antajan kontaktien uutisvirrassa, eikä tule automaattisesti tai pysyvästi näkyviin kiitoksen saajan profiiliin.

Kudos on näistä tavoista uusin, se on julkaistu viime kesäkusssa, mutta omassa virrassani olen nähnyt sitä käytettävän hyvin vähän, ehkä alle kymmenen kertaa.

Wikipediassa Kudos on muuten selitetty näin:

kudos (m.kreik. κῦδος), slangisana, englannin kielen kautta tullut sitaattilaina, joka ilmaisee kunnian- tai kiitoksenosoitusta

LinkedIn perusteli ominaisuutta mm. näin:

While it may not be a big surprise that people who are recognized for a job well done are more satisfied at work, being appreciated also leads to higher creativity and productivity.


Testasin ominaisuutta itse tänään ja näin se käy:

1. Klikkaa Start a post -kohdasta (tai mobiiliapplikaatiossa alarivin plussaa) ja valitse kohta Give Kudos



2. Valitse ensin kenelle kiitosta annat, yhdelle vai usealle henkilölle. Huomaa, että voit kiittää ainoastaan oman verkostosi jäseniä, et ns. tuntemattomia henkilöitä.

Valitse sitten tapaukseesi parhaiten sopiva kiitoskortti. Vaihtoehtoja ovat:

Thank You
Going Above and Beyond
Inspirational Leader
Team Player
Great Job
Making Work Fun
Amazing Mentor
Outside the Box Thinker
Great Presentation
Making an Impact



Eri kerroilla sinulle voidaan muuten näyttää samoille otsikoille vähän erilaisia kuvia.





Oletuksena uusi Kudos-päivitys näyttää esimerkiksi tällaiselta:




Mutta suosittelen toki oman pidemmän selityksen kirjoittamista, jossa kerrot verkostollesi miksi haluat tämän ihmisen panosta juuri nyt nostaa. Pienellä tarinalla voit vaikka hauskuuttaa, liikuttaa tai hämmästyttää. Vaikka LinkedIn on ammatillinen palvelu, ei sen käytön tarvitse olla rutikuivaa!




Jotteivät erikoiskiitokset kärsisi inflaatiota, niitä saa antaa vain 3 kertaa viikossa.


Viimeiset vinkit:

Jos haluat suositella vaikka kansanedustajaehdokasta, Kudos voisi olla siihen loistava tapa, sillä se ei jää ns. roikkumaan teidän kummankaan profiiliin, vaan näkyy aikansa tuttaviesi virroissa ja katoaa sitten bittiavaruuteen.

Jos haluat antaa vähän persoonallisemman kiitoksen, voit askarrella oman korttisi omilla kuvillasi, fonteillasi jne vaikka Canvan avulla. Itsetehtyjä kiitoksia saat jakaa niin paljon kuin haluat ja jos Kudos-kiitokset yleistyvät Suomessa, itsetehty korttisi erottuu muiden joukosta.

Jos taas saat itse kudoksen, jonka haluat säästää profiilissasi tai muualla verkossa, ota siitä kuvakaappaus ja kysy kudoksen antajalta, onko ok, että laitat sen talteen LinkedIn-profiiliisi ns. kuvana. Todennäköisesti on, eihän hän muuten olisi sitä antanut. Kun saat luvan, klikkaa LinkedIn-profiilistasi oikeaa kohtaa, esimerkiksi koulutustasi tai työrooliasi, johon saamasi Kudos liittyy. Klikkaa kohdan ylälaidasta kynä-nappulaa ja valitse sitten Upload kohtaan tallentamasi kuvakaappaus.



Kudoksen antamiseen menee vain muutama minuutti, mutta se voi lämmittää sekä saajaa että antajaa pitkän aikaa. Suosittelen kokeilemaan!

Jos LinkedIn kiinnostaa, tsekkaa verkkokauppani LinkedIn-tuotteet.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...