- kertoa siitä artikkelin keskustelusivulla
- kertoa siitä artikkelin muokkaushistoriassa tai
- kertoa siitä omalla käyttäjäsivulla.
Sääntömuutosten yhteydessä epäselväksi jäi, mitä tapahtuu, jos joku jää kiinni siitä, ettei toiminnastaan ilmoita. Tänään siihen tuli selvyys, kun Iltasanomat kertoi, että englanninkielisessä Wikipediasta oli poistettu yli 200 artikkelia ja blokattu yli 300 niitä päivittänyttä tiliä, joita vapaaehtoiset olivat Wikipedia-blogin mukaan tutkineet viikkoja. Nämä tilit olivat siis päivittäneet artikkeleja salaa ja rikkoneet samalla myös Wikipedian muita sääntöjä. Suomenkielisestä Wikipediastakin poistetaan päivittäin artikkeleita, jotka eivät ole tarpeeksi merkittäviä tai joissa syyllistytään esimerkiksi tekijänoikeusrikkomuksiin. Blogissa oli myös mielenkiintoinen lause:
"No one should ever have to pay to create or maintain a Wikipedia article."
En tiedä, mitä sillä ajetaan takaa, sitäkö, että Wikipedia-yhteisö kyllä luo ilman maksuakin artikkelit aiheista, jotka ovat merkittäviä ja pitää niitä yllä vaiko sitä, että kuka tahansa voi ihan itse päivittää Wikipediaa? No, minä olen kuitenkin saanut Wikipedia-toimeksiantoja ihmisiltä, jotka toivovat artikkeleita aiheista, joita vapaaehtoisyhteisö ei ollut tehnyt tai päivityksiä artikkeleihin, joita yhteisö ei ole syystä tai toisesta päivittänyt. Asiakkaillani on ollut muutakin tekemistä, kuin alkaa opetella Wikipedian pilareita ja muokkaamista ja siksi he ovat antaneet homman minun tehtäväkseni. Tehtyäni yli 1600 muokkausta yli 350 artikkeliin tiedän (yleensä) mitä olen tekemässä ja osaan arvioida myös sen, onko jokin aihe tarpeeksi merkittävä Wikipediaan vai ei.
Olen myös opettanut organisaatioille sitä, miten he voivat itse päivittää niihin liittyviä artikkeleita. Koko päivän koulutuksessani käyn läpi Wikipedian kulttuuria ja sääntöjä ja kerron mm. yritystilien tyypillisimmistä virheistä.
Se, mikä minua tuossa uutisoinnissa hieman pelottaa on se, että ihmiset alkaavat pelätä ajojahtia päivitettyään työhönsä liittyviä artikkeleita. Pelkoon ei ole syytä, kunhan noudattaa periaatteita ja kertoo päivityksistään avoimesti yhdellä kolmesta tavasta. Minä toivon edelleen, että Wikipediaa, ainoaa yhä päivitettävää suomenkielistä tietosanakirjaa, muokattaisiin entistä enemmän myös työajalla.
Joten olkaa huoleti asiakkaani, olen pelannut Wikipedian muokkauspeliä sääntöjen mukaan, ja kertonut päivityksistäni avoimesti - jo ennen sääntömuutostakin.
No comments:
Post a Comment
Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.