Thursday, December 8, 2022

Vähemmän digiä, enemmän luovuutta

Vuosi sitten aloitin Design Unionin järjestämässä FOB-valmennushankkeessa. Puolen vuoden ajan saimme paljon erilaista luovan alan yrittäjille suunnattua sparrausta. Eräällä kerralla meille puhuttiin medioittamisesta, eli siitä, että markkinoinnin sijaan yritys tuottaisi sisältömarkkinointia median tapaan. Idea innosti useita kurssilaisia ja asiaa tuumittuamme halusimme perustaa yhteisen median.

Verkkolehtemme Luovuustilassa ilmestyi ensimmäisen kerran viime kuussa ja minä kirjoitin lehteen digidetoxauksesta, eli sosiaalisen median ja netin käytön tietoisesta vähentämisestä, josta kerron usein myös somekoulutuksissani. Ilmiön mittakaava on noussut vuosittain DNA:n tekemissä kyselyissä ja se asettaa sisällöntuottajille isot paineet: kun ihmiset vähentävät someen käyttämäänsä aikaa, kaikki turha karsiutuu pois. Siksi sisällöntuottajien ei tulisi sortua tekemään yhtään turhaa (tai seuraajia ärsyttävää sisältöä).

Koska kolumniani lyhennettiin hieman verkkolehteä varten, julkaisen sen nyt kokonaisuudessaan tässä. Käy lukemassa myös muut huimat jutut, joita verkostomme lehteen tuotti!

Kun operaattori kehottaa viettämään nettivapaata päivää, jokin raja on ylitetty. DNA on tutkinut suomalaisten netinkäyttöä jo vuosia. Heidän tutkimuksensa ovat paljastaneet, että yhä useampi suomalainen “digi-detoxaa”, eli rajoittaa tietoisesti digiaikaansa. Esimerkiksi vuonna 2018 digidetoxaajia oli 18 prosenttia tutkituista, tänä vuonna määrä oli noussut 24 prosenttiin. 

Vähentäminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä peräti 38 prosenttia vastaajista haluaisi vähentää digiaikaansa. Ikäryhmissä on suuria eroja. 16-24-vuotiaista diginatiiveista 48 prosenttia halusi vähentää digiaikaansa ja 38 prosenttia oli sen tehnyt. Ikäryhmistä vähiten (15 prosenttia) nettiaikaansa olivat vähentäneet 45-54-vuotiaat, vaikka heistäkin 34 prosenttia haluaisi vähentää digiaikaansa. 

On hienoa, että niin moni on herännyt siihen, mitä netti ja kännykkä meille tekevät. Aivotutkijat kutsuvat niiden aiheuttamaa tilaa ADT:ksi (attention deficit hyperactivity disorder), jonka tunnuspiirre on itsensä jatkuva keskeyttäminen. Kesken askareidemme haluamme vain nopeasti tarkistaa, mitä somessa tapahtuu. Toimittaja Jaakko Lyytinen kertoi Helsingin Sanomissa brittitutkimuksesta, jonka mukaan jopa pöydällä oleva äänettömällä oleva puhelin saa läsnäolijat välttelemään keskustelua merkityksellisistä aiheista. 

Hyvä terveys -lehdessä tutkija Silja Martikainen kertoi, että älypuhelinta käytetään keskimäärin 200 kertaa päivässä, se kaivetaan esiin heti, kun tulee pienikin tylsä hetki. Laura Honkanen kertoo Kaapin henki -kirjassaan professori Carl Newportin vertavan somea hedelmäpeliin. Tee somepäivitys ja katso paljonko saat reaktioita! Jos niitä tulee paljon, aivot saavat dopamiinipiikin ja jäävät odottamaan seuraavaa palkintoa. Newportin järjestämään kuukauden kestävään somelakkoon osallistui 1600 ihmistä. Moni alkoi lakon aikana harrastaa monipuolisemmin, esimerkiksi kurssien, kirjojen tai askartelun parissa ja osa päätti jättää somen lopullisesti kokeen jälkeen. 

Haluaisin itsekin lukea enemmän, mutta usein löydän itseni tuijottamasta kirjan sijaan kännykkääni. Some vie varkain aikaamme, jota voisi käyttää monenlaiseen luovaan tai sosiaaliseen toimintaan. Koska työni somekouluttajana on hyvin digitaalista, en voi ajatella kuukauden nettipaastoa. Olen kuitenkin pyrkinyt vähentämään digin käyttöä esimerkiksi lukemalla digilehtien sijaan enemmän paperilehtiä. Rakastan myös muistikirjojani, joihin teen todo-listoja ja ajatuskaavioita ideoistani ja tavoitteistani ja paperikalenteriani, johon kirjoitan päiväkirjaa ja raportoin viikko- ja kuukausitavoitteitani bujo-tekniikasta tutuilla trackereilla. 

Jos somessa on pakko olla, voi yrittää rajata siellä käytettyä aikaa. Talouselämä-lehdessä Kirsi Piha kertoi valinneensa itselleen kaksi Twitter-päivää: tiistain ja torstain. Tubettaja Mmiisas taas kertoi joskus, ettei mene nettiin yhdeksän jälkeen illalla. 

 Nuortennetin Digifit-treenivinkeissä taas neuvotaan muun muassa digivapaan alueen valitsemiseen. Luontaisia paikkoja pienille somebreikeille ovat sauna ja elokuvateatteri, mutta niiden lisäksi voi rauhoittaa muitakin paikkoja, kuten ruokapöydän tai ruuhkabussin. Luulen kuitenkin, että paras tapa välttää liiallista digin käyttöä on heittäytyä ihanan flown valtaan. Kun olet luomistilassa, et halua keskeyttää itseäsi!

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...