Wednesday, September 18, 2013

Facebookista Twitteriin (SJL-kolumni)


Tämä kirjoitus on julkaistua alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 18.9.2013.

Viime viikolla Twitter ilmoitti pörssiinmenosta, joten nyt on oiva hetki kurkistaa palveluun. Viime vuonna listautunut Facebook oli monelle se ensimmäinen sosiaalisen median palvelu, mutta nyt myös Twitteriin on liitytty ennätysvilkkaasti. Facebookissa on noin kaksi miljoonaa suomalaista, Twitterissä puoli miljoonaa.

Twitter-viesteihin eli twiitteihin mahtuu vain 140 merkkiä, joten sanomisissaan pitää olla napakka. Siinä missä Facebookista löytyy ominaisuuksien kirjo peleistä ryhmiin ja valokuvakansioista chatteihin, Twitterissä ominaisuudet ovat hyvin sidoksissa twiitteihin: valokuvat liitetään twiitteihin ja yksityisviestit ja #aihesanat korvaavat chatin. Käyttäjät keksivät myös itse omat ”pelinsä”. Kesällä #1kirjainpoiskirjannimestä viihdytti, kun ihmiset vääntelivät tuttujen kirjojen nimiä. Matti Markkolan (@markkola) lohkaisuun: ”Viisikko joutuu nsaan - Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto ottaa nokkelan lapsiryhmän tarkkailuunsa” yhdistyi kesän toinen kuuma Twitter-puheenaihe NSA.
Facebook-kavereiksi otetaan yleensä reaalimaailman tuttuja, mutta Twitteriin kerätään ihmisiä, joihin halutaan tutustua, esimerkiksi  mielipidevaikuttajia ja oman alan osaajia. Twitter onkin oiva väline pysyä kärryillä maailman tapahtumista. Esimerkiksi ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (@alexstubb) pitää Twitteriä päivittäisuutistensa tärkeimpänä lähteenä. Kokeile itse ja kirjoita Twitterin hakukenttään #jyvaskyla, niin näet mitä kaupungissa tapahtuu - tai ainakin millainen säätila on. Me laukaalaiset taas saamme kurkistaa kunnanjohtajamme elämään, kun Jaakko Kiiskilä (@jaakkokiiskila) alkoi twiitata elokuun alussa.



Stubb twiittaa matkoistaan, EU:sta, kivoista ruokapaikoista ja treeneistään. Uuden twiittaajan kannattaakin alkuun miettiä, mistä asioista puhuu Facebookissa kavereiden kesken ja mitkä asiat taas jaetaan ”koko maailman” kanssa Twitterissä, se kun vaikuttaa ainakin siihen esiintyäkö Twitterissä omalla nimellä vai nimimerkillä.

Facebookissa on niin paljon kuhinaa, että se on päättänyt näyttää meille vain osan kavereidemme ja seuraamiemme sivujen sisällöstä. EdgeRank-algoritmin avulla meille näytetään herkemmin sitä, mitä ystävämme Facebookissa puuhaavat kun taas hyvänpäiväntutuilta näemme vain suuret uutiset. Twitter sen sijaan näyttää kaiken mitä seuraamme, mikä saa meidät helposti myös lopettamaan seuraamisen, jos twiittien sisältö ei miellytäkään.

Jännityksellä odotan, millaisia myllerryksiä pörssiinmeno Twitterissä vielä aiheuttaakaan!

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...