Wednesday, March 8, 2017

Suomen kiinnostavimmat vloggaajat Wikipedian mukaan

Wikipedia-koulutuksissani olen näyttänyt osallistujille http://stats.grok.se/ -palvelun avulla sen, kuinka paljon heihin liittyviä artikkeleita Wikipediassa luetaan. Olen harmitellut sitä, että kyseinen palvelu lakkasi toimimasta noin vuosi sitten. Eilen tuli mieleen kysyä Wikipedian ystävät -Facebook-ryhmässä, josko joku tietäisi jonkun toisen tavan saada vastaavia tilastotietoja. Ja löytyihän se vastaus: Jukka Ala-Hynnylä vinkkasi Tool Labsin palvelun, jolla voi verrata eri Wikipedia-artikkelien lukukertoja.

Miettiessäni herkullista esimerkkiä, jolla esitellä palvelua muille, tuli mieleeni suomalaiset tubettajat, joihin olen törmännyt nykyään tämän tästä.

Wikipediasta löytyy 48 artikkelia nettivideoiden tekijöistä ja 14 sivua videobloggaajista. Suomalaisia näistä vloggaajista on puolet ja se oli juuri sopiva määrä demooni, vertailtavia kun mahtuu 10 kpl.


Tässä siis kuva siitä, miten eri vloggareiden Wikipedia-artikkeleita on luettu viimeisen vuoden aikana. Janne Naakan, NaaG:in, artikkeli on tehty vasta tammikuussa, joten siksi sitä ei ole aiemmin luettu. Saara, Sara Maria Forsberg, on ollut koko vuoden ajan vloggaajista kiinnostavin, muiden järjestys on vaihdellut. 

Seuraava taulukko taas kertoo, 
-kuinka paljon artikkelia on luettu vuoden aikana
-keskimääräiset lukukerrat / kuukausi
-muokkausten määrän vuoden aikana
-artikkelin muokkaajien määrän sekä
-artikkelin pituuden merkeissä

(klikkaa taulukko isommaksi tai tutustu vertailuun täällä)

Sara Maria Forsbergin artikkeli on siis huomattavasti pidempi kuin muiden artikkelit. Eetu Eeddspeaks Pesosen artikkeli taas kiinnostaa muokkaajia eniten, sitä on muokannut peräti 51 eri tiliä, yhteensä 86 kertaa. Suurin osa muutoksista taitaa liittyä Eetun nimeen, hänen nimensä kun on väitetty olevan mm. Eemos Eerikki Pesonen tai Edvard Pesonen. Artikkeliin liittyvien muokkaussotien takia se on vakautettu.

Nämä vloggaajat ovat saaneet niin paljon medianäkyvyyttä, että muut wikipedistit eivät ole voineet kyseenalaistaa heidän Wikipedia-merkittävyyttään. Onhan sitä toki yritetty: lue miten Sara Marian merkittävyyttä arvioitiin silloin, kun hän tuli julkisuuteen tai mitä Sonja Hämäläisen, Eeddspeaksin tai Veronice Verhon artikkeleista on kirjoitettu. NaaGin artikkeli on tosin aivan lähteetön, joten joku saattaa siihen vielä varoituslätkän heittää.

No niin, tässä oli ensimmäinen testinii uuden työkalun käytöstä. Sen avulla voisi vertailla myös esimerkiksi poliitikkojen, yritysten, yliopistojen, lomakohteiden tai tuotteiden kiinnostavuutta. Jos otat vinkistä vaarin ja teet palvelun avulla omia vertailujasi, kerro niistä kommenteissa. Linkki olisi kiva yllätys!

Ps. Kiinnostaako sinua se, miten Wikipediaan voisi tuottaa teihin liittyvää sisältöä? Minulta voit tilata sekä Wikipedia-koulutuksia että sisällöntuotantoa Wikipediaan

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...