Friday, December 15, 2017

Miten tehdään Facebook Live -lähetys

Pidin viime kuussa Keski-Suomen Leader-ryhmien Sykettä-viestintähankkeen kautta visuaaliseen viestintään keskittyneitä työpajoja Jyväskylässä, Jämsässä, Toivakassa ja Viitasaarella. Kolmen tunnin sessioissa opettelimme kännykän hyödyntämistä kuvien ja videoiden ottamisessa ja muokkaamisessa ja opimme erilaisista tutkimustuloksista sen, millaista sisältöä someen kannattaa tehdä.

Illat hupentuivat Facebook Live -lähetyksiin, joita tein tilaajan, eli Jenni Tiaisen toivomuksesta. Olen hyödyntänyt livestriimauksia itse aika vähän, mutta nyt sain hyvän syyn harjoitella sitäkin.

Käytännön vinkkejä Facebook Live -lähetyksiin:


Kerroin osallistujille, että livetkin pitää suunnitella ja käsikirjoittaa siinä missä muutkin videot. Sovin siis tauon aikana, ketä tai keitä haastattelen illan päätteeksi, jotta heillä oli mahdollisuus valmistautua kysymyksiin henkisesti jo hyvissä ajoin. Kerroin myös sen, mitä videossa tulee tapahtumaan: kysyn ensin missä olemme, vilautan yleisöä ja kysyn sitten, mitä ihmiset olivat saaneet illoista irti. "Terve, olen kouluttamassa näitä ihmisiä" -päivitykset eivät mielestäni anna katsojille kovinkaan paljon, joten halusin, että videoissa on jotain sisältöä, josta olisi aidosti hyötyä sivuni tykkääjille: vinkkejä, ajatuksia tai oivalluksia.

Kun livestriiimin aika sitten koitti, pyysin haastateltavat luokan eteen ja kerroin myös yleisölle mitä seuraavien minuuttien kuluessa on luvassa ja kerroin, että he voivat seurata lähetystä Facebook-sivuni kautta. Pyysin heitä laittamaan äänet pois kännyköistään, jotta videon äänet eivät ala kiertämään tilassa. Kerroin myös, että kuvaan myös yleisöä, jotta halukkailla oli mahdollisuus piiloutua striimauksen ajaksi. Videon kuvauksen olin kirjoittanut Facebook-sivulleni tauon aikana, joten saatoin vain käynnistää lähetyksen. Päätimme pysyä erossa Facebookin tarjoamista naamioista, joilla striimaajat voivat halutessaan piilottaa kasvonsa.

Facebookin ohjeiden mukaan live-tilaan siirrytään näin:
  1. Klikkaa uutisten yläosassa Live-video.
  2. Kirjoita live-videostasi jotain.
  3. Klikkaa Siirry live-tilaan.

Tein videot pystymoodissa sen enempiä ajattelematta. Jälkikäteen ajateltuna vaakamuoto olisi kätevämpi, sillä siihen mahtuisi paljon enemmän asiaa, nyt jouduin menemään vähän turhan kauas haastateltavista silloin kun heitä oli kaksi.
Koska illoissa oli paljon osallistujia, joille Facebook live oli uusi juttu ja somekoulutus harvinaista herkkua videot saivat kohtuullisen paljon katselu- ja jakokertoja.

Työpajat näkyvät muuten myös mukavina pompsauksina Facebook-tykkääjieni määrissä:No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...