Wednesday, May 27, 2015

Erilaisia tapoja seurata Twitter-tilejä

Olen twiittaillut maaliskuusta 2009 lähtien. Minusta sinne on ollut koko ajan paljon helpompi tuottaa sisältöä kuin Facebookiin, jossa kaveripiiriini kuuluu sekalainen seurakunta kavereita, (vanhoja) työkavereita, sukulaisia ja kilpailijoita. Osa Facebook-kavereistani ei siis todellakaan ole kiinnostunut minun työstäni (eikä minuakaan tietysti heidän työnsä). Sama pätee LinkedIn:ssäkin: sielläkin olen verkostoitunut koulukavereitteni ja työkavereitteni kanssa, jotka työskentelevät ihan eri aloilla, eli heitä kiinnostavat luonnostaan eri asiat kuin minua. En siis voi "spämmätä" LinkedIn:ssäkään työasioista niin paljon kuin haluaisin, vaikka se ammatillinen verkosto onkin, rajansa kaikella. Kerran esimerkiksi eräs vanha luokkakaverini hermostui niin paljon siihen, että dominoin hänen uutisvirtaansa (vaikka päivitin statustani maksimissaan kerran päivässä), että hän poisti minut kontakteistaan. Verkostoiduimme uudelleen kerrottuani hänelle miten hän voi vaimentaa minut. :)

Twitterissä taas olen alusta asti kirjoittanut lähinnä omista työasioistani, joten minun seuraajani odottavatkin minun kirjoittavan niistä. Minun ei siis tarvitse koskaan miettiä, voinko TAAS kirjoittaa työstäni vai en, tai pitäisikö rajoittaa työpäivitykseni näkymään vain osalle ihmisistä.

LinkedIn:ssä ja Facebookissa ihmisten väliset suhteet ovat aika simppeleitä:
  • ollaan kontakteja/kavereita, eli toinen lähettää kutsun ja toinen hyväksyy sen tai
  • tehdään omasta tilistä julkinen, jolloin kuka vain voi alkaa seuraamaan sinua (ilman lupaasi)

Twitterissä seuraamistapoja on KUUSI (!):
  1. seuraaminen
  2. seuraaminen ilman retwiittejä
  3. seuraaminen ja erilliset mobiili-ilmoitukset päivityksistä
  4. hiljennetyn (mute) tilin "seuraaminen"
  5. seuraaminen oman tai jonkun muun tekemän julkisen listan kautta 
  6. seuraaminen salaisen listan kautta
(No osa noista ominaisuuksista on käytössä myös LinkedIn:ssä ja Facebookissa, niissäkin voi hiljentää jonkun tuttavan päivitykset tai tilata Facebook-notifikaatioita jonkun päivityksistä)

Onko ihme, että uudella käyttäjällä voi mennä sormi suuhun?


Tällaisia itsestäänselvyyksiä ei aina muista kertoa muille ja siksi kysyin viime viikolla Twitterissä millaiset asiat työasioissa twiittaavia ihmisiä tällä hetkellä mietityttävät. Näin minulle vastattiin:


Twitterin ammattimainen käyttö from Johanna Janhonen

Kommenteista jäin itse miettimään eniten sitä, jonka +aira roivainen teki: "Jakaako some työyhteisöjä. Ärsyttääkö työkavereita se, jos joku on heitä aktiivisempi somessa?"

Se, että osa työkavereista keskustelee keskenään somessa tietysti jakaa yhteisöä (ne, jotka eivät ole Facebookissa, ovat usein kahvipöytäkeskusteluissa pihalla asiasta ja toisesta), mutta jos joku kommunikoi somessa organisaation ulkopuolisten ihmisten kanssa, mitä siitä seuraa? Hän ainakin tietää sellaisista asioista, joista muut eivät ole vielä kuulleet, ja voi halutessaan toimia uutisankkurina. Voiko joku ärsyyntyä siitä, eikö ihmisten pitäisi
a) olla kiitollisia siitä, että joku kertoo heille mitä muualla tapahtuu tai
b) olla tietoisia siitä, että hekin voivat alkaa näitä asioita seuraamaan?

Mikä sinua Twitterissä mietityttää tänään?

3 comments:

  1. Päivitän myös oman työpaikkani Twitter-tiliä. Siinä vasta hullunkurinen tilanne, sillä pomo ei ole oikein innostunut ja hän on antanut minulle varsin vapaat kädet hoitaa yhteisöviestintääkin. Luulen, että osa työkaveista ei pidä siitä, että kollega on koko lukion ääni. Vaikka kaikki on mennyt hyvin, olen varovainen ja koetan olla tasapuolinen jne.

    ReplyDelete
  2. Tuo on kieltämättä vähän vaikea tilanne Aira, varmasti muita häiritsee se, että yksi edustaa kaikkia, jos edustus ei hänelle virallisesti kuulu. Ehkä muille voisi kertoa, että kaikki halukkaat kyllä saavat tunnukset Twitteriin ja voit heitä opastaa alkuun?

    ReplyDelete
  3. Ilman muuta näin onkin! Tunnukset on neljällä muulla, mutta heistä kukaan ei ole oikein aktivoitunut. Tämä on ollut ensimmäinen vuosi Twitterissä, joten ollaan kärsivällisiä. Opo on alkanut osoittaa kiinnostusta, joten ehkäpä vastuu jakaantuu jatkossa tasaisemmin. Koulun Twitter on ollut hyvä väylä ja vuosi on ollut opettavainen.

    ReplyDelete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...