Wednesday, May 20, 2015

Vinkkejä opiskelijalle LinkedIn:in käyttöön

Olen nähnyt hiljaisia signaaleja siitä, että suomalaiset ovat aktivoitumassa LinkedIn:ssä. Esimerkiksi vanhat LinkedIn-aiheiset bloggaukseni vetävät enenevässä määrin lukijoita blogiini, kaikkien aikojen 3. luetuin bloggaukseni parin vuoden takaa oli viime kuussakin 10 luetuimman kirjoituksen joukossa (se käsittelee sitä, miten LinkedIn:ssä kurkitaan salaa muiden profiileja).

Toisekseen pidin viime viikolla kaksi LinkedIn-koulutusta, joissa teemana ei ollutkaan enää rekrytointi LinkedIn:ssä vaan se, miten siellä ollaan ihmisiksi eli mitä hyötyä siitä saadaan itse työntekoon. Lue lisää kyseisistä koulutuksista LinkedIn-blogistani.

Opiskelijatkin ovat aktivoituneet, eli tehneet tilejä LinkedIn:iin ihan kiitettävästi, kuten +Tom Laineen viime viikkoisesta katsauksesta selvisi:

18-24 -vuotiaita LinkedInin käyttäjiä Suomesta löytyy 58.400 kappaletta, joka edustaa 17,9% prosenttia kaikista suomalaisista käyttäjistä. [...] ikäryhmän kasvu on ollut 2 vuodessa 198% luokkaa.
Kuulin myös, että vaikka opiskelijoille oli tehty tilejä yhteisellä kurssilla, osa selkeästi arastelee palvelun käyttöä. Syynä on perinteinen (?) kainous: minen oo mittään, minulla ei ole vielä tarpeeksi kokemusta/kontakteja/jne, jotta voisin toimia uskottavasti LinkedIn:ssä. Höh! Minä kun luulin, että nuorilta jo löytyisi tarpeeksi itseluottamusta. No jos he kaipaavat rohkaisua, niin annetaan sitä sitten:
 1. Me kaikki olemme lähteneet liikkeelle nollasta ja monella on myös kokemusta siitä, miten vaikeaa 1990-luvun lamassa oli löytää töitä tai kesätöitä. Kyllä me ymmärrämme sen, emmekä pidä pahana nuorten lyhyttä cv:tä LinkedIn:ssäkään. LinkedIn:ssä on kyllä muitakin paikkoja kertoa osaamisesta kuin edelliset työpaikat. Oletko osallistunut johonkin mielenkiintoiseen projektiin? Oletko julkaissut jotain tai tehnyt harjoitustöitä yritysten käyttöön? Voisiko kesätyönantajasi suositella sinun luotettavuuttasi (kun haravoit puutarhoja ja tulit aina ajoissa ja paikkasit tarvittaessa muitakin)? Oletko auttanut sukulaistasi kiperässä paikassa? Millaisia kursseja tai tutkintoja olet suorittanut? Onko sinulla visuaalista osaamista? Oletko saanut seuraajia somessa omaperäisellä sisällöllä? Onko sinulla mielenkiintoinen harrastus? Oletko aktiivinen opiskelijaympyröissä?
 2. Ai että opiskelijalla ei ole vielä kontakteja työelämään? Avaapa silmäsi ja katso ympärillesi ja ala kerätä opiskelijakavereitasi verkostoosi, eipä aikaakaan, kun he siirtyvät harjoittelemaan tai työelämään - ja vetävät sinut ehkä perässään, jos olet onnistunut tekemään vaikutuksen työskentely- tai esiintymistaidoillasi. Uskalla näyttää osaamistasi! Ja hei, ehkäpä osa opettajistasikin LinkedIn:ssä on, et menetä mitään, vaikka pyytäisit heitäkin verkostoosi!
 3. LinkedIn on hyvä paikka oppia alan ammattilaisilta ja erilaisissa keskusteluryhmissä voit kysyä heiltä vinkkejä vaikka harjoittelupaikan löytämiseen. Jos annat itsestäsi fiksun vaikutelman, sinua autetaan varmasti mielellään. 
Ideoita näihin vinkkeihin sain (keiltäpä muilta kuin) LinkedIn-verkostoltani, kun kysyin heiltä arvasivatko he, mikä estää nuorten LinkedIn-aktiivisuuden ja miten he näitä neuvoisivat. Kiitos Teemu, Lasse, Karoliina, Tiina, Katriina, Heikki ja Heini! Ja hah, kuka vielä väittää, ettei LinkedIn:ssä voi saada aikaan aktiivista keskustelua? 

 • Teemu Korpi
  Teemu Korpi Arvasin. Myös jotkut työttömät eivät halua käyttää, koska sieltä näkyisi, että on työtön. Opiskelijoita olen yrittänyt rohkaista sillä, että rakentaisivat verkostoaan ja kyllä ne kouluprojektit on usein ihan kertomisen arvoisia asioita.1d ago
 • Lasse Liukkonen
  Lasse Liukkonen Samaa mieltä Teemu kanssa. Nuorella voi olla myös kokemusta yhdistystoiminnasta, työharjoitteluista ja jostainhan se on aloitettava. Ensimmäinen työpaikkani oli kesätyöläisenä puistotoimella nurmikkoa leikkaamassa, enkä sitä koskaan häpeillyt. Enää se ei vain ole relevanttia kokemusta, kun jeesaan yrityksiä Kiinan markkinoilla. less1d ago
 • Karoliina Heikkinen
  Karoliina Heikkinen LinkedInissä voi korostaa osaamista, aktiivisuutta ja persoonaa niin monella muullakin tavalla kuin pelkällä työkokemuksella. Rohkeasti vaan persoonaa peliin!1d ago
 • Tiina Airaksinen
  Tiina Airaksinen Asenne, positiivisuus ja aktiivisuus ovat tärkeitä. Kokemusta kertyy ja profiilia kannattaa sen mukaan päivittää. Täällä voi verkostoitua ja seurata kiinnostaiia ryhmiä. Opinnoissa on nykyään niin vahvasti osaamispperustaisia näyttöjä, että niistä saa konkretiaa. Mukaan vain! less1d ago
 • Katriina Kukkula
  Katriina Kukkula Siellä opiskelijaporukoissa rakentuvat verkostot, jotka kantavat pitkälle työelämässä!23h ago
 • Heikki Koiste
  Heikki Koiste Kysymys rekrytoijille: kiinnostaako Linkedinissä enemmän opiskelijat/työttömät vai jo jossain toisessa firmassa työskentelevät? Itse voisin äkkiseltään veikata, että työtön/opiskelija voisi rohkeasti osallistumalla saada hyvää huomiota rekrytoijilta ja tätä kautta työllistyä.less20h ago
 • Heini Hult-Miekkavaara
  Heini Hult-Miekkavaara Opiskelijoiden LinkedInin käyttö on kyllä lisääntynyt aivan räjähdysmäisesti parin viime vuoden aikana!

No niin opiskelijat, alkakaa nyt rohkeasti rakentaa itsellenne ammatillisista näkyvyyttä! Ja te muut, oletteko te bongailleet signaaleja siitä, että LinkedIn:in käyttö olisi aktivoitumassa?

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...