Thursday, September 26, 2013

Jimmy Wales Jyväskylässä

Arvatkaapa harmittaako, etten ole juuri nyt Nordic Business Forumissa? Siellä puhuu nimittäin pian suuri idolini Jimmy Wales, Wikipedian perustaja. No, onneksi sain sentään kuulla mitä pressiroomissa puhuttiin. Ensimmäiseksi Jimmyltä, Jimbolta, kysyttiin, onko hän käynyt ennen Suomessa. Tämä on ehkä 3. tai 4. kerta, hän kertoi, ja muisteli paitsi Nokialle pitämiään esityksiä myös talvista kylpylävierailua - ulkoallas oli tehnyt vaikutuksen. Kun häneltä kysyttiin oliko hän lukenut Jyväskylä-artikkelia Wikipediasta minua alkoi hymyilyttää.

@jjanhone :-) thanks!
Häneltä kysyttiin mitkä ovat Wikimedian suurimpia uutisia ja hän mainosti paitsi WikiVoyage-projektia (matkaopas netissä) myös visuaalisesta muokkaimesta (visual editor, wysiwyg-muokkain), jota parhaillaan kehitetään Beta-vaiheessa. Jokin aika sitten harmittelin sitä, ettei ko. ominaisuutta ole vielä otettu käyttöön suomenkielisessä Wikipediassa, mutta blogikommentin kautta Susanna Ånäs valisti minua siitä, että saahan sen käyttöön jos haluaa. Monessa suhteessa vanha muokkain on vielä parempi, mutta jos haluat kokeilla uutta, saat sen käyttöön seuraavasti:

1. kirjaudu Wikipediaan
2. Valitse Asetukset-Muokkaus
3. Laita ruksi Visuaalinen Muokkain -kohtaan ja Tallenna.


Muokkaimen tarkoitus on houkutella Wikipediaan ihmisiä, joilla on tietoa, mutta ei haluja opetella aluksi vaikealta näyttävää wikikoodia. Toivottavasti hanke onnistuu! Muita tärkeitä projekteja on Wikipedian vieminen ja tukeminen kehittyvissä maissa. Siinä missä länsimaissa Wikipedia on suppilo, joka suodattaa suuren tietomäärän tiiviiseen muotoon esimerkiksi Afrikan maissa asia on toisin: siellä Wikipedia voi olla ainoa jostain asiasta omalla kielellä kertova nettisivu. Tuollaisella humanitäärisellä työllä Jimmy vei aikanaan sydämeni ja teki minusta ahkeran wikipedistin - Gdanskin Wikimaniassa katselimme elokuvan Truth in Numbers-ensiesityksen ja siinä, Jimbo matkaa ympäri maailmaa viemässä ihmisille Wikipediaa mm. cd-levyille poltettuna. Vapaaehtoisten muodostaman verkkoyhteisön johtamista hän pitää hyvin haasteellisena. Wikipedian kiistoista ja väärsitymisestä hän kertoi pari esimerkkiä:

  • ihmiset kiistelevät siitä, miten ajatusviivaa ja tavuviivaa käytetään (ks. Dash)
  • englanninkieliset anime- ja manga-artikkelit ovat yltiöpositiivisia, sillä ne, joita aihe kiinnostaa, kirjoittavat positiivisia juttuja, eivät niinkään kriittisiä näkökulmia (sama aihe toistuu muissakin niche-aiheissa)

Jimmy suhtautui hyvin positiivisesti median tulevaisuuteen, sillä AppStore-malli mahdollistaa sen, että ihmiset voivat maksaa helposti haluamastaan sisällöstä. Esimerkiksi hän oli tilannut pitkästä aikaa muutaman lehden, sillä hän oli ostamassa autoa ja halusi siksi lukea autolehteä. Aiemmin hän olisi ehkä ostanut jonkun irtonumeron ja unohtanut sitten koko asian, nyt hänen oli helppo tilata sähköinen lehti, jota voi lukea säännöllisesti.

Jimmyn mielisivu Wikipediassa on Inherently_funny_word, hassuja sanoja ja huomenna hän menee vierailemaan Roviolla, onhan hän suuri Angry Birds -fani. :) Ja nyt hyppään seuraamaan, mitä Twitter hänen puheestaan kertoo. Kiitos vielä Nordic Business Forumin porukalle, joka toi Jimmyn Suomeen ja jakoi pressitilaisuuden avoimesti netissä. :)

MUOKS: jatkoa tarinaan Wikimedia Suomen blogissa, eli mistä Jimmy sitten puhui.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...