Wednesday, March 26, 2025

Mastodon - vaihtoehto X:lle/Threadsille/Blueskylle

Jatkan sarjaani siitä, mitä olen tänä vuonna puuhastellut etsiessäni vaihtoehtoja kaupallisille amerikkalaisille alustoille. Aiemmin totesin, että otin käyttöön Signalin. Amerikkalainen sekin on, muttei kaupallinen, toisin kuin jotkut tämän viikon Signal-kohua kommentoineet ovat väittäneet.

Kerroin jo hieman Fediversumista, tällä kertaa jaan joitakin vinkkejä Mastodoniin ja luultavasti päivitän tätä postausta myöhemminkin, joten kannattaa pistää linkki talteen. :)

Loin Mastodoniin tunnuksen jo vuonna 2022, mutta tämän vuoden tammikuuhun asti käytin sitä varsin harvakseltaan. Mutta kun menin sinne taas, huomasin, että siellähän oli todella paljon keskustelua, erityisesti siitä, millaisia vaihtoehtoja näille jenkkialustoille on, toisekseen siitä, miten näitä Fedi-palveluita oikein käytetään. Metakeskustelua siis (ei Markin Metasta) ja siitähän minä somekouluttajana pidän. 

Mutta puhutaan siellä muustakin, esimerkiksi kirjallisuuskeskustelua pidän varsin aktiivisena. Maailmanpolitiikasta saan usein tietoja, joista suomalaisia tiedotusvälineitä seuraava puolisoni kuulee vasta päivää myöhemmin – jos silloinkaan.

Mikä ihmeen Mastodon?


Mastodon muistuttaa hyvin paljon vanhaa Twitteriä, nykyään vastaavanlaisia palveluita ovat myös Threads ja Bluesky. 

Mastodoniin siis kirjoitetaan lyhyitä tekstejä (yleensä 500 merkkiä), mutta toki myös kuvat ja videot ovat sallittuja sisältöjä. Mastodonia voi käyttää omalla nimellä tai nimimerkillä. Tilisi avulla voit seurata paitsi muita Mastodon-käyttäjiä myös muiden Fedi-palveluiden käyttäjiä tai vaikka kokonaisia foorumeita.

Jos siis etsit korviketta Facebookille, niin ehkä sinun kannattaa tehdä tili Friendicaan, jonka käyttöliittymä perustuu ihmisten statuspäivityksiin ja niiden alla oleviin kommentteihin. Mastodonissa kommentit näkyvät irrallaan ketjun aloituksesta, vaikka voitkin helposti klikata aloitukseen ja nähdä muut saman ketjun kommentit. 


Miten aloittaa Mastodonin käyttö?


Fediversumi on hajautettu, eli käytännössä sen palveluita voi käyttää tuhansilta palvelimilta eli instansseilta. Sopivia instasseja voit etsiä Join Mastodon -sivuston kautta. 



Tällaisia instansseja palvelu tällä hetkellä suosittelee oletuksena. 

Koska instansseja on tuhansia, voit filtteröidä niitä esimerkiksi kielen tai maantieteellisen sijainnin perusteella.



Omaa instanssia etsiessäsi voisit vaikka tutkia instansseja, jotka vaativat manuaalisen käsittelyn. Se varmistaa, ettei instanssille tule spämmääjiä. Toki voit joutua odottamaan hakemuksesi käsittelyä. Tärkeä valinta voi olla sekin, kuka instanssia ylläpitää: haluatko mennä mieluummin jonkun yksityishenkilön vai organisaation ylläpitämälle palvelimelle? Yrittäjänä valintani on selvä, tietysti organisaatio!

Yrityksistä puheenollen, huomasin tuosta listasta itselleni uuden instanssin, jonka nimi on Mastodon For Business ja joka sijaitsee Helsingissä. Sen säännöt kuuluvat lyhykäisyydessään näin:

  • No NSFW or illegal content.
  • No racism, sexism, homophobia, transphobia, or xenophobia.
  • Do not share intentionally false or misleading information.
  • No spam or excessive promotion.
  • Brands are welcome. For personal accounts use your real name.
Ennen kuin liityt instanssiin, sinun pitää hyväksyä sen säännöt. Säännöt kannattaa painaa mieleen, sillä jatkossa sinun oletetaan noudattavan niitä ja sääntörikkomusten vuoksi voit saada potkut instanssiltasi. Reilu peli, eikös?

Säännöt tekevät näkyväksi myös instanssin omistajien arvot, joten kun voit sitoutua sääntöihin, tiedät törmääväsi instanssillasi ihmisiin, jotka jakavat kanssasi samat arvot. Mahtavaa!

Ja hyvä uutinen on, että jos löydät myöhemmin instanssin, joka sopisi sinulle vielä paremmin, voit kohtuullisen helposti muuttaa instanssia, mukaasi saat myös oman verkostosi, eli et joudu ilmoittelemaan muutostasi tai aloittamaan aivan alusta. 

Join Mastodon -alustalta ei ole ihan helppoa löytää suomalaisia instansseja. Onneksi Rolle ja Lari ovat keränneet niitä talteen. :)


Miten Mastodon eroaa muista somepalveluista?


Mastodon on siis kokoelma pienempiä yhteisöjä. Instanssin valinta vaikuttaa siihen, minkä muiden Fediversumin instanssien sisältöjä voit nähdä. Esimerkiksi minun instanssini on katkaissut yhteydet instansseihin, joista tulee spämmiä ja muuta epämiellyttävää tai instanssimme sääntöjen vastaista sisältöä. Käyttäjälle tämä on mukavaa - olo on turvallinen, kun sisällöt ovat siistejä, eivätkä ne riko omia arvojani. 

Muissa somepalveluissa olen usein algoritmin ja suosittelujen armoilla. Mastodonissa (Fediversumissa) suositteluja tekevät toiset käyttäjät. Alussa toki voi olla vähän yksinäistä, kun palvelu ei suosittelekaan sinulle naapureitasi ja kavereitasi - siihen ei ole edes teknisiä edellytyksiä, sillä Fediversumissa ei kerätä käyttäjistä tällaista tietoa. Verkostoa kasvatetaan siis esimerkiksi tutkimalla itseä kiinnostavia avainsanoja. Kiinnostaako sinua esimerkiksi #tampere, #painavaapuhetta tai #signal? Kun löydät mielenkiintoisen keskustelun, hyppää rohkeasti sekaan kommentoimaan.

Hyödynnän ahkerasti Mastodonin suodattimia, joiden avulla olen luonut itselleni lähes täydellisen kuplan. Voin nyt siis seurata esimerkiksi uutisia Japanista, mutta ilman murhia, yrityskauppoja, sumoa tai puoluekähinöitä. :)

Mielestäni Mastodonissa keskustellaan enemmän ja pitempisanaisesti kuin muissa somepalveluissa. Mastodonin erottaa myös avoimuus: voit lukea Mastodon-viestejä, vaikkei sinulla ole tunnuksia palveluun.


Hyödyllisiä Mastodon-linkkejä:



Onko sinulla hyödyllisiä Mastodon-linkkejä tai vinkkejä? Hyödynnä kommenttiosiota!

PS. Lisää Mastodon-juttujani kuulet tietysti Mastodonissa, pistä seurantaan! Ja toki voit tulla avoimiin Mastodon-koulutuksiini.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...