Monday, April 3, 2017

Mitä hyötyä Wikipedia-näkyvyydestä on?

Eräällä keskustelufoorumilla mietittiin hiljattain sitä, miten ansaittu medianäkyvyys voidaan hyödyntää. Vastaus on helppo: se kannattaa tietysti laittaa talteen. Lehtijuttuja ja mediaosumia voi tietysti linkittää kotisivuille, mutta jos juttuja on riittävä määrä, paras paikka artikkelien tallennukseen on mielestäni Wikipedia. Google arvostaa Wikipediaa ja nostaa ensimmäiselle hakusivulle niin Wikipedia-artikkelit kuin tietoja siitä ns. tietolaatikkoonsa.

Sanomalehtien liitto kyseli sitä, miten paljon ihmiset luottavat eri medioihin. Kysely herätti mielenkiiintoista keskustelua kyselyn luotettavuudesta Twitterissä ja Wikipedian ystävät -Facebook-ryhmässä, mutta kyselystä selviää ainakin se, että Wikipedia on somepalveluista se kaikista luotettavin ja ihmiset ovat oppineet siihen, että Wikipedian kanssa sietää olla vähän varovainen - artikkeli on niin luotettava kuin sitä viimeksi päivittänyt henkilö on. Sitä, mitä ihmiset eivät tiedä on se, että wikipedistit kyllä pitävät aika hyvää huolta siitä, etteivät satunnaiset spämmääjät pääse sotkemaan sivuja.

Toinen asia mitä tavikset eivät tule ajatelleeksi on se, että Wikipedia on tärkeä työkalu kiireisille toimittajille, jotka käyvät tarkistamassa sieltä faktat kirjoittamistaan aiheista ja varmasti myös aiheista, joista he vasta miettivät, olisiko se hyvä jutun aihe vai ei.

Näin eräs asiakkaani iloitsi päivitettyäni heihin liittyvän artikkelin:




Se, että Wikipedia on ainoa suomenkielinen tietosanakirja, jota yhä päivitetään, ei ole mikään pikku juttu. Ennen tietosanakirjoja toimittivat harvat ja valitut, nyt meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mistä aiheista Wikipediaan kirjoitetaan ja mitä niistä kirjoitetaan. Kaikki asiat eivät toki Wikipediaan kuulu, mutta voimme laajentaa aihevalikoimaa ja kirjoittaa pidempiä juttuja kuin mitä tietosanakirjoissa oli.



Viime kuussa bloggasin Wikipedia-tutkimuksesta, jonka mukaan

Wikipediaa käytetään omien henkilökohtaisten ostopäätösten tueksi ja nämä artikkelit liittyvät usein maantieteellisiin ja teknologisiin aiheisiin. Wikipediasta haetaan ideoita matkustukseen ja tietoa tuotteista, joiden ostamista harkitaan.
Siksi minusta tuntuu hieman omituiselta, miten harva organisaatio tulee ylipäätään ajatelleeksi näkyvyyttään Wikipediassa, harva kai sitä vaikka Facebookia pääasiallisena tiedonhakuvälineenään käyttää.



Jos teidän organisaatiostanne on kirjoitettu useita kertoja mediassa, ota yhteyttä minuun, niin katsotaan, riittääkö teidän merkittävyytenne omaan artikkeliin vai keksimmekö jonkin toisen tavan, jolla saamme teidät näkymään Wikipediassa.

Wikipedian avulla voimme tuoda saamanne huomion julkisuuteen ja kaikkien saataville, nekin jutut, jotka ovat "vain" kirjojen ja lehtien paperisilla sivuilla ja ne jutut, jotka on haudattu maksumuurien taakse.

PS. Mun verkkokaupasta voi ostaa mm. tällaiset Wikipedia-koulutukset:

Johdatus Wikipediaan (tallenne)
Wikipedia viestinnässä (etäkoulutus verkossa)

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...