Monday, April 13, 2015

Nyt hävettää: oikolukijoijta haetaan

Saamme kuulla nykyään usein mediassa, kuinka "moka on lahja", mutta harvemmin huomaan ihmisten julkisesti kertovan mokistaan (Katleena Kortesuo on piristävä poikkeus).

Sain eilen palautetta nettisivuistani, minkä johdosta korjasin sieltä juuri useita hyvin kuumottavia virheitä. Miten sisällöntuotantoa myyvä ihminen voikin kirjoittaa sanan sisällöntuotanto väärin? Argh! Kyllä nolottaa! (Onneksi kirjoitusvirheiden tekeminen Wikipediassa, johon sisältöä etupäässä teen, ei ole kovin vaarallista. Siellä liikkuu botteja, jotka korjailevat virheitä, minkä lisäksi useat "wikitontut" ovat erikoistuneet kirjoitusvirheiden korjaamiseen.)

Moka on siis lahja, mutta vain, jos siitä oppii. Mitä siis opin tästä tapauksesta?

  1. Vaikka omille kirjoitusvirheilleen onkin vähän sokea, kannattaa teksti silti lukea muutamaan kertaan, ennen kuin painaa julkaise-nappulaa. 
  2. Pyydä apua! Voiko tuttavasi lukea tekstisi? Voitko joukkoistaa? Piilotetun aarteen Aarrejahdissa etsitään taas kirjoitusvihreitä ja muuta parannettavaa nettisivuiltani, osallistu, vaikuta ja voita apua someesi. Voittajat (5 kpl) arvotaan marraskuussa, mutta osallistua voi jo nyt.
  3. Netistä löytyy ilmainen oikolukuohjelma nimeltä Oikofix. Se ei tunnista vielä some-palveluiden nimiä (mikä ihmeen Twitter tai YouTube?), mutta muuten se toimi näppärästi. Kiitos Harri Pitkänen!
  4. Hyväksy tilanne - Better done than perfect - ehkä minä voin tehdä kirjotusvirheistä itselleni samanlaisen tavaramerkin kuin Katleena rikkinäisistä sukkahousuistaan. Yhdys sanat osaan sentään yleensä kirjoittaa oikein, joten se, että kijraimet menevät joskus sekaisin lienee pienempi virhe. 

Jos sinäkin olet mokannut netissä, kurkkaa psykologi Tuija Matikan vinkit Ylen haastattelusta.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...