Kaipa te tiedätte, ettei tyhmiä kysymyksiä ole. Minulta nimittäin kysyttiin juuri, mikä ero on Twitterin @ ja # -merkeillä ja vaikka olen aihetta täällä usein sivunnutkin, aion silti vastata :).
@-merkillä, at, voidaan merkitä paikkaa vaikka tekstiviestissä:
"I'm @home."
Twitterissä se kuitenkin tarkoittaa Twitter-tilejä: @jjanhone, @hsfi ja niin edelleen. Kun kirjoitat twiittiin jonkun tilin @nimen, tilin omistaja huomaa kohdasta @reply, että hänet on mainittu. Laittamalla @nimen hakuun (Search) voit katsoa, mitä ihmiset ovat jutelleet esim. @alexstubille. Kun klikkaat twiitissä olevaa @nimeä, päädyt ko. tilin sivulle.
Tweets about "@alexstubb"
@-merkkiä voi käyttää muissakin palveluissa (esim. Facebookissa ja LinkedIn:ssä), kun haluat päivityksessä mainita jonkun ihmisen nimen.
#, risuaita, häsä taas kertoo twiitissä puheenaiheesta, joskus myös paikasta: #laukaa, #jyvaskyla, #helsinki, #diili, #linnanjuhlat, #euroviisut, #royalbaby ja niin edelleen. Kuka tahansa voi luoda uuden #tagin kirjoittamalla twiittiin #sanan, jolloin Twitter muuttaa sen automaattisesti linkiksi, jota klikkaamalla voi katsella kaikkia saman termin sisältäviä twiittejä. Joskus #sanat ovat ns. hassuja: #thiscanhappenonlytome, mutta yleensä ne ovat ihan hyödyllisiä. Kun esimerkiksi haluan jutella muiden N9-puhelinten omistajien / Flickr-palvelun käyttäjien kanssa, kirjoitan twiittiin #n9 tai #flickr. Käyttämällä sopivia ja suosittuja #tageja voi saada seuraajia tai löytää uusia seurattavia. # tavallaan avaa puheenaiheen. Yleisimmät Suomessa käytettävät #kanavat on lueteltu tässä Google-dokumentissa. Jos ihmettelet, miksi jotkut #häsät ovat #hasoja, se johtuu siitä, että kaikki Twitter-sovellukset eivät tunnista (varsinkaan #ennenvanhaan) ääkkösiä ja niinpä esim #työpaikat -linkki ei toimi kaikille. Ja ulkomaalaisten voi olla vaikea löytää tarvittavia näppäinyhdistelmiä, kun he haluavat tietää, mitä vaikka Jyväskylässä tapahtuu. Siksi kannattaakin aina suosia sanoja, joissa ei ole ääkkösiä (#duunit). Siinä on myöskin syy, miksi yritykseni nimi on Piilotettu aarre, ei Kätketty aarre ;).
Loistava ja tyhjentävä selvitys aiheesta. Vaikka itsekin olen vuosikausia käyttänyt Twitteriä epäsäännöllisesti, olivat nämä kaksi merkkiä jääneet vähän epäselväksi.
ReplyDeleteKiitos Ari. Kun joku asia on itselle liian itsestäänselvä, siitä voi olla vaikea kertoa muille - "kaikkihan tämän jo tietävät". Onneksi minulta siis uskalletaan kysyä asioita :).
Delete