Tuesday, February 19, 2013

PBworks, näppärä wikialusta pilvessä

Taas oli se päivä vuodesta, jolloin mukisematta maksoin 499 dollaria Pbworksille.

Mutta eikös netti ole täynnä ilmaisia työkaluja, miksi pitäisi MAKSAA jonkun käytöstä? Ja mikä se PBworks edes on? 

Pbworks (ent. Pbwiki) on wikialusta (kollaboraatiotyökalu pilvessä), jota käytän Mini treasures wikissä. Sitä voi käyttää toki myös ilmaiseksi, kuten teen Nukkekotiwikin kanssa ja oman henkilökohtaisen wikini kanssa (yhden hengen yritys tarvitsee toki myös intranetin, mutta kyllä minä siellä muutakin hyödyllistä asiaa säilytän). PBworksia voi siis käyttää ilmaiseksi pienissä (alle 20 henkilöä) yrityksissä esim. intranettinä, opettajat saavat käyttää sitä ilmaiseksi, kun oppilaita on alle sata.

Niin, mutta miksi pitää maksaa?

No, kun on käyttänyt jotain palvelua lähes 7 vuotta ja todennut sen toimivaksi, niin kynnys lähteä etsimään muita vaihtoehtoja on aika korkealla. Vuosien aikana palvelu on nikotellut vain muutamia kertoja ja silloinkin olen saanut apua PBworks-tiimiltä. Kivalta tuntuu sekin, että he pantuaan merkille wikin liikennemäärät ja halutessaan palkita siitä antoivat minulle Nukkekotiwikiin jo varhaisessa vaiheessa ilmaiseksi ominaisuuksia, joilla sain kustomoitua sivuston ulkoasua.

Mini treasures wikissä on yli 1200 sivua nukkekotiaiheista tietoa, joten työkalun vaihtaminenkin olisi jo aika työläs juttu, puhumattakaan siitä tiedotusrumbasta, joka käyttäjille (viime vuonna yksittäisiä kävijöitä oli 111 000 ja risat) pitäisi tehdä. Wikini rakentamiseen on käytetty tuhansia tunteja minun, pääkäyttäjä-Lindan ja muiden vapaaehtoisten aikaa enkä halua antaa sitä spämmereiden käsiin. Wikissä nimittäin pyörii säännöllisin väliajoin häiriköitä, jotka lisäilevät sivustolle mainoksia omille sivuilleen. Siksi olen suojannut tärkeimmät paikat, mm. etusivun ja sivpalkin, jotta niihin ei pääse käsiksi muut kuin moderaattorit. Muille sivuille tehdyt muutokset käymme Lindan kanssa korjaamassa heti kun ehdimme, mutta en todellakaan halua, että joku kerta pääsivulla tai sivupalkissa odottaisi joku räväkkä pornomainos.

499 dollarin hintaan saan siis
  • muokata wikin ulkoasua (vaihtaa esim. logoa ja sivun väritystä)
  • suojella tiettyjä osioita (esim. joulukalenteriaikaan teimme luukkuja piilossa. Sivun näkivät vain sivun omistaja ja me moderaattorit ja oikeana päivänä jompi kumpi meistä kävi avaamassa luukun julkiseksi)
  • 40 gigaa tilaa (mm. kuville)
  • rajoittamaton määrä käyttäjiä (käyttäjiä on nyt yli 400 ja heillä on oikeudet esim. tilata sähköpostitiedotteet wikin muutoksista)
Tässä vielä PBworksin oma mainosvideo:
Jos haluat ottaa PBworksin käyttöösi (julkisesti, ekstranettinä tai intranettinä), autan mielelläni jakamalla parhaita käytäntöjäni vuosien varrelta.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...